Staburags.lv ARHĪVS

Cīņa par jauniešu dvēselēm

Ginta Grincēviča

2021. gada 21. janvāris 19:11

262
Cīņa par jauniešu dvēselēm

Smēķēšana ir kaitīgs ieradums, ko daļa sabiedrības neuztver kā atkarību. Statistika ir nepielūdzama, vairums smēķētāju pirmo dūmu nokūpina agrā jaunībā, esot nepilngadīgi, un kļūst par nikotīna atkarīgajiem uz daudziem gadiem. Šobrīd cīņa ar šo industriju ir ļoti saspringta. Tirgū ienāk arvien jauni smēķēšanas un nikotīna uzņemšanas veidi, kas ir īpaši saistoši tieši jaunajai paaudzei. Dezinformācija un mīti, ka elektroniskās cigaretes ir nekaitīgākas, uzrunā patērētājus un turpina kuplināt atkarīgo rindas. Nikotīna lāsts nežēlo, par atkarīgo kļūst jau pēc pirmās cigaretes.


Atšķirībā no elektroniskajām cigaretēm, kuru darbības pamatā ir nikotīnu un citu vielu saturoša šķidruma karsēšana, tabakas karsēšanas ierīču darbības pamatā ir tabakas karsēšana augstā temperatūrā, kā rezultātā  no tabakas tiek izdalīts nikotīnu saturošs aerosols, ko smēķētājs ieelpo.

Ņemot vērā, ka šie produkti nonākuši tirdzniecībā nesen, šobrīd pieejams ierobežots neatkarīgu pētījumu skaits, kas izvērtē tabakas karsēšanas ierīču ietekmi uz to smēķētāju veselību, bet nav neviena pētījuma, kas ļautu izvērtēt šo produktu ilgtermiņa ietekmi gan uz pašu smēķētāju, gan pasīvo smēķētāju veselību. Lielākā daļa šobrīd publicēto pētījumu ir tabakas izstrādājumu ražotāju pasūtīti. Neatkarīga pētījuma rezultāti, kura ietvarā tika vērtēta Latvijā tirdzniecībā pieejamā produkta “IQOS” smēķēšanas ietekme uz asins plūsmu artērijās, tika konstatēta “IQOS” izdalītā aerosola ieelpošanas akūtā vaskulārā endotēlija funkcijas ietekmēšana, salīdzinot ar cigarešu dūmiem. Traucēta asins plūsma artērijās būtiski palielina sirds un asinsvadu slimību risku. Laboratoriskie pētījumi apliecināja, ka “IQOS” aerosols izraisa plaušu iekaisumu un neuzrāda pierādījumus, ka pāreja no tradicionālām cigaretēm uz “IQOS” uzlabotu plaušu funkcionēšanu. Papildus tam pētījumi apliecina, ka “IQOS” smēķēšanas rezultātā mazāk nekā puse no visām kaitīgām vielām tiek uzņemtas mazākā koncentrācijā, nekā ieelpojot cigarešu dūmus. Daudzas no toksiskām vielām aerosolā ir konstatējamas pat lielākā koncentrācijā nekā cigarešu dūmos, 22 no šīm vielām koncentrācija aerosolā ir divas reizes augstākā, bet septiņām vielām vairāk nekā 10 reižu augstākā koncentrācijā nekā cigarešu dūmos.

2018. gadā publicēta pētījuma rezultāti liecina, ka tabakas karsēšanas ierīču smēķēšana var potenciāli izraisīt slimības, kuras šobrīd netiek saistītas ar tabakas cigarešu smēķēšanu.  Gūtie pētījumu rezultāti liecina, ka “IQOS” var izraisīt aknu toksikozi, kas nav konstatēta cigarešu smēķētājiem. Neraugoties uz to, kopš 2018. gada “IQOS” un citas tabakas karsēšanas ierīces  gan Latvijā, gan starptautiski tiek reklamētas ar apgalvojumiem, ka tās ir mazāk kaitīgas nekā cigaretes.

Visu materiālu lasiet šeit