Staburags.lv ARHĪVS

Nedēļas svētki. Virtuvē

Nedēļas svētki. Virtuvē

Jautrie cālīši Lieldienu galdam 
Sastāvdaļas:
• vairākas olas,
• 200 gramu šampinjonu,
• sīpols,
• svaigs gurķis,
• 3 ķiploka daiviņas,
• augu eļļa,
• sāls,
• pipari,
• zaļumi,
• krustnagliņas,
• puse sarkanā saldā
pipara.

Ja ar olu krāsošanu noņemties nevēlamies, Lieldienu galdu rotās arī šādas uzkodas — vienaldzīgo mājinieku nebūs, bet pēc svētkiem te varam izmantot arī jau nokrāsotās, taču vēl neapēstās olas. Izvārītām un nolobītām olām nogriezu apakšējo daļu un uzmanīgi izņēmu dzeltenumus. Paredzētos dārzeņus un zaļumus noskaloju, iztīrīju saldo piparu, nomizoju un sīki sagriezu gurķi un sīpolu, bet ķiplokus sasmalcināju spiedē. Sīpolus, ķiplokus un sagrieztus šampinjonus apcepu augu eļļā, piekaisot arī sāli un piparus. Pēc tam saceptās izejvielas kopā ar svaigajiem gurķiem un olu dzeltenumiem sablendēju viendabīgā pildījumā. Ar šo pastēti piepildīju olu viducīšus, izkārtoju tās uz šķīvja un izdaiļoju — no sarkanā saldā pipara izgriezu un pieliku sekstītes un knābīšus (ja gribas paķimerēties vairāk, arī astītes vēl no tā varam izgriezt), bet actiņām izmantoju krustnagliņas.

Svētku veltnis “Viltotais zaķītis”
Sastāvdaļas:
• kilograms jauktās maltās gaļas,
• 2 sīpoli,
• 3 ķiploka daiviņas
• jēla un 4 vārītas olas
• sāls, pipari

Maltajai cūkas un liellopa gaļai pievienoju augu eļļā saceptus sīpolus, spiedē sasmalcinātus ķiplokus, vienu jēlu olu un garšvielas. Visu kārtīgi samīcīju. Lai “zaķis” būtu sulīgāks, pielēju arī nepilnus 100 mililitrus ūdens. Gaļas masu sadalīju divās daļās. Uz dubultā salocītas un ar eļļu ietaukotas folijas loksnes no vienas daļas izveidoju taisnstūri, kam vidū vienu aiz otras liku nolobītas vārītās olas, tām nedaudz nogriežot galiņus. Visu cieši salipināju un nogludināju tā, lai olas paliek vidū un izveidojas iegarens “zaķītis”. Foliju aizlocīju. Tāpat izveidoju arī otru “paciņu”. Liku tās uz mazliet ar eļļu ietaukotas plāts līdz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī apmēram stundu cepties. Pēc tam augšpusē foliju atvēru, lai veltņi vēl cepeškrāsnī apbrūninās. Padzisušus tos varam sagriezt šķēlēs, kā arī — pat “zaķīti” svētkiem izveidot.

Iebiezinātā piena pasha ar žāvētiem augļiem 
Sastāvdaļas:
• 500 gramu biezpiena,
• 300 gramu sviesta,
• 100 gramu cukura,
• 250 gramu skābā krējuma,
• 400 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
• 50 gramu rozīņu,
• 50 gramu žāvētu aprikožu, vaniļas cukurs.

Viens no Lieldienu galda gardumiem ir arī saldais biezpiena deserts pasha. Šogad vadījos pēc šīs receptes, taču ar dažām atkāpēm gan.
Aprikozes, rozīnes un žāvētās dzērvenes nomazgāju un vēl minūtes 15 paturēju karstā ūdenī, pēc tam apsusināju un aprikozes sagriezu gabaliņos.
Bļodā saliku visas trīs 200 gramu biezpiena “Ricotta” paciņas — tas bija mīksts un viendabīgs. Pievienoju arī mīkstu sviestu — tikai 200 gramu, cukuru un vaniļas cukuru. Pēc tam — arī skābo krējumu, kondensēto pienu un žāvētos augļus. Nu visu rūpīgu samaisīju. Masa šķita pašķidra, un sāku šaubīties, vai pēc nospiešanas zem sloga tā labi turēsies kopā. Parasti, lai pagatavotu pashu, sietu izklāju ar vismaz divās kārtās salocītu mitru marli, izlīdzinu tur biezpiena masu, aiztaisu brīvos marles galus, uzlieku slogu un sietu vēl ievietoju bļodā, lai tur var notecēt nospiestais šķidrums. Šoreiz, lai pasha uz šķīvja labāk turētu formu, drošības labad nolēmu masai vēl pievienot arī želatīnu — arī par tāda veida pashu biju lasījusi. Tādēļ aukstā novārītā ūdenī uzbriedināju nepilnus 20 gramus želatīna, izkausēju un rūpīgi iemaisīju biezpiena masā, tikai tad to izlīdzināju ar marli izklātā sietā. Želatīna pashai slogu varam nelikt, bet ledusskapī sastingšanai tā jāievieto jebkurā gadījumā. Nākamajā dienā to apvērsu uz lēzenā šķīvja, noņēmu marli un gardumu izrotāju ar marmelādes šķēlītēm.