Dienā uzturā var lietot vienu ēdamkaroti tīru tauku

Baiba Grīnberga, fizioloģe, uztura speciāliste, teic, ka no vārdiem “palmu eļļa” nevajag akli bēgt. Piemēram, sarkanā palmu eļļa ir veselībai ļoti vēlama, un uztura speciāliste to iesaka lietot. Tiesa, tas ir ekskluzīvs, dārgs produkts un masveidā, tajā skaitā konditorejas izstrādājumu gatavošanā, to nelieto. Viņa arī atzīst, ka kaitinošs ir sabiedrībā iesakņojies uzskats par palmu eļļas kaitīgumu.
Tajā pašā laikā nez kāpēc par veselīgu, teju par brīnumproduktu uzskata kokosriekstu eļļu, kas pēc sastāva ir teju identiska palmu eļļai. Tās pamatā ir piesātinātie tauki. Palmu eļļa nav tā, kas uzkrātos organismā. Negatīvā puse šim produktam saistīta ar nepiesātināto tauku īpašību veicināt dažādu iekaisumu veidošanos. Pārmērīga šo tauku lietošana nenāks par labu arī sirds un asinsvadu veselībai, tā palielina holesterīna līmeni. Maldīgs ir pieņēmums, ka šīs eļļas satur holesterīnu.
Tomēr jāpatur prātā, ka arī dzīvnieku valsts produkti, tajā skaitā speķis, sviests, krējums, ir piesātinātie tauki un tikpat kaitīgi. Kas šajā gadījumā ir daudz, kas maz? Pēc Pasaules Veselības organizācijas noteiktajām vadlīnijām, piesātinātie tauki dienas uzturā nedrīkst pārsniegt 10% no visa uztura. Ja procentus pārrēķina taustāmā apjomā, tad tā būtu viena ēdamkarote tīru tauku. Pie labajiem taukiem savukārt var nosaukt riekstu un dažādu sēklu eļļas.
Dažos rakstos teikts, ka palmu eļļas pievienošana veicina garšas atkarību, kā dēļ, piemēram, rodas pieradums pie kartupeļu čipsiem, burgeriem. Baiba Grīnberga teic, ka tas ir pārspīlēts apgalvojums. Palmu eļļas plašā izmantošana saistīta ar tās lēto iegūšanu, samērā vieglo apstrādi. Pateicoties eļļas dabiskajām īpašībām, tajā skaitā spēju ilgstoši neoksidēties, to izmanto, lai pagarinātu produktu uzglabāšanas laiku.
Iespējams, palmu eļļu cilvēki jauc ar daudz kaitīgākām vielām — transtaukskābēm. Tās rodas, kad, piemēram, saulespuķu, kukurūzas eļļu hidrogenē. Šīs eļļas dabiski ir ar augstu polinepiesātināto tauku saturu, kas no uztura viedokļa ir ļoti veselīgas. Turpretī hidrogenēšana ir ķīmisks process, kura laikā maina eļļas konsistenci, padara to cietu. Šīs skābes ir ļoti kaitīgas. Palmu eļļu nehidrogenē, jo tā jau dabiski sacietē.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra