Staburags.lv ARHĪVS

Virtuvē

Virtuvē

Salāti “Vērša gads klāt!” 

Ja nedēļas nogali nevēlamies pavadīt Valentīndienas noskaņās, savējiem gardu pārsteigumu mājās varam sarīkot tāpat, jo pēc Austrumu kalendāra sākas Jaunais gads, un tā saimnieks ir Vērsis. Pati, nu jau tradicionāli, gada simbolu veidoju apēdamu, un arī šoreiz nevarēju pretoties šim izaicinājumam. Te viņš ir, šī gada veiksmes nesējs!

Sastāvdaļas
0,5 kilogrami cāļu akniņu
3 marinēti gurķi
2 burkāni
2 sīpoli
3 olas
šampinjoni
majonēze
sāls
pipari
augu eļļa

Pagatavošana
Izvārīju olas, baltumu sarīvēju atsevišķi. Gurķus sagriezu sīkos gabaliņos. Sarīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus nelielā augu eļļas daudzumā sacepu pannā. Tāpat — arī šampinjonus, šoreiz no burciņas. Akniņas sagriezu gabaliņos un izcepu gatavas, atdzisušas tās sagriezu smalkāk, bet daļu sarīvēju — tās noderēja dekorēšanai.

Burkānus ar sīpoliem, šampinjonus, akniņas un gurķus samaisīju ar biezu majonēzi, pievienojot arī garšvielas. Pēc uzzīmētā un izgrieztā papīra šablona vadoties, uz lēzenā šķīvja no salātiem veidoju vērsīša galvu un austiņas. Lai tas būtu ar tumšu “spalvu”, pārkaisīju rīvētās akniņas, papildinot arī ar olu baltumiem. Purniņu un ausis izgriezu no vārītas desas, ragus — no rudzu maizes, bet actiņām izmantoju tumšās vīnogas. Vēl tikai bija vajadzīga zaļa “zālīte” apkārt. Laimīgu jauno gadu, lai visi mēs būtu veseli un stipri kā vērši!

Trauslās vafeļu sirsniņas 

Sastāvdaļas:
4 olas
 250 gramu sviesta
 250 gramu cukura
 125 grami miltu
 125 grami cietes
 3 ēdamkarotes saldā krējuma
 šķipsniņa sāls
 vaniļas cukurs
 citrona miziņa garšai

Varbūt arī jums aizmirsta kādā plauktā glabājas vafeļu cepamā plītiņa? Ja tā, Valentīndiena ir iemesls likt to lietā un izcept garšīgas vafeles.

Pagatavošana
Sajaucu olas ar cukuru un izkausētu sviestu, tad pievienoju arī sāli, miltus, kartupeļu miltus, saldo krējumu, garšvielas un maisīju, līdz veidojās pabieza viendabīga mīkla.

Kad plītiņa bija uzkarsusi, tajā izlīdzināju apmēram trīs ēdamkarotes mīklas, aizvēru vāku, piespiedu un cepu apmēram piecas minūtes, līdz sirsniņas kārdinoši zeltaini brūnas. Tāpat — arī pārējās, kamēr visa mīkla bija izcepta. Lai gan iznākums nebija mazs, — uzmanību! — tām ir tendence ātri vien pazust no šķīvja.

Kūka “Kvēlās sirdis” 

Sastāvdaļas:

100 gramu olu baltumu
200 gramu cukura
ēdamkarote cietes
 tējkarote etiķa
100 gramu svaigu vai saldētu aveņu
200 gramu krēmsiera vai saldā krējuma
pūdercukurs

Saldummīļi, kuriem garšo kūka “Pavlova”, noteikti nebūs vienaldzīgi arī pret šādu kārumu. Vispirms gan “meklēju rakstos”, cik olbaltumu satilpst 100 gramos. Izrādās, ka olas baltums aizņem divas trešdaļas olas svara un sver apmēram 34 gramus.

Pagatavošana
Vajadzīgi trīs olu baltumi. Tos ar miksera visātrākajiem apgriezieniem saputoju gaisīgās putās. Pakāpeniski, turpinot putot, piekaisīju cukuru. Kad masa jau kļuva spīdīga, pievienoju etiķi un cieti un putoju, kamēr cukurs izkusis, olu baltumi stingri un apgāžot no bļodas ārā nekrīt. Plāti izklāju ar cepamo papīru un uz tā ar karoti no baltās masas izveidoju sirsniņas ar nelielu padziļinājumu vidū. Liku tās līdz 90 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī cepties, drīzāk gan kaltēties, divas stundas. Gatavās kūciņu pamatnītes pilnībā atdzesēju.

Šoreiz sirsniņu pildījumam svaigo krēmsieru saputoju kopā ar pūdercukuru. Kūciņas vēl rotāju ar saldētām avenēm. Tikpat labi tās varētu baudīt arī ar putukrējuma cepurīti, tikai tad gan tās labāk notiesāt uzreiz. Saldus svētkus!

Svaigā siera kūka 

Sastāvdaļas:

Pamatnei  
240 gramu šokolādes cepumu
100 gramu sviesta

Krēmam
500 gramu svaigā siera
kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru
citrons
līdz 20 gramiem želatīna
zemenes

Valentīndienai tuvojoties, mīļai kopā pasēdēšanai iesaku pagatavot šādu vai līdzīgu gardumu. Svarīgi ir tas, ka te nekas nav jācep. Lai veikalā nebūtu jāiepērkas, vajadzīgo svaigā siera daudzumu ledusskapī sameklēju, liekot dažādus ražojumus kopā: “Kāruma” svaigo sieru, “Rasas” klasisko krēmsieru un Limbažu klasisko svaigo sieru. Derēs arī “Mascarpone”. Kūkai varam izmantot arī “Selgas” cepumus bez šokolādes garšas vai arī ar iebiezinātā piena garšu, bet aromātam pierīvēt laima miziņu un piespiest citrona sulu.

Pagatavošana
Mīkstu sviestu samīcīju kopā ar sasmalcinātiem cepumiem un, cieši piespaidot, izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē. Ievietoju to ledusskapī un tikmēr gatavoju svaigā siera masu. Bļodā savienoju visu kārbiņu saturu, piepilināju citrona esenci garšai, pievienoju nepilnu kārbiņu iebiezinātā piena ar cukuru, kā arī atlaidinātas ar nelielu cukura piedevu sa­blendētas saldētās meža zemenes, sakūlu. Lai siera un ogu masa būtu saturīgāka, iepriekš novārītā, aukstā ūdenī uzbriedināju krietnu ēdamkaroti želatīna, pēc tam to izkausēju un pievienoju krēmam. Ar rozā masu pielēju veidni ar cepumu pamatni un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Pēc stundām četrām kūka jau bija baudāma. Rotāšanai varam izmantot zemeņu biezeni vai svaigas ogas.