Virtuvē

Sautētas cūkgaļas ruletītes ar dārzeņiem
Aukstajā laikā vismaz dažas reizes nedēļā gribas baudīt arī kādu sātīgāku gaļas ēdienu. Ja ar šo ideju būšu iekārdinājusi, no pagatavotā daudzuma pietiks vai nu lielākas mājinieku saimes ēdienreizei, vai arī pāris cilvēku varēs bez bēdas dzīvot vismaz divas dienas, par maltītes gatavošanu nedomājot. Šīm ruletītēm izmantoju liesu cūkgaļu — karbonādi, bet ēdiens izdosies garšīgs arī no, piemēram, liellopa vai cāļa filejas. Arī dārzeņu pildījumu iespējams dažādot, pat pievienojot rīsus. Veltnīšus varam izcept arī cepeškrāsnī, tos vēl pārkaisot ar rīvētu sieru. Piedevas tiem arī varam izvēlēties dažādas. Tātad — variantu ir daudz, atliek tikai ķerties pie darbiņa.
Sastāvdaļas
kilograms cūkgaļas
saldais pipars
burkāns
tomāts
sīpols
1—2 ķiploka daiviņas
100 gramu sviesta
2 ēdamkarotes augu eļļas
sāls
pipari
zaļumi
Pagatavošana
Cūkgaļas karbonādi ar mazu speķa maliņu sagriezu apmēram centimetru biezās šķēlēs, katru gabalu, pārsedzot ar pārtikas plēvīti, ar gaļas āmuriņu no abām pusēm izklapēju. Gaļai uzkaisīju sāli un piparus.
Pildījumam sasmalcināju sīpolus, ķiplokus, sīpolu lociņus, kā arī smalki sagriezu pusi sarkanā saldā pipara. Piekaisīju sāli, piemaisīju arī adžiku un garšvielu “Hmeli — suneli”. Tad katram gaļas gabalam uzliku pa apmēram ēdamkarotei šā pildījuma un satinu veltnītī.
Sagriezu gabaliņos atlikušo saldo piparu un uz rupjās rīves sarīvēju notīrītu burkānu, tos samaisīju. Dziļajā pannā ielēju augu eļļu un pieliku pusi no paredzētā sviesta daudzuma. Izkārtoju tur pildītās ruletītes ar “šuvi” uz leju — šoreiz bez apcepšanas. Turpat pievienoju arī burkānus ar saldajiem pipariem. Katram gaļas rullītim vēl uzliku pa sviesta gabaliņam, nosedzu pannu ar vāku un uz nelielas uguns sautēju apmēram pusstundu. Tomātu pārgriezu uz pusēm un sarīvēju, bet miziņu izmetu. Iegūto biezeni pielēju pannā un atkal zem vāka visu sautēju vēl minūtes 10 — 15 līdz gatavībai.
Kāpostu un krabju nūjiņu salāti
Viegli, sulīgi un garšīgi salāti. Ja vien olas jau ir izvārītas iepriekš, arī pagatavošana daudz laika neaizņems.
Sastāvdaļas
150 gramu svaigu kāpostu
saišķītis lapu salātu
200 gramu krabju nūjiņu
200 gramu konservētas kukurūzas
3 vārītas olas
majonēze un sāls pēc vajadzības
Pagatavošana
Svaigos kāpostus smalki sagriezu un kopā ar mazliet sāls un cukura vēl nedaudz pamīcīju, lai sulīgāki. Krabju nūjiņas sagriezu nelielos kubiņos. Sastāvdaļas liku bļodā, pievienoju kukurūzu, nolobītas un sagrieztas vārītās olas un saplucinātus lapu salātus. Visam piekaisīju mazliet sāls un piejaucu majonēzi. Salātus varam pasniegt arī pārkaisītus ar grauzdiņiem, rotātus ar dillītēm.
Rudzu rīvmaizes ābolu pīrāgs
Atradusi šo lielisko recepti, nenoslinkoju, bet sāku mizot ābolus.
Sastāvdaļas
200—250 gramu rudzu rīvmaizes
glāze piena
2 olas
pusglāze cukura
4 ēdamkarotes kausēta sviesta
tējkarote rīvētas citrona miziņas
3 skābi vidēja lieluma āboli
Pagatavošana
Nomizotos ābolus sagriezu kubiņos, apslacīju ar citrona sulu, šoreiz piepilinot arī pilīti citrona esences aromātam. Rudzu rīvmaizi aplēju ar pienu un atstāju uzbriest. Pēc tam saputoju olas ar cukuru. Kad masa jau bija kļuvusi gaiša un arī cukurs izkusis, pievienoju sviestu un turpināju putot vēl.
Uzbriedušajai rīvmaizei pēc tam uzmanīgi piemaisīju olu masu, kā arī ābolus. Veidni izklāju ar cepampapīru (ja tā “uzticama”, varam to tikai ietaukot ar sviestu un izkaisīt ar miltiem vai rīvmaizi) un izlīdzināju tajā sagatavoto mīklu. Liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cepu vismaz pusstundu. Atdzisušu pīrāgu pārkaisīju ar pūdercukuru.
Zefīra deserts
Šo desertu varam pagatavot kārtām, arī kā nelielu tortīti, apvienojot visu garšīgāko un labāko, kas tobrīd atrodams.
Sastāvdaļas
banāni
mandarīni vai apelsīns
kivi augļi
zefīrs
skābais krējums
piparkūkas vai citi
cepumi
Pagatavošana
Zefīru sagriezu plānās plāksnītēs. Banānus, mandarīnus un kivi nomazgāju, apsusināju, nomizoju un sagriezu paplānās ripiņās. Šoreiz biju izraudzījusies veidni, kam nevarēju noņemt apmali, tādēļ sastāvdaļas tajā, vēl ieklājot tikai cepampapīru, liku pēc principa — tie pirmie būs tie pēdējie: vispirms kivi, tad mandarīni, banāni, zefīrs, katru kārtu pārsmērējot ar krējumu, un visbeidzot — kārta piparkūku cepumu. Liku trauku ar desertu ledusskapī, lai garšas labāk savelkas, pēc tam apvērsu uz lēzenā šķīvja. Nu cepumi palika apakšā stingrākam pamatam, bet dekoratīvie zaļie kivi augļi — virspusē.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra