Staburags.lv ARHĪVS

Vai vīruss slēpjas mēteļu kabatās?

Ināra Sudare

2021. gada 2. marts 10:03

184
Vai vīruss slēpjas mēteļu kabatās?

Tik daudz “ekspertu” uz zemeslodes, kā ir tagad, diez vai kādreiz pasaule piedzīvos. Gandrīz katram dīvānam “pielaulātajam”, gandrīz katrai mājsaimniecei ir savs ieteikums, kā vajadzētu rīkoties “kovida” laikā — ko atļaut, ko aizliegt. Visbiežāk gan tā ir versija no sava skatpunkta, bez konkrētas iedziļināšanās problēmā, bez ekspertu padomiem.


Protams, valdībai šis nav viegls laiks, jo pasaulē nekā tamlīdzīga nav bijis, un izlavierēt pa Covid-19 vīrusa izliktajām lamatām nav viegls uzdevums. Taču tai, spriežot par vienu vai otru aizliegumu, vajadzētu būt argumentētam pamatojumam, kāpēc vajadzētu tieši tā un ne citādi.


Aizvadītās nedēļas sākums nāca ar labu ziņu mazo veikaliņu īpašniekiem — Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu ļaut atvērt tirdzniecības vietas ar platību līdz 300 kvadrātmetriem. Bija plānots, ka visas preču grupas varētu pārdot no pirmdienas, 1. marta. Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs bija aplēsis, ka šādu veikalu skaits varētu sasniegt 2 — 3 tūkstošus, kas nodarbina 4 — 7 tūkstošus strādājošo.


Taču trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu preses konferencē Valsts prezidents Egils Levits bija visai sirdīgs. Patiesībā jau viņš nekādu Ameriku neatklāja. Vien atgādināja, ka Ministru kabinets ir atbildīgā institūcija, kurai ir jālemj par valsti kopumā, nevis par atsevišķām nozarēm. Un vēl mazliet padraudēja: ja pēc ierobežojumu mīkstināšanas saslimstības ar Covid-19 rādītāji palielināsies, Ministru prezidentam būs jāprasa atsevišķu ministru demisija. Iespējams, ka drīz arī palielinātos, jo ceļā ir Lielbritānijas vīrusa paveids, kurš ir trīsreiz ātrāks, bet tur jau nebūtu vainojami mazie veikaliņi.


Ceturtdien valdība atlika lēmumu par mazo veikalu atvēršanu. “Tā ir mazā biznesa iznīcināšanas politika,” tā ceturtdien pēc valdības lēmuma pieņemšanas savu sašutumu pauda kāds “Staburaga” lasītājs. Taču tā arī nekļuva skaidrs, kāpēc tieši mazie veikali tiek vainoti Covid-19 izplatībā, jo pretējā gadījumā tos taču tik ilgi neiesaldētu. Vai izpētīts, ka vīruss paslēpies mēteļu kabatās un zābakos?

Koknesē, veikalā “Maxima”, ir slēgts dāvanu un apģērba veikaliņš. Ja pārdevēja apkalpo pa vienam pircējam, izdodas ievērot pat lielāku distanci nekā dažkārt lieltirgotavā. Aiz katra valdības lēmuma ir cilvēki, no kuriem daudzi noguruši, nomākti, depresīvi noskaņoti. Skaidrs, ka ar mūsu vakcinācijas tempiem “kovids” pie mums uzkavēsies vēl diezgan ilgi. Mums jāmācās ar to sadzīvot. Un tāpēc tauta no valdības gaida pamatotus lēmumus, loģiskus izskaidrojumus.