Staburags.lv ARHĪVS

Vai kredīta kompānijas joprojām izsniedz aizdevumus Covid-19 pandēmijas laikā?*

.

2021. gada 31. janvāris 00:00

75
Vai kredīta kompānijas joprojām izsniedz aizdevumus Covid-19 pandēmijas laikā?*

Jau labu laiku pasaulē un arī Latvijā ir sācies ļoti neparasts laiks, kas saistās ar pandēmijas ierobežojumiem un ar to saistītājiem valdības lēmumiem. Lai vienlaikus veicinātu ekonomikas darbības ciklisku nepārtrauktību un ar stimulējušiem pasākumiem veicinātu ātrāku atlabšanu jaunajos apstākļos, ir sarosījušies arī visi valstī esošie banku un nebanku kreditētāji.


Līdz šim plaši novērojams, ka pašas bankas un nebanku kompānijas brīvprātīgi pievienojušās kopīgam moratorijam, lai palīdzētu saviem klientiem ar veiktajiem aizņēmumiem. Un viens no tādiem ir komisijas maksas nepiemērošana un pamatsummas maksājumu atlikšana līdz 6 mēnešiem, veicot tikai procentu maksājumus. Kopīgajā moratorijā, kas atbilst Eiropas Banku iestādes (EBI) vadlīnijām, aprakstīti skaidri nosacījumi, kad klientam šāds atbalsts veids tiek piešķirts. Šo iespēju izmantojuši kopumā aptuveni 14 000 klienti par kopējo summu 1.14 miljardi eiro.


Lai gan vēl publiski nav pieejami precīzi apkopoti dati par to, vai kredīta kompānijas  joprojām izsniedz aizdevumus, rūpīgāk izpētot vairākus avotus, finance43 eksperti secinājuši, ka aizdevumi joprojām tiek izsniegti, taču ļoti piesardzīgi. Piemēram, salīdzinot ar  gada  sākumu, no jauna izsniegto nebanku kreditētāju aizdevumu apjoms pagājušā gada 1. ceturkšņa martā un 2. ceturkšņa aprīļa mēnesī samazinājies par 34%, jo daudzi kreditētāji paaugstinājuši kredīta standartus un pievērsuši uzmanību klienta maksātspējai un ienākumiem.


Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija, kas apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, tai skaitā nebanku kreditēšanas uzņēmumus, informē, ka, nebanku kreditētāji, vienlaikus, izsniedzot jaunus aizdevumus, ir pārstrukturizējuši esošo klientu saistības, kā arī atteikuši martā un aprīlī 75% no visiem pieteiktiem kredītiem, kas ekspertu vērtējumā tiek uzskatīts par ļoti augstu rādītāju, kas ilgtermiņā negatīvi varētu ietekmēt kopējo kredītportfeļa pieaugumu un pat radīt sarukumu.


Tai pašā laikā apstiprinātajiem un no jauna izsniegtajiem kredītiem (pamatā patēriņa kredītiem) martā un aprīlī bija vērojamas kredīta procentu likmes samazināšanās attiecīgi 15.6% februārī, 14.2% martā un 14.8% aprīlī, kas saistāms ar vispārējo pieprasījumu pēc patēriņa kredītiem. Aprīlī tika sasniegts zemākais pieprasījuma punkts, kad kredīta kompānijas ievēroja maksimālo piesardzību un vājinājās mājsaimniecību kredītrisku vērtējums. Savukārt, sākot no maija, izsniegto patēriņa kredītu apjoms un procentu likme atkal bija vērojama iepriekšējā līmenī.


Ar jaunajos apstākļos saistīto nenoteiktību, ekonomisko tautsaimniecības spēju pielāgoties jaunajām izmaiņām un valdības centieniem ierobežot Covid-19 izplatību tiek secināts, ka šis laiks ir vairāk mudinājis mājsaimniecības būtiski palielināt uzkrājumus un ierobežot patēriņu, nekā aizņemties jaunus naudas līdzekļus. Līdz ar to finance43 eksperti secinājuši, ka piesardzību ievērojušas ne tikai kredītu kompānijas, bet arī mājsaimniecības, kuras pārdomājušas savus paradumus aizņemties un radīt jaunas saistības, jo pieaugusi nedrošības sajūta par nākotni un tās gaidāmajiem notikumiem.


Pēc ekspertu domām kreditēšanā kredītu kompānijām stagnācija varētu saglabāties un tuvāko pāris gadu laikā kredītportfeļa gada pārmaiņu temps, visticamāk, būs negatīvs vai tuvs nullei, jo tiek ievērota saistību izpildes moratorija noslēgtā vienošanās.


* Reklāmrakstus sagatavoja un apmaksāja "Winston Smith Finance” OÜ.