Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Rukolas, avokado un tunča salāti 
Sastāvdaļas:
50 gramu rukolas
kārbiņa konservēta tunča
avokado
granātābola sēkliņas
mērcei
2 ēdamkarotes olīveļļas
puse citrona
ēdamkarote medus
malti melnie pipari
sāls

Reizēm gatavoju arī kādus neierastākus salātus. Šoreiz piesaistīja rukola (beidzot taču tai vajadzētu iegaršoties!), kā arī eksotiskās “notis” to sastāvā.
Rukolas lapiņas jau izliku uz šķīvja. Tām pa virsu — konservēta tunča gabaliņus. Avokado pārgriezu uz pusēm, izņēmu kauliņu, mīkstumu nomizoju, sagriezu gabaliņos un arī pievienoju.
Mērcītei samaisīju šķidru medu, citrona sulu, olīveļļu, sāli un piparus. Ar šo maisījumu pārlēju salātus. Virsu vēl pārkaisīju ar granātābola sēkliņām. Te piestāvēs arī citrona gabaliņi. Labāk šos salātus baudīt uzreiz pēc to pagatavošanas.

Cāļa fileja ar sieru un tomātiem 
Sastāvdaļas:
2 — 3 cāļa krūtiņas filejas
2 olas
1/2 tējkarotes Provansas garšaugu maisījuma
tējkarote paprikas pulvera
170 mililitru saldā krējuma
1 — 2 ķiploka daiviņas
80 — 100 gramu siera
1 — 2 tomāti
zaļumi
sāls
malti melnie pipari

Šāds ēdiens lieliski noderēja gardām vakariņām — pirms tam tikai vajadzēja visas sastāvdaļas sagatavot, likt veidnē, un pārējo jau paveica cepeškrāsns.
Divas lielas cāļa filejas (apmēram 650 gramu) sagriezu kubiņos un izlīdzināju veidnē vienā kārtā, uzkaisot mazliet sāls. Nu varēju ķerties pie pārlējuma pagatavošanas. Bļodā iesitu olas, piemaisīju visas garšvielas, kā arī spiedē sasmalcinātas vairākas ķiploka daiviņas. Pielēju saldo krējumu un atkal visu labi sajaucu. Iegūto masu pārlēju gaļai veidnē un pārkaisīju vēl ar rīvētu sieru un sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Divus nelielus tomātus sagriezu ripiņās un izliku virs siera. Veidni ievietoju līdz 180 — 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram pusstundas, kad sacepums jau sabiezējis, tas bija gatavs.

Banānu pankūkas
Sastāvdaļas:
2 olas
50 gramu cukura
2 banāni
glāze kefīra vai bezpiedevu jogurta
1/2 tējkarotes sodas
šķipsniņa sāls
120 — 150 gramu miltu
3 ēdamkarotes augu eļļas

Šīs aromātiskās pankūkas ātri vien pazuda no šķīvja. Taču, lai pie tām tiktu, vispirms bļodā ielēju kefīru, piemetu sodu, apmaisīju un atstāju izreaģēt vismaz piecas minūtes. Tikmēr banānus ar dakšiņu samīcīju un labi samaisīju kopā ar cukuru un olām. Pēc tam sajaucu kopā kefīru ar banānu un olu masu, pakāpeniski piemaisīju izsijātus miltus un sāli. Pievienoju arī augu eļļu. Mīklai jābūt skābā krējuma konsistencē. Atstāju mīklu atkal atpūsties, šoreiz uz 15 minūtēm. Jācep šīs pankūkas, ielejot sakarsētā pannā bez taukvielām apmēram
2 — 3 ēdamkarotes mīklas, tomēr pannu nedaudz ar eļļu ietaukoju gan. Cepu pa vienai pankūkai — vispirms no vienas puses un tad, kad jau parādījās mīklas pūslīši, pankūku apvērsu un cepu no otras puses līdz gatavībai. Izceptās pankūkas liku uz šķīvja citu virs citas. Ja tās ceptu mazākas un vienā cepšanas reizē vairākas, process būtu nedaudz ātrāks.

Rīvētas mīklas pīrāgs ar biezpienu 
Mīklai:
2 glāzes miltu
1/2 glāzes cukura
100 gramu sviesta
2 olas
tējkarote cepamā pulvera
1/3 tējkarotes sāls

Mīklai:
2 glāzes miltu
1/2 glāzes cukura
100 gramu sviesta
2 olas
tējkarote cepamā pulvera
1/3 tējkarotes sāls

Dažādu biezpiena ēdienu cienītājiem noteikti garšos arī pīrāgs, kas pagatavots pēc šīs receptes.
Miltus vispirms izsijāju, tiem piekaisīju cepamo pulveri, šķipsniņu sāls un rūpīgi samaisīju. Olas, cukuru un mīkstu sviestu ar mikseri sakūlu viendabīgā masā, tad pievienoju miltus un samīcīju mīklu. To sadalīju divās daļās, katru ietinu pārtikas plēvītē un uz stundu ievietoju saldētavā.
Tikmēr pildījumam olas, cukuru un vaniļas cukuru ar mikseri sakūlu kopā ar biezpienu. Iemaisīju arī karstā ūdenī uzbriedinātas un apsusinātas rozīnes — tās gan pievienoju vairāk par receptē norādīto daudzumu.
Pēc laika vienu mīklas daļu sarīvēju un izlīdzināju veidnes apakšā, virsū izliku biezpiena un rozīņu pildījumu, ko savukārt pārkaisīju ar sarīvētu atlikušo mīklu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavo pīrāgu pilnībā atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru. Nu gardumu varēju griezt gabaliņos.