Staburags.lv ARHĪVS

Krāsaino salātu un garšīgo viru pasaulē

Evas Lankas teksts un foto

2021. gada 15. janvāris 00:00

7
Krāsaino salātu un garšīgo viru pasaulē

Tīrot ledusskapi, var atrast dažādus produktus, no kuriem parasti top zupa, sautējums vai salāti. Ļoti daudzveidīgs ēdiens — to var pagatavot gan kalorijām bagātu un treknu, gan liesāku un viduklim draudzīgāku. Piedāvāju ieskatīties mūsu mājas virtuvē un pagatavot kādu no šiem salātiem vai zupām.

Siera salāti

Tāpat kā rasolam, arī siera salātiem katrai mājsaimniecei ir sava recepte. Citi tos gatavo tikai ar sieru, majonēzi, daudz ķiploka, citās mājās, savukārt, liek vēl klāt dažādas piedevas. Šie salāti būs perfekti uz maizītes, lavašā vai sāļajos smilšu groziņos.

Nepieciešams:
300 g Krievijas vai Holandes siera
6 olas
2 — 3 vidēja lieluma burkāni
2 — 3 ķiploka daiviņas
pāris ēdamkarotes skābā krējuma
sinepes, sāls pēc garšas
zaļumi pēc izvēles

Pagatavošana:
Olas novāra, lai tās būtu cieti vārītas. Burkānus nomazgā, sagriež divās trīs daļās, vāra, līdz vidēji mīksti. Sieru, vārītās olas, burkānus sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Pievieno smalki rīvētas vai izspiestas ķiploka daiviņas. Liek klāt skābo krējumu, sinepes, smalki sagrieztas dilles (vai citu zaļumus) un sāli pēc garšas. Atstāj ievilkties un bauda.

Pērļu grūbu un biešu salāti

Lai arī šī šķiet dīvaina kombinācija, ticiet man, garšo ļoti labi. Garšos visiem tiem, kam šīs sastāvdaļas vēderam tīkamas.

Nepieciešams:
500 g vārītu biešu
250 g Fetas tipa siera (man nekad neliek vilties “Baltais” Fetaki siers)
100 g pērļu grūbu
etiķa esence
sāls
olīveļļa

Pagatavošana:
Bietes sagriež mazos kubiņos. Aplej ar vienu ēdamkaroti etiķa esences (ja vēlas stiprākus, var pievienot vēl vienu), vienu tējkaroti sāls un trim ēdamkarotēm olīveļļas. Visu samaisa un liek ledusskapī ievilkties. Pa to laiku novāra pērļu grūbas. Pēc tam tās noskalo aukstā ūdenī. Sagriež smalkos kubiņos Fetas sieru. Visas sastāvdaļas samaisa kopā. Ja nepieciešams, pievieno klāt vēl eļļu, sāli un etiķa esenci.

Makaronu salāti
Mums ļoti garšo makaroni. Izmantojam pilngraudu, lai salāti būtu uzturvielām bagātāki. Iesakām! Derēs visām ēdienreizēm. Sastāvdaļas tiek ņemtas “uz aci” jeb skatāmies pēc ēdāju skaita un esošo produktu daudzuma. Pēc pieredzes — makaronus parasti ņemam aptuveni 300 gramu. Salātiem vislabāk der spirālveida (Fusilli) vai bantītes formas makaroni (Farfalle).

Nepieciešams:
pilngraudu makaroni
mazā bundža konservētas kukurūzas
tomāti
Ķīnas kāposts
Sarkanais sīpols
Fetas siers
Pēc vēlēšanās — olīvas, svaigs gurķis.

Pagatavošana:
Makaronus izvāra un atdzesē. Pārējās sastāvdaļas (izņemot kukurūzu) sagriež gabaliņos un visu sajauc kopā. Mērcei — pēc garšas pievieno klāt olīveļļu, sāli un citrona sulu.

Slinkā kāpostu tīteņu zupa

Zināms, ka kāpostu tīteņu pagatavošana ir samērā laikietilpīgs process. Ja ir mazāk laika, var gatavot slinkos kāpostu tīteņus. Taču ir arī variants to visu pārvērst zupā!

Dārzeņu buljonā novāra divus vistas stilbus. Lai zupa būtu mazāk trekna, vistas stilbus vāra bez ādas. Buljonam var izmantot gan kubiņus, gan arī vārīt ūdenī, pievienojot tam sīpolus, burkānus, ķiplokus, lauru lapas un citas iecienītās sastāvdaļas. Kamēr vārās gaļa, smalki sagriež mazu kāpostgalvu. Sarīvē divus vidēji lielus burkānus, sagriež vienu vidēja lieluma sīpolu un divas trīs ķiploka daiviņas. Visus dārzeņus sautē sakarsētā pannā 10—15 minūtes. Pievieno dažas ēdamkarotes tomātu mērces vai pastas. Kad gaļa izvārījusies, to izņem ārā no buljona un atdzesē. Katlā vāra dārzeņus un mazo paciņu (100—125 grami) rīsu. Atdzisušo gaļu sadala gabaliņos. Kad rīsi jau gandrīz izvārījušies, zupai pievieno gaļu, pēc garšas — sāli, piparus. Nedaudz pavāra. Ja vēlas, vistas gaļas vietā var pievienot iepriekš pannā saceptu malto gaļu ar garšvielām. Tas noteikti to padarīs garšas ziņā interesantāku.

Ātrā pupiņu zupa

Šis ēdiens būs ideāli piemērots vakariem, kad maltīti gribas pagatavot pēc iespējas ātrāk. Ar olbaltumvielām bagātās pupiņas zupu padarīs sātīgāku. Arī iepriekš pannā sasautētie dārzeņi ļaus to pagatavot ātrāk un samazinās zupas vārīšanas laiku.

Mazā katliņā liek vārīties vistas stilbiņus vai šķiņķīšus kopā ar sagrieztu burkānu, sīpolu vai puravu, sāli, smaržīgajiem pipariem. Var, protams, izmantot arī jau gatavus buljona kubiņus vai pulveri. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, ķiploku, sarīvētus burkānus un sagrieztu kāpostu. Cepot uzmana, lai dārzeņi nepiedeg. Nepieciešamības gadījumā pielej klāt eļļu. Pievieno zaļumus (var izmantot arī kaltētus), visu kopā sautē kādas 20 minūtes. Liek klāt smalkās galviņās sadalītu brokoli un pasautē vēl dažas minūtes.
Katla saturam pievieno klāt buljonu, kas palicis pāri no gaļas vārīšanas, ūdeni, ja tas ir nepieciešams. Vistas gaļu atdzesē un sagriež gabaliņos. Zupu vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas un zaļumus pēc vēlēšanās. Pašās beigās zupu bagātina ar konservētajām vai novārītām baltajām pupiņām. Ja izmanto konservētās, tad tās pirms pievienošanas zupai nepieciešams noskalot aukstā ūdenī.

Tomātu zupa ar frikadelēm

Ja slinkums vārīt gaļu un zupu negribas veģetāru, tad vienmēr var izlīdzēties ar frikadelēm. Tās esam pievienojuši gan svaigo sakņu, gan arī biešu zupai. Šoreiz — tomātu zupa ar frikadelēm.

Katlā, kurā vārīsies zupa, eļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku. Pievieno smalki sagrieztu kāpostu. Tomātus savā sulā sablendē viendabīgā masā un pievieno dārzeņiem. Zupai pielej dārzeņu buljonu vai ūdeni, pēc vēlēšanās pievieno smalki sagrieztus kartupeļus vai rīsus. Kad tie jau pusmīksti, pievieno maltās gaļas frikadeles un vāra, līdz tās gatavas.