Staburags.lv ARHĪVS

Skrīveros sākumskolas klašu skolēni dosies uz skolu

Elita Brovacka

2021. gada 27. februāris 13:25

187
Skrīveros sākumskolas klašu skolēni dosies uz skolu

No 1. marta Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas 1. — 4. klases skolēni atsāks mācības klātienē — tā vienojās Skrīveru novada dome un skolas vadība. 

Jau pirms nedēļas valdība nolēma, ka tajās pašvaldībās, kurās saslimstības ar Covid-19 rādītāji ir zemi, 1. — 4. klases skolēniem atsāksies mācības klātienē. Patlaban noteikts, ka Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC) būs tiesīgs lemt par klātienes mācības atļaušanu, ja pašvaldībā divu nedēļu kumulatīvās saslimstības rādītājs nepārsniegs 220 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju un nebūs novērots straujš Covid-19 saslimstības pieaugums.

Atbilstoši reģionālās pieejas principam no 22. februāra klātienes mācības varēja uzsākt 25 novados, tajā skaitā arī Skrīveru novadā, taču pagājušās nedēļas nogalē skolas vadība un pašvaldība dažādu apstākļu dēļ lēma vēl nedēļu mācības klātienē neatsākt. Lēmumu par mācību uzsākšanu klātienē pēc SPKC publicētā drošo pašvaldību saraksta pieņem izglītības iestādes dibinātājs.Saskaņā ar SPKC datiem Skrīveru novadā saslimstība ar Covid-19 samazinās, un patlaban (24. februāra dati) kumulatīvais rādītājs Skrīveros ir 90 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, līdz ar to sākumskolas skolēni var atsākt mācības. Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas direktors Aldis Rakstiņš informē, ka šīs nedēļas laikā 76 skolotāji un skolas darbinieki veikuši eksprestestus, saņemtās analīžu atbildes visiem ir negatīvas. Līdz ar to Skrīveru novada dome un vidusskolas vadība vienojās, ka no 1. marta Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā 1. līdz 4. klases skolēniem atsāksies klātienes mācības.

Kas bērniem jāievēro, dodoties uz skolu? Skolas direktors Aldis Rakstiņš informē, ka skolā bērniem, tāpat kā skolotājiem, būs jānēsā sejas aizsargmaskas. Tās bērniem nodrošinās skola, katram skolēnam tiks izsniegtas trīs sejas maskas mēnesī, tās ir vairākkārt lietojamas un katru dienu jāmazgā. Tāpat bērni varēs lietot arī savas sejas aizsargmaskas.

Mācību stundas notiks saskaņā ar pirmā semestra stundu sarakstu, tajā būs tikai nelielas izmaiņas. Patlaban skolā notiks tikai mācību stundas, bet nebūs interešu izglītības nodarbību. Direktors bilst: lai ievērotu piesardzību, vecākiem lūgums bērnu uz skolu nogādāt ar savu transportu. Taču, ja tas nav iespējams, varēs izmantot arī pašvaldības transportu. No rītiem pulksten 8.00 autobuss izbrauks no Lobes (pie daudzdzīvokļu mājām), tālāk dosies uz Krapes “Līčiem” un līdz Skrīveru centram, uzņemot skolēnus visās pieturās. Otrs autobuss pulksten 8.00 izbrauks no autobusu pieturas pie Aizkraukles baznīcas (uz Skrīveru un Aizkraukles robežas), tas dosies uz Zemkopības institūtu, Klidziņu un tālāk uz skolu. No Aizkraukles centra autobuss nekursēs. Savukārt pulksten 14.30 abi autobusi šajos maršrutos nogādās bērnus mājās.

“Protams, mācību procesa un transporta organizēšanā tiks ievērotas visas noteiktās drošības prasības, klašu telpas tiks regulāri vēdinātas un veikti citi pasākumi,” saka direktors. “Ceram, ka saslimšanas rādītāji nepieaugs un varēsim strādāt.” Ja izglītības iestādē, kura strādā klātienē, tiek konstatēts straujš infekcijas izplatības pieaugums, pēc SPKC ieteikuma tiek pieņemts lēmumu par karantīnas pasākumu noteikšanu skolā un klātienes izglītības procesa apturēšanu.|Aldis Rakstiņš piebilst: ja skolēnu vecākiem ir iebildumi pret maskām vai citi iemesli, kāpēc viņi nevēlas, lai bērns mācās klātienē, vecākiem ir iespēja bērnus mācīt arī mājās. Tad vecākiem jāraksta skolas direktoram adresēts iesniegums un jāapņemas, ka mācību satura apguve tiks nodrošināta ģimenē. Jāņem vērā, ka tādā gadījumā vecākiem jānodrošina ne vien mācībām atbilstoša vide, bet arī jāuzņemas atbildība par bērna izglītības ieguvi.