Staburags.lv ARHĪVS

Jumta seguma izvēles alternatīvas

.

2020. gada 5. decembris 00:00

94
Jumta seguma izvēles alternatīvas

Mājokļa celtniecības procesā nav vairāk vai mazāk svarīgu detaļu. Jumta materiāla izvēle noteikti ir viena no tām. Plaša profila celtniecības uzņēmums “Domus būve” iepazīstina ar plašo jumta seguma materiāla klāstu un alternatīvām gan ražošanas un noliktavu ēku vajadzībām, gan izvēlei dzīvojamām mājām.


Vērtīgs ieguldījums būs māla vai betona dakstiņu jumts. Tā ieklāšana būs ilgāka un dārgāka, taču šis materiāls kalpos ļoti ilgi, gan saglabājot kvalitāti, gan pievienoto estētisko vērtību. Jāņem gan vērā, ka dakstiņi ir smagāki, tāpēc jāsaprot, vai papildus svars neatstās negatīvu ietekmi uz jumta konstrukcijām ilgtermiņā.


Viens no populārākajiem un izdevīgākajiem jumta seguma veidiem ir metāla jumts. Šis materiāls ir gan izturīgs pret koroziju, gan metāla profila jumti ilgi izskatīsies kā jauni. Būtiska priekšrocība ir zemās montāžas izmaksas. Izvēloties metāla jumtu, pastāv daudzas krāsas un formas alternatīvas.


Lētāka alternatīva par metāla jumta segumiem ir bitumena lokšņu jumts. Šī materiāla ražošanā izmantots organisko šķiedru kompozītmateriāls, tāpēc jumta kalpošanas laiks ir īsāks. Neskatoties uz to, tas izskatās tikpat labi, kā citi jumta segumi, kā arī ir viegli ieklājams.


Grūtāk ieklājams, taču daudzpusīgs materiāls ir bitumena šindeļu segums. Materiālam ir stiklašķiedras pamats, kas pārklāts ar polimēra bituma maisījumu. Materiāls ir lokans, tādēļ uzklājams uz jebkādas formas virsmas.


Moderns risinājums hidroizolācijas nodrošināšana ir bitumena uzkarsējamais jumts. Šādus jumtus visbiežāk lieto lēzeniem jumtiem, kur ir lielāki ūdens uzkrāšanās riski. Šī jumta pamatā ir bitumena ruļļi, kuri tiek piekausēti pie jumta pārseguma. Tās ir lētas izmaksas un viegla ieklāšana.


Bezasbesta šīfera jumts ir mūsdienās vēl joprojām izplatītā vecā šīfera modernā alternatīva. Atšķirībā no vecā materiāla, bezasbesta šīferis ir pieejams dažādās krāsās, kā arī šis materiāls ir daudz elastīgāks un vieglāk pielāgojams. Materiāls pie jumta latām tiek stiprināts ar skrūvēm vai naglām, līdz ar to šī materiāla lietošanai nav nepieciešams pielāgot jumta konstrukcijas.


Par jumtu materiāliem un labāko alternatīvu iespējams konsultēties ar “Domus būve” speciālistiem mājaslapā Domusbuve.lv