Staburags.lv ARHĪVS

Mājas sargs nokož stirnu (papildināts)

Indulis Burka

2010. gada 12. februāris 09:35

7846
Mājas sargs nokož stirnu (papildināts)

Vakar Skrīveru novadā, Kokneses mežniecības 463. kvartālā kāds suns mednieka acu priekšā nokoda stirnu. Jau iepriekš mednieki šajā apkaimē bija ievērojuši beigtas stirnas, taču nu noskaidrots arī viņu bojāejas cēlonis.

Uz notikuma vietu kopā mednieku Andi Bēnīti un policijas inspektoru Māri Mārtiņu devās arī “Staburags”.

Pa ceļam Bēnīša kungs stāsta, ka ap pulksten 13 uz barotavu netālu (ap 800 metru — aut.) no “Jaunsilmiču” mājām vedis maisu barības, lai palīdzētu meža dzīvniekiem.  — Pa ceļam uz barotavu mani apsteidza no “Jaunsilmiču “ pagalma izskrējušais suns. Vēl pēc brīža redzēju, kā viņš ieskrēja mežā un uzbruka stirnai, kura stāvēja netālu no meža stigas. Metos viņu glābt, pa ceļam nolaužot mietu, ar kuru padzīt satracināto suni, taču bija jau par vēlu. Suns bija paspējis stirnu nokost un aizbēga.

Jau iepriekš šīs stigas apkaimē manījām beigtas stirnas, taču nevarējām saprast viņu bojāejas cēloņus. Nu visas aizdomas ir uz šo suni. Mežā ir ļoti daudz viņa pēdu. Turklāt stirnu viņš nokoda, nebaidoties no cilvēka klātbūtnes, — saka Andis Bēnītis.

Vēl braucot pa ceļu “Staburags” ievēroja vairākas stirnas. Biezā sniega novārdzinātas viņas pat nemēģināja bēgt no tuvojošās automašīnas un līdz pēdējam brīdim palika guļam grāvī pie paša ceļa. Savukārt mājas pagalmā bija redzams suns. Bēnīša kungs norādīja, ka tieši šis suns nokodis stirnu.

Policijas inspektors par notikušo uzrakstīja dienesta ziņojumu, un pret suņa īpašnieku sāks administratīvo lietvedību. Dokumentus iesniegs mežniecībā, lai no viņa piedzītu zaudējumus par nokosto stirnu.

Sēlijas virsmežniecības vecākais medību inspektors Vladimirs Prisjagins, komentējot šo situāciju, skaidroja, ka tiklīdz no policijas saņems materiālus, kuros būs norādīta saistība starp suņa saimnieku, suni un nokosto dzīvnieku, saskaņā ar Civillikumu varēs celt prasību atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus, kas šajā gadījumā ir 1728 lati.

Suņu saimniekus vienmēr aicina neļaut saviem mīluļiem ziemā bez uzraudzības skriet uz mežu. Taču “Jaunsilmiču” saimnieks šos brīdinājumu nav ņēmis vērā, lai arī māja ir pie paša meža.

Vairāk attēlu skatieties galerijā