Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē. Pankūku svētki

Virtuvē. Pankūku svētki

Ar biezpiena un citronu krēmu pildītas
Sastāvdaļas
Mīklai
2 olas
½ litra piena
2 glāzes miltu
ēdamkarote cukura
ēdamkarote augu eļļas
sāls

Pildījumam
250 gramu biezpiena
2 ēdamkarotes skābā krējuma
50 gramu rozīņu
¼ citrona
3 ēdamkarotes cukura

Lai gan pavasara gaidīšanas svētki Me­teņi — viduspunkts starp ziemas un pavasara saulgriežiem — šogad jau nosvinēti, bet Masļeņicas nedēļa sāksies 8. martā. Februārim piedien pankūkas, jo kas gan var būt gardāks pie kūpošas tējas vai kafijas tases pēc pastaigas svaigā gaisā vai slēpošanas!
Pildījumam biezpienu bļodiņā ar dakšiņu uzirdināju un samaisīju ar skābo krējumu. Rozīnes paturēju vārītā ūdenī minūtes 15, lai uzbriest. Labi nomazgātam citronam norīvēju daļu dzeltenās miziņas, pierīvēju arī daļu citrona bez baltās kārtiņas, piekaisīju cukuru un samaisīju. Pēc tam biezpienam piemaisīju gan aromātisko citronu, gan apsusinātas izmērcētās rozīnes.
No tai paredzētajiem produktiem iejaucu mīklu un izcepu plānās pankūkas. Tad katras padzisušās pankūkas vienā malā ar karoti liku pildījumu un ietinu to kā aploksnē. Tā sagatavotās pildītās pankūkas vēl uzkarsētā pannā ar sviestu apcepu no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltainas. Gardas gan bija...

Ar āboliem 
Sastāvdaļas
3 olas
pusglāze piena
sāls
cukurs
vaniļas cukurs
100 gramu miltu
200 gramu ābolu
eļļa
pūdercukurs

Garšīgas izdevās arī pankūkas ar āboliem. Šoreiz, lai ar tām mielotos, vispirms olas ar putojamo slotiņu sakūlu, tad pievienoju šķip­sniņu sāls, cukuru un vaniļas cukuru, cik nu šķita vajadzīgs, un pienu. Pēc tam uzmanīgi iesijāju miltus un maisīju, līdz izveidojās viendabīga masa. Visbeidzot — piejaucu arī nomizotus un plānos gabaliņos sagrieztus ābolus. Mīklu liku ietaukotā un sakarsētā pannā un vienmērīgi izlīdzināju. Pankūkas no abām pusēm cepu gaiši brūnas. Gatavas tās salocīju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

“Pufīgās” rauga mīklas
Sastāvdaļas
2 glāzes miltu
glāze kefīra
glāze ūdens
2 olas
ēdamkarote cukura
tējkarote šķīstošā sausā rauga
šķipsniņa sāls
augu eļļa

Ja gatavošanai varam veltīt vairāk laika, iesaku izcept “pufīgas” rauga pankūkas. Pati cepšana gan ritēja veikli, tikai līdz tam vēl bija jāpagaida, kamēr mīkla uzrūgst un atpūšas.
Sajaucu pusi glāzes miltu kopā ar sāli, cukuru un šķīstošo raugu. Pielēju siltu kefīru un samaisīju. Pārsedzu bļodu ar dvieli un atstāju uz pusstundu siltā vietā uzrūgt.
Olas ar dakšiņu viegli sakūlu un pielēju mīklai. Pievienoju arī atlikušo paredzēto miltu daudzumu un karstu ūdeni, visu rūpīgi samaisīju, atkal pārsedzu ar dvieli un novietoju siltā vietā vēl uz 20 minūtēm. Pēc tam piejaucu arī nedaudz augu eļļas. Mīklai jābūt pabiezai, lai tā lēni notek no karotes. Cepu pankūkas pannā ar uzkarsētu augu eļļu no abām pusēm līdz gatavībai. Ļoti labi garšoja ar ievārījumu.

Jogurta un banānu
Sastāvdaļas
glāze jogurta
ola
50 gramu sviesta
2 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa sāls
banāns
tējkarote sodas
glāze miltu

Lai izmantotu un neaizlaistu postā dažus pārtikas produktus, tiem piemēroju šo recepti un rezultātā izcepu gardas pankūkas. Vispirms sajaucu vēl atlikušo zemeņu jogurtu ar cukuru, pievienoju olu, izkausētu sviestu, sāli, kā arī ar dakšiņu biezenī sasmalcinātu gatavu banānu. Visu labi samaisīju. Piekaisīju sodu, samaisīju atkal un mirkli pagaidīju, lai tā izreaģē. Visbeidzot piesijāju miltus un iejaucu mīklu — tai jābūt skābā krējuma konsistencē. Receptē ieteikts šādas pankūkas cept bez eļļas, tikai labi sakarsētā pannā ar nepiedegošo pārklājumu, pannu tomēr mazliet ietaukoju. Ar karoti liku tur mīklu tā, lai veidojas pankūciņas, un cepu no abām pusēm gatavas.