Staburags.lv ARHĪVS

Vaļasprieks — ziloņu figūriņu kolekcionēšana

Ināras Sudares teksts un foto

2020. gada 25. novembris 10:34

628
Vaļasprieks — ziloņu figūriņu kolekcionēšana

Koknesietes Gitas Mārcēnas-Ancānes kolekcijā “Ceļojumu zilonīši” ir ziloņu figūriņas gandrīz no puspasaules.  Figūriņas ir no visdažādākajiem materiāliem — porcelāna, stikla, koka, māla, vaska u. c.

Ir figūriņas, kuras ir tikai mīļ­lietiņas, un ir tādas, kurām var atrast praktisku lietojumu, piemēram, viena krāšņa un diezgan iespaidīga (tikai no ārpuses, bet patiesībā ļoti viegla)  figūriņa, izrādās, ir eglīšu mantiņa. Ir zilonīši — tējastrauki, krūzītes, sāls un piparu trauciņi, krājkasītes, svečturīši utt.  

Vienas no biežāk kolekcionētajām
Ir tāds ticējums, ka ziloņi nesot veiksmi. Īstie veiksmes nesēji esot tie, kam snuķi pacelti uz augšu, ja uz leju —  efekts būs gluži pretējs: veik­sme un laime pazudīs. Pārsvarā skatāmi veiksmes zilonīši, kuriem snuķīši ir uz augšu.

Cilvēkiem jau izsenis bijusi vēlme dzīvniekiem un augiem piedēvēt maģiskas spējas, arī zilonim. Senos indiešu kosmogoniskos mītos pausts uzskats, ka zemeslodi balsta četri ziloņi. Cik debespušu, tik ziloņu. Dienvidaustrum­āzijā zilonis simbolizē spēku un varenību. Tam tiek piedēvētas tikai pozitīvas īpašības: cieņa, gudrība, pacietība, uzticība, miermīlība un ilgmūžība. Indijā uzskatīja, ka Okeāna dievi un dēmoni radījuši baltu ziloni, kad centušies iegūt nemirstības eliksīru. Ir arī uzskats, ka zilonis kā  talismans palīdz uzturēt cilvēkus labā garastāvoklī.

Biznesmeņu draugs
Māra Ošuroka, astroloģe, fenšui pasniedzēja, skaidro, ka ziloņu figūriņas kalpo arī  biznesam — lai veicinātu labākus finansiālos apstākļus darbā. Tas jānovieto darba kabinetā — biznesa stūrī. To noteikt vienkārši — ja stāvat kabineta durvīs, tas ir pa diagonāli pretējā kreisajā stūrī. Ja nav kabineta, zilonītis jāuztupina uz darba galda no sevis kreisajā pusē vai mājas viesistabā biznesa stūrī. Un vēl viens ieteikums — figūra jānovieto ne tikai pareizajā pusē, bet arī  tā nedrīkst skatīties laukā pa durvīm vai logu, citādi veiksme tur arī izčabēs. Ticēt vai neticēt šiem ieteikumiem — tas katra paša ziņā.

Septiņu ziloņu fenomens
Vēstures avoti liecina, ka jau Latvijas  pirmās brīvvalsts laikā daudziem mājās bijuši septiņi zilonīši — dažādu lielumu figūriņas.  Bija uzskats, ka ziloņi, kas stāv rindā cits aiz cita un samazinās izmēros no lielākā uz mazāko, ir universāls mājas attīrīšanas veids.  Šķiet, tas zināms bija ne tikai latviešiem, jo Gitas kolekcijā ir no Antigvas (valsts Ziemeļamerikā) septiņu dažādu augumu zilonīšu parāde. Tiesa, arī  kareivju, “matrjošku” figūriņas, kas atkārto viena otru un ir novietotas rindā, arī tiek uzskatītas kā lielisks negatīvās enerģijas novēršanas veids.

Austrijas ministre — ziloņa krustmāte
Vīnes zoodārzā tā bija svētku diena. Dzīvnieki mielojās ar salmu un augļu kūku. Darbinieki kopā ar dzīvniekiem atzīmēja to, ka Austrijas ekonomikas ministre Margarete Šrambēka kļuvusi par simbolisku krustmāti ziloņa mazulim Kibali. Tā bija viņas pateicība zilonēnam par sava veida atbalstu Covid-19 krīzes laikā.
“Zilonīte mums palīdzēja koronavīrusa krīzes laikā. Viņa nebija tikai mūsu sirdīs, bet palīdzēja arī ieturēt distanci. Mēs teicām: “Ievērojiet distanci ziloņa mazuļa attālumā.” Vairums cilvēku, arī es, iedomājos tieši par Kibali,” skaidroja ministre.
Saīsināti no www. lsm.lv