Uzņēmēji krīzes laikā meklē jaunas iespējas

Pandēmijas radītie ierobežojumi liek pārskatīt iespējas arī uzņēmējdarbībā. Samazinoties kādai, uzņēmumos meklē iespējas, kā piedāvāt citus pakalpojumus. Jaunus risinājumus rod arī Aizkraukles reģiona uzņēmēji.
Negrib aizvērt kafejnīcas durvis
Šobrīd darbība ierobežota kafejnīcām un citām ēdināšanas vietām. Vairākas savu darbību pārtraukušas uz laiku vai pavisam, citas izmanto iespēju un piedāvā ēdienu iegādāties līdzņemšanai vai to piegādā. To sākusi darīt arī SIA “Liepkalni” kafejnīca Klintaines pagastā. Uzņēmuma valdes locekle Arnita Truksne stāsta, ka bija jāmeklē iespēja, lai kafejnīca varētu turpināt strādāt, un noteikti negribējās šajā laikā tās durvis aizvērt pavisam.
Piedāvājumā galvenokārt ir kom-
pleksās pusdienas, un kafejnīcā var sagatavot dažādus ēdienus ņemšanai līdzi. No atsauksmēm sociālajos tīklos var spriest, ka cilvēkiem šāds piedāvājums patīk gan ēdiena, gan cenas ziņā. Lielākoties to prasa cilvēki Pļaviņās un Koknesē, un pārsvarā tās ir darbavietas. Tomēr nevar teikt, ka tas ir ļoti pieprasīts, jo apkārtnē nav lielu uzņēmumu ar daudz darbiniekiem, bet mājsaimniecības nevar atļauties regulāri pasūtīt ēdienu kafejnīcā. Savukārt ikdienas apmeklētājs diez vai izvēlēsies iespēju ēdiena porciju apēst uz ielas vai automašīnā, ja to nevar izdarīt kafejnīcā. Līdzīga situācija ir citos ēdināšanas uzņēmumos, arī Rīgā, kur cilvēku ir vairāk. Ēdiena piegāde vai līdzņemšana tomēr nevar aizstāt ēdināšanas pakalpojumu uz vietas.
— Iespēju robežās mēģinām pielāgot savu darbību, jādomā, kā iet pretī klientiem, jo viņi mums ir vajadzīgi. Peļņas no tā nav nekādas, bet šobrīd svarīgākais ir turpināt strādāt, nezaudēt darbiniekus, lai gan viņu skaits, protams, ir samazinājies. Pavasarī šķita vieglāk, jo bija sajūta, ka tas viss ir uz laiku. Tagad tas ir kā tālais nezināmais un nekas nav skaidrs, kas notiks. Tas ietekmē arī cilvēku noskaņojumu, — saka Arnita Truksne.
Arī veikalā ir vērojams pārdošanas kritums, bet, neraugoties uz to, uzņēmums turpina piedāvāt daudzveidīgu un svaigu produkciju, lai katru dienu būtu pieejama pircēju iecienītā siltā maize un citi gardumi.
Pandēmija pamudina atvērt interneta
veikalu
Uzņēmums “Pakavs” savukārt izveidojis “Viss lauksaimniekam” interneta veikalu. “Pakava” un zemnieku saimniecības “Vecsiljāņi” vadītājs Juris Sprukulis stāsta, ka tas izveidots jau Covid-19 pirmā viļņa laikā pavasarī. Šajā laikā strādāts, lai darbību uzlabotu pietiekamā kvalitātē, kas dod ērtu lietošanu un preču apmaksu. Līgumi bija jāslēdz arī ar transporta kompānijām, kas piegādā preci.
— Esam ieguldījuši lielu darbu un šobrīd jūtam, ka internetveikals ir labā līmenī. Sortiments regulāri tiek papildināts gan ar precēm, kas ir uz vietas veikalos, gan citām. Pasūtījumi bija jau no pirmās dienas, un to skaits aug. Palīdz informācija sociālajos tīklos un dažādas akcijas. Veiksmīga bija aizvadītā “Melnās piektdienas” pārdošana. Internetveikals ir nākotne, uz kuru jāiet, un par to jau sen domājām. Pandēmija bija pamudinājums ķerties klāt tā izveidei, — saka Juris Sprukulis.
Viņš gan atzīst, ka tas nebūt nebija vienkārši, un nevar gaidīt tūlītēju atdevi. Ir jāstrādā pie veikala atpazīstamības veidošanas. Tas viss arī papildus prasa lielus finansiālus ieguldījumus, lai nodrošinātu veiksmīgu darbību un preces pircēji saņemtu ne tikai tuvākajā apkārtnē, bet visā Latvijā un nākotnē arī ārpus valsts robežām. Jau šobrīd SIA “Pakavs” importē ap 70 procentu preču ne tikai no Eiropas valstīm, bet arī, piemēram, no Turcijas un Amerikas. Tas galvenokārt ir dažāds aprīkojums fermām un citas lietas, un šajā jomā “Pakavs” ir viens no lielākajiem importētājiem Latvijā. Uzņēmums jau piecus gadus strādā kā vairumtirgotājs, apgādājot dažādus Latvijas reģionus.
— Arī daudzas mājsaimniecības preces ved no Eiropas, maz strādājam ar vietējiem vairumtirgotājiem. No Latvijas produktiem lielu daļu veido mūsu uz vietas audzētie zālāju sēklu maisījumi, minerālmēslu iesaiņojumi, kas ir ar “Pakava” zīmolu, — stāsta uzņēmuma vadītājs.
Neraugoties uz krīzi, jādomā par attīstību
Saistībā ar Covid-19 krīzi cilvēku iepirkšanās paradumi mainās, un daļa labprāt arvien vairāk izmanto iespēju pasūtīt preces internetā. Tirdzniecība turpinās arī uz vietas veikalos Aizkrauklē un Jēkabpilī, bet cilvēki noteikti tos apmeklē daudz piesardzīgāk. Tomēr ir lietas, bez kurām nevar iztikt, un tā ir barība dzīvniekiem.
Esošā situācija ievieš korekcijas arī saimniecības “Vecsiljāņi” darbā, kur ievēro visus drošības pasākumus, jo svarīgi ir pasargāt darbiniekus, lai nodrošinātu ražošanu, kas ir nepārtraukta. Šogad saimniecībā uzcelta jauna ferma un būtiski palielināta piena ražošana. Uzņēmējs atzīst, ka, neraugoties uz krīzēm, ir jādomā par attīstību un jaunām iespējām.
Turpinās arī “Ievas siera” ražošana, lai gan būtiski samazinājusies realizācija. Iepriekš labi pasūtījumi bija no klientiem lidostā “Rīga”, kas tagad vairs principā nav. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra