Staburags.lv ARHĪVS

Patēriņa kredīti 2021. gadā – kas mūs sagaida?

.

2021. gada 22. marts 10:08

209
Patēriņa kredīti 2021. gadā – kas mūs sagaida?

Patēriņa kredīti un tā sauktie ātrie kredīti dažkārt tiek jaukti, tomēr tie ir divi dažādi pakalpojumi. Ātrais kredīts sniedz iespēju aizņemties salīdzinoši nelielu naudas summu, kas parasti jāatdod mēneša laikā. Patēriņa kredīts savukārt ir piemērots risinājums dārgākas preces vai pakalpojuma iegādei, un to iespējams apmaksāt pat vairāku gadu laikā. Patēriņa kredīti Latvijā ir iecienītākais aizdevuma veids, un esošā situācija mudina domāt, ka arī 2021. gadā šī tendence nemainīsies.

Iemesli, kādēļ cilvēki izmanto patēriņa kredītu, ir dažādi Izplatītākais iemesls patēriņa kredīta izmantošanai ir neplānotu pirkumu vai pakalpojumu apmaksa. Situācijas, kurās pēkšņi nepieciešama nauda, var būt dažādas – sākot ar salūzušu ledusskapi, kuru vairs nav iespējams saremontēt, un beidzot ar neatliekamu zobārsta apmeklējumu. Bieži vien patēriņa kredīts tiek izmantots lielākiem tēriņiem, piemēram, mājas/dzīvokļa remontam vai auto iegādei. Patēriņa kredīts var noderēt arī izglītībai – gan augstskolas mācību maksas, gan dažādu kursu apmaksai.


Vēl viens iemesls, kāpēc šis finanšu pakalpojums ir tik iecienīts – teju trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nav uzkrājumu[1], kas brīžos, kad nauda nepieciešama uzreiz, liek meklēt palīdzību pie aizdevējiem. Noderīga informācija par to, kāpēc un kādās situācijās cilvēki izmanto aizdevumus, atrodama Sortter rakstā “Aizdevuma mērķi”.

Ar patēriņa kredīta palīdzību aizņemas arvien lielākas naudas summas Patēriņa kredītus piedāvā gan bankas, gan nebanku aizdevēji. Banku gadījumā vidējā izsniegtā summa ir lielāka (teju 2000 eiro), savukārt nebanku nozarē vidējā aizdevuma summa ir aptuveni 550 eiro[2]. Līdz ar to loģiski, ka banku izsniegtajiem patēriņa kredītiem tiek izmantots ilgāks termiņš. Pēdējā laikā manāma tendence, ka izsniegto kredītu skaits nedaudz krītas, bet kopējā izsniegtā summa pieaug – cilvēki aizņemas lielākas naudas summas. Šādu likumsakarību apstiprina arī dati: 2017. gadā vidējais patēriņa kredīta apjoms nebanku sektorā bija 400 eiro, bet tagad sasniedzis 550 eiro[2].

Pirms aizņemšanās nepieciešams salīdzināt procentu likmes Ielūkojoties patēriņa kredītu piedāvājumos, iespējams secināt, ka divi dažādi aizdevēji var piedāvāt ļoti atšķirīgus nosacījumus. Piemēram, gada procentu likme (GPL) lielākoties ir 10 līdz 25 procentu diapazonā, taču ir aizdevēji, pie kuriem tiek norādīta mēneša procentu likme, piemēram, 4%. Attiecīgais piedāvājums var šķist ļoti izdevīgs, tomēr GPL šādam aizdevumam ir 48%. Lūk, piemērs: ja aizņematies 500 eiro uz gadu ar 20% GPL, atmaksāsiet 600 eiro, bet, ja GPL ir 48%, atdot nāksies 740 eiro. Lai izvairītos no pārmaksāšanas, visus kredītu piedāvājumus vienkārši un bez maksas iespējams salīdzināt kredītu salīdzināšanas platformā Sortter. Kopumā aizdevumu procentu likmes, ņemot vērā šī brīža situāciju pasaulē, ir kritušās. 2016. gadā gada procentu likme patēriņa kredītiem pie nebanku aizdevējiem vidēji sasniedza 70%, bet šobrīd tirgus situācijai atbilstošs ir kredīts ar aptuveni 25% gadā.

Kādas ir prognozes par patēriņa kredītiem 2021. gadā? Līdz ar pandēmijas sākšanos un tai sekojošajiem ierobežojumiem, virkne nozaru apstājās daļēji vai pavisam. Varētu šķist, ka tas ietekmēja arī kreditēšanās paradumus, taču izmaiņas bijušas salīdzinoši nelielas. Gan pirmā, gan otrā pandēmijas viļņa laikā patēriņa kredīti tika izsniegti nedaudz retāk, kas gan ir loģiski – nav iespējams ceļot, rīkot ballītes un atzīmēt dažādus svētkus, un arī virkni preču iegādāties ir sarežģītāk. Protams, cilvēki kopumā kļuvuši atbildīgāki un piesardzīgāki.


Līdz ar 2021. gada otro pusi situācija varētu mainīties. Ceļojumiem, kāzām un citām aktivitātēm, kā arī precēm kļūstot pieejamākām, to iegādei atkal tiks izmantoti patēriņa kredīti. Turklāt visai pamatoti ir domāt, ka līdz ar to procentu likmes saglabāsies zemas.

[1] https://www.csb.gov.lv/lv/Statistika/Covid19/majsaimniecibu-uzkrajumi

[2] https://www.bank.lv/statistika/dati-statistika/kr-statistika, https://www.ptac.gov.lv/sites/ptac/files/media_file/2019_parskats_par_nebanku_kredit_tirgu1.pdf