Staburags.lv ARHĪVS

Trako vīrusu apkaro ļoti ātri

Ināra Sudare

2021. gada 5. janvāris 09:17

0
Trako vīrusu apkaro ļoti ātri

Stāvot uz Jaunā gada sliekšņa, aicinājām uz interviju pasaules apceļotājus Laini Pērsi un Artūru Driņinu, kuru ceļojumu aprakstu “Cauri Krievijai uz Ķīnu” publicējam piektdienās. Ceļojums jau pasen beidzies, un ceļotāji tagad uzturas Mandžūrijā.

Galapunktā — pēc 13 vīrusa testiem
— Neskatoties ne uz kādiem vīrusiem, jūs allaž esat bijuši kustībā. Pastāstiet mazliet vairāk par savu pašreizējo mājvietu!
— Esam Ķīnā, un uz šejieni nokļūt nebija vienkārši. Pēc četru mēnešu gatavošanās, trīs nedēļām karantīnā, vairākiem pārlidojumiem un pārbraucieniem, pēc 13 vīrusa testiem tikai aizvakar (28. decembrī — I. S.) esam ieradušies savā galapunktā, savā dzīvoklītī. Tomēr tas viss mums ir iemācījis ļoti daudz, galvenais ir nepadoties. Šķietami neiespējamais var kļūt par realitāti vien ar nedaudz lielāku piepūli, nedaudz vairāk laika, kripatiņu pacietības, šķipsniņu cerības un daudz pozitīvu domu! Un galvenais — paši zinājām, ko vēlamies, un bijām pārliecināti, ka viss notiks tieši tā, kā tam jānotiek!
Pašlaik Ķīnā strādājam skolā, mācām angļu valodu. Valodu skola gan pagaidām ir pārgājusi uz darbu tiešsaistē, bet šajā valstī vīruss tiek kontrolēts diezgan labi un jau drīz skolas plāno atvērt durvis.

— Cik ilgu laiku domājat pavadīt Ķīnā?

—  Bijām paredzējuši šeit strādāt vienu gadu, bet pēc pārbaudēm mums piedāvāja parakstīt  līgumu ilgākam laikam par augstāku algu. Tam piekritām. Tā nu Mandžūriju par mājām sauksim līdz 2022. gada vasaras saulgriežiem! Katrā ziņā šis ir lielisks laiks, lai apstātos, iekrātu naudiņu, pavērotu situāciju, izsvērtu tālākos plānus. Ceļošanu neesam atmetuši, tomēr pēc katra ilgāka ceļojuma jāapstājas un jāsagatavojas nākamajam! Un tā mūsu pietura ir šeit —  Ķīnā, Mandžūrijā!
Te visi ir ļoti jauki un vienmēr mēģina izlīdzēt. Vienmēr nāk aprunāties —  ar mums šeit saruna tiek sākta krieviski. Šajā reģionā ir viegli —  arī visi ķīniešu simboli iztulkoti krievu burtiem, līdz ar to nekādu problēmu! Vien sals, pie kā vēl jāpierod. Temperatūra ir pat līdz mīnus 33 grādiem!

