Virtuvē

Kad āra tirdzniecības vietā pie lielveikala ieraudzīju saldētas skumbrijas jeb makreles, priecīga iegādājos vairākas — katra svēra apmēram puskilogramu. Tā kā dažas receptes jau biju atradusi, nu nolēmu tās izmēģināt un katru zivtiņu pagatavot citādāk. Izdevās ļoti garšīgas, tādēļ “Ķēķa stāstos” šoreiz — zivju diena.
Folijā cepta ar burkāniem
Sastāvdaļas:
skumbrija
2 vidēja izmēra sīpoli
apmēram 200 gramu burkānu
citrons
sāls
pipari
Zivi atlaidināju un izķidāju. Papīra dvielī nosusinātu liemeni ierīvēju ar sāli un pipariem. Foliju pārliecu dubultā un uz nedaudz ar eļļu ietaukotas tās spīdīgās puses liku sagrieztu sīpolu un burkānu “spilvenu”. Uz tā novietoju ar citrona ripiņām piepildītu skumbriju. To savukārt pārsedzu ar atlikušo sagriezto dārzeņu kārtu. Foliju stingri satinu un liku zivi līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Šī paciņa cepās visilgāk, 40 minūšu, lai arī burkāni būtu gatavi. Citreiz, lai mielotos ar šādu, arī ļoti gardu, zivi, ātrākam rezultātam burkānus pirms izmantošanas sarīvēšu.
Mazsālītas skumbrijas fileja
Sastāvdaļas:
2 — 3 skumbrijas
Marinādei
1 litrs ūdens
3 — 4 ēdamkarotes (bez kaudzes) sāls
1 — 2 ēdamkarotes cukura
6 — 10 smaržīgo piparu graudiņi
2 — 5 krustnagliņas
2 — 5 lauru lapas
Lai izmēģinātu šo recepti, izmantoju gan tikai vienu saldētu skumbriju. To atlaidināju, nogriezu galvu un asti, izķidāju un noskaloju, izņēmu arī asakas, novilku ādu un zivi sadalīju divās filejās. Marinādei vārītā ūdenī iekaisīju sāli, cukuru, pieliku piparus, krustnagliņas un lauru lapas (cik pikantu to vēlamies). Visu vēl minūti pavārīju, tad šķidrumu atdzesēju. Traukā filejas pārlēju ar marinādi, uzliku vāku un diennakti atstāju ledusskapī. Pirms ēšanas tās sagriezu gabaliņos un rotāju ar sīpoliem.
Ar sieru
Sastāvdaļas:
saldēta skumbrija
tējkarote franču sinepju
1 — 2 tējkarotes valriekstu
1— 2 tējkarotes majonēzes
30 gramu cieta siera
augu eļļa
sāls pēc garšas
Skumbriju pilnībaā atlaidināju istabas temperatūrā. Zivi bez galvas izķidāju un liemenim izņēmu arī asakas, lai iegūtu divas filejas. Tās noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Pēc tam vienas filejas iekšpusi vienmērīgi pārsmērēju ar franču sinepēm, pārkaisīju ar sadrupinātiem valriekstu kodoliem un noklāju ar rupji sarīvētu sieru. Pārsedzu ar otru fileju un aptinu ar kulinārijas diegu. Pildīto skumbriju ietinu ar augu eļļu ietaukotā folijas loksnē un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc minūtēm 20 — 25 foliju attinu un zivi pārsmērēju ar majonēzi. Nu, jau attītu, to ievietoju atpakaļ krāsnī vēl minūtes desmit pacepties, lai virspuse nedaudz apbrūninās. Labāk to baudīt siltu, un garšoja burvīgi!
Ar sīpoliem un tomātiem
Sastāvdaļas:
skumbrija
neliels sīpols
neliels tomāts
ķiploka daiviņa
garšviela zivju ēdieniem
sāls
Zivi atlaidināju, nogriezu galvu, izķidāju, nogriezu arī asti un spuras. Vēlreiz noskaloju zem tekoša ūdens un nosusināju papīra dvielī.
Sīpolu nomizoju un sagriezu vidēja biezuma pusripiņās. Tāpat sagriezu arī tomātu. Zivi no iekšpuses mazliet pasālīju un piepildīju ar sīpoliem un tomātiem, garšai pievienojot arī sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Lai pildījums labāk turētos iekšpusē, varam to aizspraust ar koka iesmiņiem vai apsiet ar baltu diegu. No ārpuses zivi vēl aprīvēju ar garšvielām, tad liku uz dubultā pārliektas un ar eļļu ietaukotas folijas spīdīgās puses un aiztinu. Ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī un cepu apmēram pusstundu. Attītu gatavo skumbriju karstu vēl pārslacīju ar citrona sulu. Ļoti garšīga, to varam baudīt gan ar svaigiem dārzeņiem, gan rīsiem vai citām piedevām.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra