Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Salāti “Marta randiņš

Sastāvdaļas
• 300 gramu cāļa krūtiņas filejas
• 5 olas
• 2 tomāti
• svaigs gurķis
• puse saldā pipara
• majonēze
• sāls
• augu eļļa
Rotājumam
• burkāns
• melnās olīvas
• siers
• zaļumi
• sarkanā kāposta sula

Pavasaris nu ir klāt — gan dabā, gan sirsniņās! Un šādi, ar mīlestību gatavoti salāti, kādam var būt arī kā mājiens — teicams sākums ne tikai gardām brokastīm, pusdienām vai vakariņām, bet arī tuvākām savstarpējām attiecībām. Kā šajā “gleznā” uz šķīvja.
Lai radītu šo garastāvokli uzlabojošo un noskaņu radošo kompozīciju, vispirms sagriezu un pannā ar augu eļļu apcepu cāļa fileju, piekaisot arī garšvielas. Atdzisušu gaļu sagriezu sīkos kubiņos. Arī tomātus, gurķus un saldos piparus smalki sagriezu. Cieti izvārīju un nolobīju olas, atsevišķi sarīvēju triju olu baltumus, kā arī atlikušos dzeltenumus un abas pārējās olas. Šādus salātus uz lēzenā šķīvja varam veidot kārtās. Šoreiz dārzeņiem un gaļai pievienoju sarīvētās olas un visu samaisīju ar biezu majonēzi. Taču te varat izmantot arī kādus citus iecienītus salātus, arī bez gaļas vai bez majonēzes.
Samaisītos salātus izlīdzināju lielajā šķīvī un pārkaisīju ar sarīvētajiem olu dzeltenumiem. Ar zināmu interesi ķēros pie olu baltumu ietonēšanas — izdosies vai nē. Sasmalcināju šim nolūkam iegādātā sarkanā kāposta lapas. Rezultāts vispirms bija tumši sarkans. Piepilinot dažas piles ūdens, kāpostu sula sāka krāsoties zilos toņos. To vēl nedaudz atšķaidot, ieguvu gaišzilu šķidrumu, ko savukārt piepilināju un piemaisīju olu baltumiem. Nu jau varēju veidot kompozīcijas debesu fonu. Zaļajai zālītei sasmalcināju sīpolu lociņus un dilles. Sarežģītāk bija izveidot abus “mīlniekus”, tādēļ tos vispirms uzzīmēju un izgriezu no papīra. Vienam kaķītim uz smalkās rīves sarīvēju notīrītu svaigu burkānu, otram sīki sasmalcināju melnās olīvas. Pēc tam, izmantojot šablonus, tie jau tupēja zālītē paredzētajās vietās. Saulīti izgriezu no siera. Jauku dienu!

Kārtainās mīklas “ligzdiņas”

Sastāvdaļas
• iesaiņojums kārtainās rauga mīklas
• 10 paipalu oliņas
• pa 70 gramiem vārītas un salami desas
• 70 gramu siera
• 150 gramu sēņu
• sīpols
• sāls
• pipari
• augu eļļa

Gatavojoties Lieldienām, svētku brokastīm var izcept šādus sātīgus un kārdinošus “groziņus”. Svaigus šampinjonus sagriezu nelielos gabaliņos un sacepu augu eļļā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un garšvielām. Abu veidu desas (to vietā var izmantot gaļu) sagriezu sīkos kubiņos, bet sieru sarīvēju uz smalkās rīves. Atlaidinātu mīklu sagriezu 10x10 centimetru lielos kvadrātos — no piecām mīklas plāksnītēm iznāca desmit. Mīklu ieklāju kēksu cepamās veidnes iedobītēs. Apakšā iepildīju desas, tad — katrā pa ēdamkarotei sacepto sēņu un sīpolu, bet tiem pārkaisīju rīvēto sieru. Mīklas ārējās malas apsmērēju ar sakultu olu un kādu pusstundu veidni vēl atstāju siltumā, lai mīkla labāk uzrūgtu. Pēc tam ievietoju “groziņus” līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties. Pēc minūtēm desmit veidni izņēmu, iesitu katrā “ligzdiņā” pa paipalu oliņai, uzkaisīju mazliet sāls un piparu un liku atpakaļ cepties līdz gatavībai, vēl minūtes piecas vai vairāk, līdz olas sarecējušas.

Biezpiena gardums

Sastāvdaļas
• 360 gramu cepumu
• 360 gramu biezpiena
• puskārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru
• līdz 200 gramu žāvētu dzērveņu
• 180 gramu sviesta
• vaniļas cukurs

Šis ir gards, diezgan daudz kalorijām bagāts, toties viegli pagatavojams un garšīgs našķis, kura sastāvā ietilpst arī šis tas veselīgs. Vispirms kādu laiciņu ūdenī pamērcēju žāvētās dzērvenes, pēc tam tās nosusināju. Cepumus salauzīju mazos gabaliņos un sabēru lielā bļodā. Sviestu mazliet pakausēju, kopā ar kondensēto pienu, vaniļas cukuru un vijīgas konsistences biezpienu “Ricotta” samaisīju viendabīgā masā, ko pēc tam pievienoju cepumiem lielajā bļodā, iemaisot arī dzērvenes. Izjaucamo veidni izklāju ar cepamo papīru un tajā izlīdzināju pagatavoto masu. Visu vēl var pārkaisīt ar sausā pannā apgrauzdētiem un sadrupinātiem lazdu riekstiem, bet šoreiz gardumam pārkaisīju sasmalcinātus šokolādes cepumus.
Vispirms veidne vismaz trīs stundas jāpatur ledusskapī, lai masa sastingst un pēc tam būtu viegli sagriežama. Tad var baudīt gardu muti. Arī nākamajā dienā, ja, protams, vēl paliks pāri, šis kārums savu kvalitāti nebūs zaudējis. Labi tas iederēsies arī Lieldienu galdā.

Bezē cepumu kārtojums

Sastāvdaļas
• bezpiedevu jogurts
• vaniļas cukurs
• saldētas vai svaigas ogas un augļi
• bezē cepumi

Lai arī šo, nu jau “aiztukšīto”, cepumu iepakojumu nepiemeklētu citu šim nolūkam iegādāto, taču kārtējo reizi “iztukšīto” liktenis, beidzot pagatavoju šo gardo kārtojumu. Lielā stikla traukā vispirms liku kārtu rozā un balto bezē cepumu, tos pārsedzu ar ogu un augļu kārtu — te šoreiz izmantoju sagrieztus kivi un banānus, saldētās zemenes un avenes, kā arī svaigas mellenes. Virsū klāju kārtu dabīgā grieķu jogurta ar garšai pievienotu vaniļas cukuru. Pēc tam — atkal cepumi, ogas un jogurts, līdz trauks pilns. Greznojumam atstāju kādu cepumu un ogas.
Brīdi kārtojumu aatstāju ledusskapī, lai saldētās ogas nedaudz atlaižas un garšas “sadraudzējas”.