Ziemas saulgriežos ēd klimpas— Kā jūtaties uz Jaunā gada sliekšņa?
— Ķīnā Ziemassvētkus un “mūsu” Jauno gadu nesvin. Tomēr šeit tika atzīmēti ziemas saulgrieži —  šajā laikā vietējie ēd īpašas rīsu klimpas ar sezama pildījumu, arī mums visi piekodināja to darīt. Te gan tādas neatradām, jo ēdienkartē bija vien dīvainie kāpuri un, jā, arī grilēti sikspārņi. Ķīnā nav oficiālās reliģijas, un kristiešu svētki te ir īpaši tikai ārzemniekiem. Mēs gan atrodamies pašos Ķīnas ziemeļos, 10 kilometru no Krievijas robežas —  Mandžūrijā. Te Ziemassvētku rotājumi šur tur arī parādās. Tomēr visi gatavojas ķīniešu Jaunajam gadam, kas būs februārī. Visu mēnesi tiek slēgtas skolas, cilvēki ņem lielo atvaļinājumu, lai Jauno gadu sagaidītu ar lielu blīkšķi — neatkarīgi no vīrusa viss solās būt košs un dzirk­stošs! Arī mēs nevaram vien nopriecāties, ka pieredzēsim šos lielos svētkus. Paši Ziemassvētkus atzīmējām sarunās ar mīļajiem Latvijā, arī darbā bija sarīkotas vakariņas skolas direktorei piederošā viesnīcā. Jauno gadu sagaidīsim kopā ar jaunajiem kolēģiem! (Saruna notika 30. decembrī — I. S.)
Kontrolē ļoti labi
— Saistībā ar Covid-19 izplatību dzīvojam dažādu ierobežojumu varā. Kā tas ir Ķīnā, un kā uz valdības rīkojumiem reaģē iedzīvotāji?
— Ķīnā viss notiek ļoti ātri —  situācija var mainīties pāris stundu laikā. Kā valdība saka, tā, protams, jādara. Arī savu galamērķi sasniedzām vien pagājušajā nedēļā, jo tieši tad, kad bijām izturējuši divu nedēļu karantīnu piezemēšanās pilsētā, tika paziņots, ka Mandžūrijā atklāts viens vīrusa gadījums. Dienas laikā pilsētu slēdza uz mēnesi. Visi 200 tūkstoši iedzīvotāju tika testēti trīs reizes, atklājot 22 saslimušos. Tagad visi ir izveseļojušies, tāpēc viss atkal atvērts — veikali, restorāni, skaistumkopšanas saloni. Vien skolas joprojām strādā tiešsaistē, arī mēs. Cilvēku attieksmi grūti komentēt, jo mēs jau īsti nesaprotam, kas notiek apkārt, bet esam ievērojuši, ka neviens nemaz nedomā protestēt, jo te ir nedaudz citāds valdības modelis —  nav tās vārda brīvības un tiesību, kas Eiropā. Ir liela cenzūra, arī daudzas amerikāņu mājaslapas šeit ir bloķētas — “Facebook”, “YouTube”, arī “Google”. Protams, likumus var apiet. Taču trako vīrusu te kontrolē ļoti labi, viss notiek operatīvi. Tādai lielai nācijai tomēr jābūt stingros vadības grožos. Aizliegts netiek nekas —  vien tad, kad konkrētos pilsētas apgabalos konstatē saslimušos, visu pilnībā slēdz — respektīvi, ja kāds dzīvo tajā pašā ēkā, kur slimnieks, tad arī viņš nedrīkst iziet no mājas divas nedēļas. Ēdienu pasūtīt var caur lietotni telefonā. Ja tādas nav, tad labi būtu dabūt kādu ķīniešu draugu, kam tāda ir.
Atturīga
attieksme
— Gada beigās ES sākās vakcinācijas kampaņa. Tai ir gan atbalstītāji, gan pretinieki. Kā cilvēki to uztver Ķīnā?
— Par vakcīnām šur tur ziņas parādās, bet tomēr nekādas privilēģijas vakcinētajiem nebūs — visiem pārvietošanās gadījumā jāuzrāda negatīvs vīrusa tests, divas vai trīs nedēļas jāaizvada karantīnā (atkarībā no pilsētas un provinces) utt. Tas tāpēc, ka vakcīnas neesot kārtīgi testētas, un tās galu galā nepasargā no vīrusa, bet gan palīdz organismam ar to vieglāk tikt galā. Tiek teikts, ka potēts vai sasirdzis cilvēks var justies labi, tomēr tāpat var aplipināt citus. Tāpēc Ķīnā vakcīnas īsti neko nemaina, vismaz pagaidām.
Katrs mirklis ir īpašs
— Dažas aptaujas liecina, ka Latvijā Covid-19 laikā palielinājies alkohola patēriņš. Kā tas ir pie jums?  
—  Smejam — mēs esam nedaudz “citādākā” Ķīnā. Iekšējās Mongolijas reģions atšķiras no dienvidiem un rietumiem vai austrumiem. Ķīna ir milzīga, un katrs tās stūrītis, protams, ir citādāks. Esam vietā, kur satiekas trīs nācijas —  ķīnieši, mongoļi un krievi. Te vietējiem patīk stiprāka dzira, un viņi bieži redzami vakaros izveļamies no restorāna pilnīgā reibonī. Bet alkohola tirdzniecība te nav aizliegta.
— Jūsu vēlējums “Staburaga” lasītajiem jaunajā gadā.
— Lai kāds arī būtu bijis šis neparedzamais gads, mūsu dzīves pulkstenis šajā brīnumainajā pasaulē turpina tikšķēt, un atcerēsimies — katrs mirklis ir īpašs!  Nežēlosim mīļus vārdus! Ikkatram lasītājam vēlam atrast prieku savā sirdī un iet uz priekšu ar paceltu galvu un smaidu sejā! Viss šķietami neiespējamais ir iespējams, vien kripatiņu pacietības un daudz pozitīvu domu! ◆