Staburags.lv ARHĪVS

Kā sagatavot automašīnu vasaras sezonai?

.

2021. gada 15. marts 09:09

198
Kā sagatavot automašīnu vasaras sezonai?

Tuvojas gada siltākā un patīkamākā sezona, tāpēc jau laikus jādomā par savas automašīnas sagatavošanu vasarai. Līdzīgi kā ar automobiļa sagatavošanu ziemas sezonai, arī sagatavošana vasaras sezonai ir ļoti svarīga. Raksta turpinājumā varēsiet iepazīties ar soļiem, kas jāveic, lai savu auto sagatavotu siltajai sezonai.


Riepu maiņa

Kā jau ierasts, viens no pirmajiem darbiem, beidzoties ziemai, ir ziemas riepu nomaiņa uz vasaras riepām. Tieši riepas ir viena no svarīgākajām auto sastāvdaļām, jo tās veido saķeri ar ceļa segumu un nodrošina drošu pārvietošanos ar auto.

Pirms automašīnai uzlikt vasaras riepas, jāpārbauda to stāvoklis. Pārliecinieties, ka riepām nav plaisu. Ja vasaras riepas ziemas laikā netiek pareizi uzglabātas, tās var saplaisāt. Lielos mīnusos vasaras riepu gumija var pat sasalt. Tāpat jāpaskatās, kāds ir riepu protektora dziļums. Tas nevar būt mazāks par 1,6 milimetriem.

Vēl svarīgi ir pārliecināties, ka riepām nav nokrituši balansēšanas atsvari, un vai tās ir nodilušas vienmērīgi. Ja tomēr kāds no iepriekš minētajiem faktoriem nav tāds, kā tam vajadzētu būt, Jums būs jāiegādājas jaunas vasaras riepas.


Bremžu un bremžu šķidruma līmeņa pārbaude

Ir autovadītāji, kuri bremžu pārbaudei un to apkopei velta vismazāk uzmanības, līdz ar to par bremžu defektiem uzzina vien tehniskās apskates laikā. Ziemas sezonā automašīnas bremzes darbojas daudz intensīvāk, jo satiksme ir krietni lēnāka nekā vasarā.

Arī straujā temperatūras maiņa nenāk par labu bremzēm. Bieži vien temperatūras maiņas rezultātā nākas novērot, ka saplaisā bremžu kluči.

Vēl noteikti ir jāpārbauda bremžu šķidruma līmenis. Ja tas nebūs pietiekams, tad var rasties dažādi bremžu defekti, kas var apdraudēt drošību, kā arī patukšot naudas maku, jo remonts var būt visai dārgs.


Automašīnas mazgāšana un tīrīšana

Pavasaris ir īstais laiks, lai kārtīgi nomazgātu un iztīrītu savu automašīnu. Ziemas laikā automašīna ir pakļauta diezgan mainīgiem laikapstākļiem, piemēram, sniegam, lietum, dubļainiem ceļiem, kā arī sālim, ar ko tiek kaisīti ceļi. Sāls un netīrumi uzkrājas ne tikai uz auto virsbūves, bet arī durvju spraugās, bremžu sistēmā, motortelpā, un visur, kur Jūs pat nespējat iedomāties.

Pirms vasaras sezonas noteikti vajadzētu kārtīgi iztīrīt arī automašīnas salonu, jo, iespējams, ka ziemas laikā to nav sanācis iztīrīt. Atbrīvojiet automašīnas salonu no netīrumiem, veciem čekiem vai pat ēdienu iepakojumiem. Vajadzētu arī notīrīt logus no iekšpuses, jo ziemas laikā tie var kļūt nespodri.


Eļļas līmeņa pārbaude

Laikā, kad nedarbojas automašīnas motors, ieteicams pārbaudīt eļļas līmeni. Pievērsiet uzmanību gan eļļas līmenim, gan eļļas krāsai. Ja tā joprojām ir dzidra, tad nav nobraukts attiecīgais kilometru skaits, kad tā ir jāmaina. Taču, ja eļļa ir kļuvusi melna, tad gan tā ir jāmaina.


Dzesēšanas šķidruma pārbaude

Lai nodrošinātu, ka automašīnas dzesēšanas sistēma darbojas bez problēmām, ir jāseko līdzi dzesēšanas šķidruma līmenim. Ja tas nav pietiekams, tad nepieciešams to papildināt līdz noteiktajai atzīmei. Uzmanība ir jāpievērš arī dzesēšanas līdzekļa stāvoklim - tas nedrīkst būt ar citiem piejaukumiem.


Logu tīrāmo slotiņu maiņa

Viena no tām auto detaļām, kas visbiežāk tiek mainīta, ir logu tīrāmās slotiņas. Ziemas laikā, pateicoties dažādiem apstākļiem, tīrāmās slotiņas tiek pakļautas daudz lielākai slodzei kā vasarā, tāpēc to gumija nodilst ātrāk. Jaunas slotiņas daudz labāk spēs notīrīt logu, un redzamība kļūs daudz labāka, kas ir ļoti svarīgi, piedaloties ceļu satiksmē.