Staburags.lv ARHĪVS

“Ceļo un gatavo ar Bārdu” Jāņa Rāznas vadībā

“Ceļo un gatavo ar Bārdu” Jāņa Rāznas vadībā

No šodienas, 5. februāra, nākamās paaudzes televīzija “Go3” piedāvā saviem skatītājiem jaunu oriģinālšovu, kas patiks gan aktīvas atpūtas cienītājiem, gan kulinārijas draugiem — “Ceļo un gatavo ar Bārdu”. To vadīs allaž pozitīvismu izstarojošais Jānis Rāzna. Daudzi viņu atceras kā atraktīvo “Lauku sētas” vadītāju. 

 Vajag “pa vienkāršo”

Ik piektdienu skatītājiem baudīšanai tiks nodota jauna sērija šovam, kura laikā Jānis Rāzna apceļos Latviju, rādot plašākai publikai mazāk zināmas pastaigu takas un lieliskas piknika vietas, kā arī receptes, kas noderēs gatavošanai kā mežā, tā savā virtuvē. “Ēdiena gatavošana pēdējā laikā ir mana sirdslieta. Sekoju dažādiem kulinārijas šoviem, bet neslēpšu — bieži vien attopos, ka nevaru pats mājās pagatavot raidījumā parādīto ēdienu, jo daļa produktu ir pārāk specifiski — piemēram, kāda garšviela, ko nevaru atrast veikalos. Vai instrumenti, kādu nemaz nav parasta cilvēka virtuves arsenālā,” komentē Jānis Rāzna. “Taču mācība, ko esmu guvis no “Lauku sētas”, — skatītājam vajag “pa vienkāršo”. Bez specifiskām mērcēm un garšvielām, par kurām parasts cilvēks nav dzirdējis. Ja sāls un pipari, tad sāls un pipari. Ja receptē ir sīpols, tad tas arī ir sīpols, ne “vidēji ciets sīpols ar viegli brūnu miziņu”. Ja paprika, tad vienalga — dzeltena, zaļa vai oranža.”

 Nošaus divus zaķus ar vienu šāvienu

kurā receptes būtu tādas, lai jebkurš čalis, jebkurš ģimenes tēvs, kurš grib iepriecināt savējos, varētu pagatavot šo ēdienu ar traukiem, tiem katliem un pannām, kādi ir viņa virtuvē. Lai skatītājs, kurš ikdienā nav ēst gatavošanas lietpratējs, apzinās — ja Rāzna šito var uztaisīt mežā, es arī varu vai nu savā virtuvē, vai piknikā mežā. Maciņam draudzīgi, un viss maksimāli pa vienkāršo! Vietējais kartupelis, burkāns, kāposts, bet, izrādās, saliekot to visu kopā, mums sanāk “niknais” sautējums,” skaidro šova vadītājs. Taču “Ceļo un gatavo ar Bārdu” nebūs vienkārši kārtējais kulinārijas šovs. Tas “nošaus divus zaķus ar vienu šāvienu”, jo būs saistošs arī tiem, kuri vakariņas pieraduši saņemt zilā vai zaļā somā no kurjera rokām, bet tajā pašā laikā — uzskata sevi par aktīva dzīvesveida piekritējiem. “Katra raidījuma skatītājs iegūs ne tikai vienkārši pagatavojama ēdiena recepti, bet arī foršu lokāciju piknikam. Vietas atlasītas, lai būtu interesanti gan tiem, kam patīk staigāt, gan tiem, kuri vienkārši vēlas pasēdēt svaigā gaisā, sarīkot pikniku, iedzert alu. Lokācijas ir dažādas — sākot no Tukuma novada un Jelgavas puses, beidzot ar Irbes ieteku pie Ventspils, Gārsenes dabas takām un Krišjāņa Staburagu Balvu pusē. Katrā ziņā tās nebūs parastās, tūristu iecienītās vietas, bet gan mazāk zināmi pastaigu un pikniku objekti, ko esmu atlasījis, pētot tūrisma ceļvežu “Latvijas valsts mežu” kartes un vienkārši braucot izlūkos. Piemēram, ir tāda vieta pie Daugavas, kur, vienkārši iebraucot pa celiņu mežā, paveras lieliska aina un vieta piknikam un pastaigām. Noteikti visi tur braukuši garām pa lielo ceļu, bet iedomāties nevar, ka, nogriežoties pa mazu celiņu, iespējams nonākt šādā vietā,” stāsta Jānis.

Favorītēdiens — teļa gaļas sautējums 

Katra sērija būs 16 — 18 minūtes gara — dinamiski, bez liekas filozofēšanas — saņem savās 16 minūtēs savu recepti un ideju brīvdienu pārgājienam. Kā atklāj raidījuma vadītājs, receptes, starp kurām, starp citu, būs arī veģetāriešiem piemērotas, viņš atlasījis rūpīgi. No omītēm, draugiem un interneta aizgūtas gudrības reducētas līdz minimumam, lai būtu pa spēkam ikvienam. Jāņa paša favorītēdiens ir teļa gaļas sautējums. “Izklausās “kruta” — teļa gaļas sautējums, bet to pagatavot ir ārkārtīgi vienkārši. Iedomājies, tu vari “nomētāt” tādu “piparu” un paziņot: “Es uztaisīju teļa gaļas sautējumu.” Tie paši pelmeņi — tu vari paņemt paku ar pelmeņiem, bet, pieliekot lauru lapas un vēl šādas tādas vienkāršas garšvielas, tie jau ir smalkie pelmeņi! Vai niknais dārzeņu sautējums — parastas Latvijas saknes, bet rezultāts — fantastika,” kārdina Jānis, kurš noteikti nevēlas pretendēt uz profesionāla šefpavāra statusu, bet ar raidījuma palīdzību būt labs čoms, kas parāda citam čomam (un ne tikai), kā vienkārši, bet efektīvi palutināt ģimeni. Pastaiga dabā un paša gatavots sautējums — garantējam, ka abus kopā vai katru atsevišķi novērtēs ikviena dāma! ◆