Staburags.lv ARHĪVS

Kādas vasaras riepas mazina akvaplanēšanas risku?

.

2021. gada 13. marts 00:00

76
Kādas vasaras riepas mazina akvaplanēšanas risku?

Akvaplanēšana ir bīstama parādība, kas sastopama lietus laikā, braucot pa slapju ceļu. Tas ir daudzu autovadītāju bieds, jo akvaplanēšanas laikā vasaras riepas sāk slīdēt gluži kā pa ledu, zaudējot saķeri ar ceļa virsmu. Ir vairāki ar riepām saistīti faktori, kas ietekmē akvaplanēšanas risku, un par tiem vairāk lasiet raksta turpinājumā.

Kādos apstākļos pastāv lielāka akvaplanēšanas iespējamība? Autovadītājiem regulāri tiek atgādināts rūpēties par to, lai vasaras riepas būtu ar pietiekamu protektora dziļumu, proti, vismaz 1,6 mm, kā arī gaisa spiediens tajās būtu atbilstošs. Ja riepas nebūs atbilstoši piepumpētas, kā arī tās būs nodilušas, saķere ar ceļu lietus laikā var tikt zaudēta jau, braucot ar ātrumu 50 km/h. Jaunas vasaras riepas spēj efektīvi saglabāt saķeri pat, ja braucat ar 100 km/h lielu ātrumu. Savukārt nodilušām riepām akvaplanēšanas risks paaugstinās jau pie 70 km/h ātruma.

No tā varam secināt, ka galvenie faktori, kas ietekmē akvaplanēšanu, ir:

  • Riepu protektora dziļums;

  • Spiediens riepās;

  • Pārvietošanās ātrums;

  • Ūdens daudzums uz ceļa.

Kādas vasaras riepas samazina akvaplanēšanas risku? Kā zināms, vasaras riepu sastāvs un uzbūve atšķiras no ziemas riepām. Vasaras riepas ir ražotas no cietākas gumijas, kas spēj nodrošināt labu veiktspēju arī augstākā temperatūrā un tik ātri nenodilst. Tāpat arī riepu protektora zīmējums ir tāds, lai efektīvāk izspiestu ūdeni un nodrošinātu labāku saķeri ar ceļu. Protektora dziļumam un zīmējumam ir liela loma aizsardzībā pret akvaplanēšanu.

Eksperti norāda, ka braukšanai pa lietu vislabāk piemērotas būs riepas, kuru profils un protektora zīmējums ir veidots gaitas virzienā. Tādējādi zem riepām esošais ūdens tiek ātri novadīts uz malām, pasargājot no akvaplanēšanas.

Kas piedāvā labākās vasaras riepas? Plašs vissezonas, vasaras riepu piedāvājums, kā arī ziemas riepas izpārdošana pieejama MMK Riepu Serviss! Šeit tiek veikts arī riepu remonts, riepu maiņa, balansēšana un uzglabāšana. Papildu pakalpojumi ietver arī auto disku tirdzniecību un remontu.

Uzziniet vairāk par pieejamām riepām un diskiem šeit – MMKserviss.lv!