Ēdiens jāgatavo ar mīlestību

Ziemas saulgriežu vakars nav iedomājams bez eglītes ar iedegtām svecītēm, dāvanām un, protams, arī svētku galda. Ticējumos vēstīts, ka Ziemassvētku vakarā galdā jāceļ deviņi ēdieni. Aizkraukles Profesionālās vidusskolas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas skolotāja Dzintra Ciša uzsver — lai arī ko gatavotu, galvenais ir mīlestība, bez kuras ēdienu gatavot nedrīkst.
Dzintrai Cišai ir 30 gadu pavāres pieredze. Savulaik beigusi Rīgas Kooperatīvo profesionālo vidusskolu kā piektās kategorijas pavāre, tad ieguvusi pedagoģisko izglītību. “Teicu, ka nekad par skolotāju nestrādāšu, laikam par mēli esmu dabūjusi,” smejas Dzintra.
Atminoties bērnību, Dzintra teic, ka agrāk par Ziemassvētkiem tā nerunāja. Ap Jauno gadu tika taisītas mājas desas, tētis bija liels meistars. Vispirms kārtīgi iztīrīja zarnas, tad ķērās pie gatavošanas. Noēšanās bija ne tikai Jaunajā gadā, bet arī krietnu laiku pēc tam. Vienmēr tika cepti speķa pīrāgi un sautēti kāposti, gatavotas pildītas vistas un citi ēdieni. Saskaņā ar tradīcijām Jaungada galdā jābūt 12 ēdieniem. Tas arī tika ievērots, par visu bija padomāts un pagatavots, lai tiešām tie 12 ēdieni arī būtu.
Tuvojošies svētki Dzintrai ir īpaši — 24. decembris ir viņas kāzu gadadiena. “Jaunais gads vairs nav svarīgs, jo ir Ziemassvētki un kāzu jubileja, kas, protams, paliek otrajā plānā. Visa gatavošanās pakārtota saulgriežiem, un deviņi ēdieni ir noteikti galdā. Ziemassvētkos un Jaunajā gadā neiztiekam bez ceptas karpas, rolmopšiem un sautētiem kāpostiem, siļķes kažokā. Laikus sacepam piparkūkas,” stāsta Dzintra.
Ar ko gan lai savus mīļos pārsteidz mūsdienu steidzīgās saimnieces? Lai arī šogad kuplākā pulkā nesanāksim, taču svētki un maltītes nav atcelti. “Bez mīlestības ēdienu gatavot nedrīkst, jo mīlestība ir enerģija,” vispirms uzsver ēdienu gatavošanas skolotāja. Svētki katrā ziņā nav iedomājami bez piparkūkām. Tās var gan mājās izcept, gan arī nopirkt veikalā. “No gaļas ēdieniem ieteiktu pagatavot gaļas maizi, irbītes jeb rolmopšus, ko var pasniegt ar sautētiem kāpostiem. Var cepeškrāsnī izcept cūkas stilbiņu — izņem kaulu un piepilda ar kūpinātu gaļu vai malto gaļu ar garšvielām. Šo ēdienu var pagatavot iepriekš, pirms pasniegšanas vēlreiz cepeškrāsnī kārtīgi uzsildot. Stilbiņu var arī izvārīt. Izņem kauliņu, gan no ārpuses un iekšpusē ierīvē ar ķiplokiem. Liek marlē, stingri nosien, noslogo un atdzesē. Aukstu sagriež šķēlēs.”
No salātiem iecienīta klasika, piemēram, rasols un siļķe kažokā, pupiņu salāti. Šiem salātiem majonēzi var pagatavot arī mājas apstākļos. Mazāk kaloriju sautētajiem kāpostiem būs, ja tos izsautēs apelsīnu sulā un pievienos medu.
Svaigumu piedos zaļie lapu salāti vai salātu mikslis, pārlieti ar balzametiķa vai sinepju mērci. Virsū liek plānās šķēlītēs sagrieztu, viegli apceptu, nelielos gabaliņos sagrieztu prošuto šķiņķi.
Ja svētku galdu nevar iedomāties bez saldēdiena, tad viegli pagatavojamas ir saldētas, sablendētas zemenes, kurām pēc garšas pievieno cukuru. Tās pasniedz ar saldo biezpiena masu vai saldējumu. Biezpiena masai biezpienu samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru un vanilīnu un sajauc ar saputotu saldo krējumu. Ja nav zemeņu, var izmantot konservētu persiku pusītes, kurās iepilda saldo biezpienu. ◆
Gaļas maize
500 g maltās gaļas
2 daiviņas ķiploka
1 ola
2 šķēles baltmaizes (bez garozas)
50 g saldā krējuma
20 g rozīņu
20 g žāvētu plūmju
20 g žāvētu aprikožu
20 g žāvētu dzērveņu
sāls, pipari pēc garšas
Izmērcē žāvētos augļus un lielākos sagriež kubiņos rozīņu lielumā. Baltmaizi izmērcē saldajā krējumā. Visu sajauc un samīca viendabīgu masu. Liek formā, kurā ieklāts cepamais papīrs, un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni vienu stundu. Formu ņem tādu, lai izcepot būtu kā maizes kukulītis.
Bezalkoholiskais karstvīns
750 ml upeņu vai vīnogu sulas
1 paciņa karstvīna garšvielu
2—3 ēdamkarotes brūnā cukura
Katliņā ielej sulu, pievieno garšvielas un karsē 15—20 minūtes. Nedrīkst uzvārīt. Pēc garšas pievieno cukuru. Pasniedz kūpošu.
Piparkūku tiramisu
180 g (1 paciņa) kantaino piparkūku
250 g maskarpones siera
250 g saldā krējuma
7—8 mandarīni
2 ēdamkarotes kafijas vai apelsīnu liķiera
1 ēdamkarote pūdercukura
1 ēdamkarote vaniļas cukura
1/2 glāzes stipras kafijas
kakao pārkaisīšanai
Krēmsieram pievieno pūdercukuru un vaniļas cukuru, iemaisa saldo krējumu, visu stingri saputo ar mikseri. Kafijai pievieno liķieri (var arī rumu vai brendiju), lej lēzenā traukā. Tajā pa vienai iemērc piparkūkas un citu pie citas liek kantainā traukā. Tās var salauzt vai sagriezt gabalos, ja vajadzīgas tikai cepumu daļas, lai noklātu visu trauka dibenu. Piparkūkām virsū liek daiviņās sadalītus mandarīnus, pārklāj daļu krēmsiera un krējuma putojuma. Atkal liek kafijā apmērcētu cepumu kārtu, mandarīnu daiviņu kārtu, pārklāj ar putojumu. Liek kārtas, līdz viss izlietots, beidz ar putojuma kārtu. Pārkaisa kakao, liek ledusskapī savilkties.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra