Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Pikantā biezpiena un redīsu uzkoda ar ķiplokiem
Sastāvdaļas:
300 gramu biezpiena
200 mililitru saldā krējuma
2 ķiploka daiviņas
2 tējkarotes želatīna
5 — 6 redīsi
sīpolu lociņi
dilles
sāls
pipari

Agrākos laikos pavasara pusē pagrabi un pieliekamie jau bija patukšoti un ēdienu gatavošanai nebija sevišķi lielas izvēles — izlīdzējās ar pie­-
na produktiem, miltu izstrādājumiem, pākšaugiem un olām. Tagad arī ziemā veikalos var iegādāties dažādus dārzeņus un zaļumus, lai pat vienkāršākus ēdienus padarītu vēl kārdinošākus. Piemēram, biezpienu.
Vispirms nomazgāju redīsus un zaļumus, tos apsusināju un sīki sagriezu. Spiedē sasmalcināju vairākas ķiploka daiviņas — pēc garšas. Želatīnu aplēju ar vārītu, atdzesētu ūdeni un atstāju uzbriest, pēc tam izkausēju. Bļodā biezpienu samaisīju ar saldo krējumu. Pievienoju redīsus, zaļumus, ķiplokus, arī sāli un piparus, cik nu šķita vajadzīgs. Visbeidzot pielēju izkausēto želatīnu un visu rūpīgi samaisīju. Iegūto viendabīgo masu sapildīju veidnītēs, ko biju izklājusi ar pārtikas plēvīti, lai vēlāk būtu vieglāk no formiņām atbrīvoties, un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Ja uzkodu gatavojam vakarā, to varam aukstumā atstāt pa nakti, un gardas brokastis rītā būs nodrošinātas. Ja pie šī patīkamā darbiņa ķersimies dienā, tad gan vēl dažas stundas būs jāpaciešas. Pēc tam to no veidnītēm viegli izņēmu un mazliet izrotāju.

Cāļa filejas ar kabačiem un jogurtu 
Sastāvdaļas:
500 gramu cāļa krūtiņas fileju
1 neliels kabacītis
4 ēdamkarotes dabīgā jogurta
100 gramu siera
sāls, kaltētas dilles, pētersīļi
Provansas garšaugi (pēc izvēles)

Ja nu tomēr bez gaļas nevēlamies iztikt, šis ir garšīgs un viegli pagatavojams ēdiens, ko maigu un sulīgu vērš tam pievienotie kabači. Un tos jau arī veikalos tagad varam iegādāties teju visu gadu.
Cāļa filejas pārgriezu plānākas un katru gabaliņu, pārsedzot ar pārtikas plēvīti, ar gaļas āmuriņu izklapēju. No abām pusēm gaļai uzkaisīju sāli un izvietoju veidnē uz nedaudz ar eļļu ietaukotas folijas. Filejas gabaliņus vēl pārkaisīju arī ar Provansas garšaugu maisījumu. Pēc tam nomazgāju, nomizoju un plānās ripiņās sagriezu nelielu jaunu balto kabacīti, to izkārtoju virs gaļas, uzkaisīju sāli un pārsmērēju ar bezpiedevu jogurtu. Visu pārklāju ar plānām siera šķēlītēm un pārkaisīju nedaudz garšvielu. Veidni ievietoju līdz 180 — 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc nepilnas pusstundas cepšanas ēdiens, ko varam baudīt gan tāpat, gan arī ar piedevām.

“Melnā” kūka no ievārījuma 
Sastāvdaļas:
glāze ievārījuma
glāze skābā krējuma vai dabīgā jogurta
tējkarote sodas
nepilna glāze cukura
2 olas
1,5 — 2 glāzes miltu

Ideja, kā izmantot “veculaiku” ievārījumu, uzausa atmiņā no gadiem, kad vēl tikko biju sākusi darba gaitas. (Pieredzējušākas saimnieces tolaik apgalvoja, ka šādas kūkas cepšanai varot izmantot pat ierūgušu “zapti”.) Brūkleņu ievārījums ar ogu gabaliņiem (ļoti labi te noder arī upeņu) pāris gadus ledusskapī bija noglabājies, tādēļ tagad varēju atkal izcept sen­aizmirstu gardumu pēc šīs receptes.
Bļodā vispirms liku ievārījumu, tam piekaisīju sodu, labi samaisīju un atstāju, lai izreaģē, pēc tam pievienoju jogurtu (senāk biju izmantojusi skābo krējumu). Pievienoju arī cukuru — tā daudzums atkarīgs no ievārījuma salduma, piesitu olas un visu labi samaisīju. Visbeidzot iejaucu izsijātus miltus. Tad mīklu lēju ar ietaukotu cepampapīru izklātā veidnē, izlīdzināju un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 45 — 50 minūtēm kūka bija ņemama no krāsns. To vēl atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru. Ja šis cepums atkarībā no veidnes, ir biezāks, varam to pārgriezt un vidū vēl iesmērēt kādu biezu ievārījumu vai putukrējumu.

Pupiņu un krabju nūjiņu salāti 
Sastāvdaļas:
200 gramu krabju nūjiņu
3 vārītas olas
200 gramu konservētu sarkano pupiņu
sīpolu lociņi
dilles
sāls
pipari
sinepes
olīveļļa
citrona sula vai majonēze

Garšīgi, sātīgi un ātri pagatavojami salāti. Olas nolobīju un sagriezu kubiņos. Arī krabju nūjiņas — tāpat. Sasmalcināju lociņus un dilles. Konservētās sarkanās pupiņas noskaloju un pārbēru bļodā. Tām pievienoju pārējās sagatavotās sastāvdaļas, sāli un piparus. Majonēzes vietā salātus pārlēju ar mērcīti, ko pagatavoju no olīveļļas, sinepēm un citrona sulas.

Sātīgie kokteiļsalāti
Sastāvdaļas:
kūpināts vistas šķiņķītis
konservēti zaļie zirnīši un kukurūza
vārīts burkāns
siers
majonēze

Šī ideja ienāca prātā, kad pārskatīju mājās esošos konservējumus un atradu burciņu ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem un burkāniem. Savulaik tādi bija iegādājami pat trijās kārtās — vēl arī kukurūza bija klāt, tādēļ no tiem visai ērti un ātri, izmantojot arī citas piedevas, bija iespējams pagatavot sātīgus un gardus salātus gan ikdienai, gan svētkiem.
Vistas šķiņķīti sagriezu smalkos kubiņos. Sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Burkāniem ar zirnīšiem, kā arī konservētajai kukurūzai atsevišķi nokāsu šķidrumu. Šoreiz pagatavoju tā sauktos kokteiļsalātus, kārtām liekot sastāvdaļas stikla glāzēs un pēc vajadzības pievienojot majonēzi, taču tikpat labi salāti garšos arī, ja visu tiem paredzēto lielā bļodā sajauksim kopā ar majonēzi.