Virtuvē

Dārzeņu “gulašs” ar sēnēm
Sastāvdaļas
4 kartupeļi,
400 gramu šampinjonu,
300 gramu konservētu pupiņu,
saldais pipars,
burkāns,
sīpols,
3 ēdamkarotes tomātu mērces,
tējkarote maltas paprikas,
2 ķiploka daiviņas,
pētersīļu zaļumi,
sāls,
pipari,
augu eļļa.
Pagatavošana
Lai gan arī pirms Lieldienām ēdu gandrīz visu, pagatavoju kādu maltīti bez gaļas, lai receptes ieteiktu arī gavēņa laikam. Un nebiju vīlusies — piemēram, šāds ēdiens nešauboties ir ceļams galdā gan pusdienās, gan vakariņās.
Vispirms nomizotu sīpolu sagriezu sīkos kubiņos, burkānu — pusripiņās, kartupeļus — palielos gabaliņos, šampinjonus — vairākās daļās, saldos piparus, šoreiz gan no sarkanā, gan dzeltenā, — palielās sloksnītēs. Dziļajā pannā augu eļļā apcepu sīpolus, pievienoju burkānus un saldos piparus un cepu vismaz trīs minūtes. Tiem pieliku kartupeļus un sēnes, pielēju glāzi vārīta ūdens un uz nelielas uguns zem vāka sautēju, līdz kartupeļi mīksti. Tad piemaisīju konservētās pupiņas, paprikas pulveri un tomātu mērces vietā — sagrieztus trīs nelielus tomātus. Visu vēl pasautēju, piekaisot arī sāli un piparus. Visbeidzot kārta pienāca spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem un sīki sagrieztiem pētersīļu zaļumiem. Labu apetīti!
Pupiņu un sēņu bumbiņas burkānu “gultā”
Sastāvdaļas
300 gramu konservētu pupiņu,
200 gramu šampinjonu,
sīpols,
2 ēdamkarotes rīvmaizes,
5 ēdamkarotes augu eļļas,
2 ķiploka daiviņas,
pētersīļu zaļumi,
sāls;
mērcei —
burkāns,
sīpols,
2 ēdamkarotes augu eļļas,
2 ēdamkarotes kečupa.
Pagatavošana
Arī šo sātīgo ēdienu baudot, secināju, ka reizēm varam iztikt bez gaļas, taču tāpat paēst veselīgi un garšīgi. Lai izveidotu bumbiņas, palielus šampinjonus sarīvēju uz smalkās rīves, tāpat arī — sīpolus (te varam ņemt talkā virtuves tehniku). Tos apmaisot cepu pannā divās ēdamkarotēs eļļas apmēram septiņas minūtes, līdz šķidrums iztvaikojis un masa sausa. Biezenī sastampāju nokāstas konservētās pupiņas, tām piemaisīju sacepto sēņu masu, rīvmaizi, sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un ķiplokus, kā arī sāli. Izveidoju bumbiņas un, uzmanīgi apgrozot, apcepu pannā trijās ēdamkarotēs augu eļļas. Pēc tam tās pārliku uz šķīvja.
Atsevišķi pannā ar eļļu apcepu smalki sarīvētus burkānus un sasmalcinātus sīpolus, pievienoju kečupu, nepilnu glāzi vārīta ūdens un sautēju zem vāka apmēram septiņas minūtes. Tad pieliku arī jau saceptās “frikadelītes” un pāris minūtes visu vēl pasautēju. Ļoti labi garšoja kopā ar vārītiem griķiem.
|Banānu un auzu pārslu cepumi
Sastāvdaļas
3 gatavi banāni,
glāze auzu pārslu,
rozīnes,
rieksti vai sēkliņas,
kanēlis.
Pagatavošana
Ne jau visiem veikalos nopērkamajiem auzu cepumiem ir sakars ar veselīgu uzturu, tādēļ tos varam izcept paši. Šajā pamatreceptē gan bija minēti tikai divi lieli banāni un glāze auzu pārslu, vairāk nekas. Taču šoreiz, lai pagatavotu cepumus, nomizoju un ar dakšiņu sastampāju trīs nelielus banānus. Tiem piebēru glāzi piecu graudu pārslu, jo paciņa jau bija iesākta. Pievienoju arī kanēli garšai un uzbriedinātas rozīnes. Visu kārtīgi samaisīju. Ja mīkla šķiet par šķidru, to varam regulēt ar pārslām. No masas ar karoti izveidoju cepumus un izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 15 — 20 minūtes. Gatavus atdzesēju uz režģa. Secinājums? Jo vairāk tos ēdu, jo — labāk tie iegaršojās.
Svaigie divu veidu kāpostu salāti
Sastāvdaļas
250 gramu svaigu galviņkāpostu,
250 gramu sarkano kāpostu,
saldais pipars,
ķirštomātiņi,
saišķītis sīpolu lociņu,
Korejas burkāni
augu eļļa,
sāls,
citrona sula.
Pagatavošana
Ievērojamu vietu mūsu ēdienkartē vajadzētu atvēlēt svaigiem dārzeņiem. Vai tā ir? — tas jau ir cits jautājums. Pārliecinājos, ka arī ziemas izskaņā ir iespējams pagatavot vieglus un garšīgus salātus. Un ja vēl tos pasniegšanai izkārtojam krāšņi un kārdinoši...
Visus salātiem paredzētos svaigos dārzeņus nomazgāju un apsusināju. Gabalu jaunās ražas kāposta galviņas sasmalcināju, tāpat — arī daļu sarkanā kāposta. Tos atsevišķi kopā ar sāli ar rokām vēl pamīcīju, lai kāposti būtu sulīgāki, un, lai tie kļūtu vēl gardāki, pārslacīju ar citrona sulu. Dzelteno saldo piparu sagriezu strēmelītēs, ķirštomātiņus pārgriezu, bet Korejas burkānus sagriezu smalkāk.
Šķīvja vidū vispirms kārtoju gaišos kāpostus, tiem apkārt — sarkanos, bet starp tiem uzkaisīju sasmalcinātus sīpolu lociņus. Sarkanajiem kāpostiem apkārt vēl veidoju Korejas burkānu josliņu, tiem apkārt savukārt izvietoju ķirštomātiņus ar griezuma vietu uz leju. Krāšņos salātus pēc vajadzības vēl varam pārkaisīt ar sāli, pārliet ar augu eļļu, kā arī izrotāt ar saldā pipara strēmelītēm un diļļu zaļumiem.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra