Virtuvē

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums
Sastāvdaļas:
400 gramu maltās gaļas
sīpols
2 ķiploka daiviņas
tomāts
2 ēdamkarotes tomātu pastas
700 gramu kartupeļu
sviests
augu eļļa
4 ēdamkarotes skābā krējuma
siers
sāls
malti melnie pipari
Pagatavošana
Kad gribēsim pagatavot un baudīt īstu mājas ēdienu, noderēs arī šī ideja, jo vairākiem ēdājiem tad būs garantētas vai nu garšīgas un sātīgas pusdienas, vai vakariņas.
Malto gaļu, tās gan man bija 600 gramu, vispirms minūtes desmit irdinot pannā apcepu nelielā augu eļļas daudzumā, pēc tam pievienoju sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, sāli, piparus, garšvielu maltajai gaļai, kā arī sarīvētu tomātu bez miziņas un tomātu pastu. Visu kopā sautēju minūtes desmit.
Ūdenī ar sāli izvārīju nomizotus kartupeļus, pēc tam tos nokāsu. Receptē, pēc kuras vadījos, gan bija ieteikts atstāt nedaudz ūdens, kurā tie vārījušies, kādā bļodiņā, lai to vēlāk pielietu biezenim, taču tā nedarīju. Kartupeļus sastampāju un biezenim piemaisīju mazliet sviesta, bet kartupeļu ūdens vietā pielēju nedaudz buljona.
Veidni mazliet ietaukoju ar augu eļļu un izlīdzināju tajā pusi kartupeļu biezeņa. Virs tā izlīdzināju sacepto malto gaļu, pēc tam — atlikušo kartupeļu biezeni. Virsu vēl pārsmērēju ar skābo krējumu, pārkaisīju rīvētu sieru un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc pusstundas gardais ēdiens bija gatavs.
Kāpostu un gurķu zaļie salāti
Sastāvdaļas:
100 gramu svaigu kāpostu
gurķis
selerijas kāts
ābols
Mērcei
2 ēdamkarotes augu eļļas
tējkarote sojas mērces
šķipsniņa cukura
tējkarote ābolu etiķa
sāls — pēc garšas
Ja šos salātus gatavojam no svaigiem kāpostiem, tie jāsasmalcina. Pēc tam tos kopā ar šķipsniņu sāls labāk vēl ar rokām pamīcīt, lai sulīgāki. Tā kā svaigā kāposta galviņu jau biju izmantojusi citiem ēdieniem, šos salātus šoreiz pagatavoju no Ķīnas kāposta — to sīki sagriezu, tāpat arī selerijas kātu. Svaigo gurķi un ābolu nomizoju un sagriezu salmiņos.
Mērcei samaisīju eļļu, ābolu etiķi, sojas mērci un cukuru, visu kopā viegli ar dakšiņu sakuļot līdz viendabīgai konsistencei. Salātu traukā sajaucu visas tiem paredzētās sastāvdaļas un pārlēju ar mērcīti.
Torte “Ziemas ķirši”
Mīklai
3 olas
150 gramu cukura
150 gramu miltu
Krēmam
200 līdz 250 gramu saldā 35% krējuma
250 gramu siera “Mascarpone” vai cita, vai biezpiena
150 gramu cukura
konservēti ķirši bez kauliņiem
šokolādes skaidiņas.
Ziema jau sliecas uz otru pusi, un tāpēc laiks, gaismai par godu, maziem svētkiem — to taču ir tik, cik paši protam radīt! Kādēļ gan neizcept saviem mīļajiem un sev par prieku vienkāršu, bet gardu tortīti? Arī Valentīndienas galdā tā varētu “aiziet uz urrā!”.
Vispirms cepu biskvītu. Olas ar cukuru, piemetot arī vaniļas cukuru garšai, ar mikseri putoju apmēram 5 — 7 minūtes. Pēc tam pakāpeniski pievienoju izsijātus miltus un samaisīju, lai veidojas pašķidra mīkla. To izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 21 centimetra diametra veidnē ar noņemamu malu un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu biskvītu apmēram 20 — 25 minūtes. Tad to atdzesēju un pārgriezu šķērsām uz pusēm, lai izveidojas divas ripas.
Biskvīta apakšējo ripu mazliet samitrināju ar kompota sīrupu un vienmērīgi pārliku ar ķiršiem.
Krēmu pagatavoju, saputojot 200 gramu saldā krējuma ar cukuru un mazliet vaniļas cukura. (Ja kompots nav skābs, varam iztikt pat ar mazāku cukura daudzumu, kā norādīts receptē.) Balto putojumu samaisīju ar sieru “Ricotta”. Krēmu izlīdzināju kārtā virs ķiršiem, ar to pārsmērēju arī tortītes virsmu un sānus. Rotājumam uz vidēji smalkas rīves varam sarīvēt gabaliņu tumšās šokolādes, bet šoreiz izmantoju veikalā iegādātās šokolādes skaidiņas, uzliku arī kādu kompota ķirsīti. Gardumu vēl ievietoju ledusskapī uz 3 — 4 stundām sastingšanai.
Vienkāršais banānu un biezpiena krēms
Sastāvdaļas:
banāns
biezpiens
skābais krējums
Pagatavošana
Šo ideju pa ausu galam dzirdēju kādā radio raidījumā. Viendien, kad sakārojās saldo ēdienu, banānu nomazgāju, nomizoju un ar dakšiņu sasmalcināju. Pievienoju apmēram pusi paciņas vijīgas konsistences biezpiena un nedaudz skābā krējuma — tā, lai masa neveidotos pārāk šķidra. Visu ar dakšiņu tāpat, “pa vienkāršo”, saputoju kopā (ideāli būtu izmantot blenderi, taču tik mazam daudzumam to negribējās “smērēt”). Nu veselīgais krēms, kam pat cukuru nepiekaisīju, bija baudāms ar kādu sarkano ķīseli — aveņu, dzērveņu vai jāņogu — vai arī ar sīrupu.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra