Staburags.lv ARHĪVS

Ko iesākt ar nolietotu transportlīdzekli?

.

2020. gada 20. novembris 00:00

279
Ko iesākt ar nolietotu transportlīdzekli?

Diemžēl nekas nav mūžīgs, un arī transportlīdzekļi gadu gaitā noveco, kļūstot par apgrūtinājumu to īpašniekiem. Ko darīt ar spēkratu, kuru nevari vai negribi vairs izmantot satiksmē, kā arī to nav iespējams pārdot? Nolietots auto pieder pie atkritumiem, kuri attiecīgi jāutilizē. Turpinājumā lasi, kā to pareizi izdarīt.

Nolietots transportlīdzeklis likumdošanas izpratnē Ja OCTA likums regulē to, kā tiek veikta avārijas zaudējumu atmaksa cietušajām trešajām personām, tad to, kā pareizi rīkoties ar vecu automašīnu, kura netiks izmantota braukšanai, nosaka Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likums. Tajā skaidrots, ka par nolietotu transportlīdzekli uzskata tādu spēkratu, no kura īpašnieks vēlas atbrīvoties, vai ir spiests to darīt. Tāpat šādam auto ir jāatbilst konkrētai kategorijai, kas iekļauta atkritumu klasifikatorā.

Tāpat šajā likumā noteikts arī tas, ka nolietotie transportlīdzekļi, neatkarīgi, vai tie ir vieglie un kravas auto, tricikli vai kvadracikli, jānodod atbilstošai pārstrādei. To var izdarīt gan spēkrata saimnieks, gan viņa pilnvarotais.

Vai varu mājās pats izjaukt vecu auto un nodot daļas metāllūžņos? Diemžēl nē, jo nolietotas automašīnas tiek klasificētas kā bīstamie atkritumi. Tam par iemeslu ir fakts, ka transportlīdzekļu uzbūvē ir dažādas skābes, eļļas, akumulatori un citas vielas un sastāvdaļas, kuras pašrocīgas izjaukšanas gadījumā netiek nodotas un utilizētas, kā arī ir kaitīgas gan cilvēkiem, gan apkārtējai videi.

Vai par auto nodošanu pārstrādei ir jāmaksā? Nē, nolietotos transportlīdzekļus tam paredzētajos uzņemšanas punktos var nodot bez maksas, ar noteikumu, ka spēkrata uzbūvē ir saglabātas sekojošas sastāvdaļas:

  • Motors;

  • Transmisija;

  • Stūres mehānisms;

  • Šasija.

Tāpat automašīnas iekšienē nedrīkst būt citi atkritumi. Nodot nevarēs arī tādu auto, kurš atrodas komercķīlu reģistrā.

Vietas, kur apstrādei un pārstrādei tiek pieņemti nolietotie transportlīdzekļi, var atrast Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapas sadaļā “Nolietota transportlīdzekļa pārstrāde”.

Vienmēr pārliecinies, ka uzņēmums, kas pieņem šādus auto, ir oficiāls, tā svari spēkratu svēršanai ir sertificēti, kā arī par mašīnas nodošanu Tev izsniedz likvidācijas sertifikātu.

Izmantojot šo sertifikātu, varēsi arī viegli pārtraukt OCTA polises darbību. Savukārt, ja Tavā īpašumā ir auto, kuru aktīvi izmanto satiksmē, pārbaudi OCTA, lai polisi laikus atjaunotu! Svarīgi sekot līdzi OCTA apdrošināšanas termiņam, jo piedalīties satiksmē bez derīgas polises ir aizliegts (lasīt vairāk).

Kā darbojas nolietota spēkrata norakstīšana? Iepriekš minētais sertifikāts, ko izsniedz auto apstrādes uzņēmums, apstiprina, ka nolietotais transportlīdzeklis ir norakstīts CSDD reģistrā. Kad tiek veikta automobiļa norakstīšana, Tev vairs nav jāmaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu un ekspluatācijas nodoklis. Tāpat tas nozīmē, ka ar norakstītu mašīnu braukt vairs nedrīkstēs.

Ir divas situācijas, kad iespējams veikt norakstīšanu bez nodošanas pārstrādei:

  • Ja norakstāmā kravas spēkrata pilna masa ir vismaz 3500 kg, kā arī, ja tas ir autobuss, piekabe, puspiekabe, mopēds vai motocikls;

  • Ja automašīna ir pilnībā iznīcināta vai sabojāta, un par to reģistrā nav ievadīta nekāda informācija pēc 2009. gada 31. decembra (nav tehniskās apskates vai reģistrācijas). Lai to pierādītu, norakstīšanas procesā jāuzrāda atbilstoši dokumenti.

Nolietots un pamests auto – kas ar to notiek? Ja nolietota mašīna ir vienkārši atstāta teritorijā, kur tā ilgstoši nedrīkst tikt turēta (piemēram, ielas malā), visbiežāk pašvaldības policija vai cita atbildīga institūcija lemj par spēkrata piespiedu pārvietošanu.

Vispirms, protams, nepieciešams pierādīt, ka mašīna tiešām pamesta, tādēļ, ja tā ilgstoši atrodas neatļautā vietā, tiek noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Dokumentā ietver termiņu, kurā transportlīdzeklis no esošās vietas jāpārvieto. Ja tas konkrētajā laikā netiek izdarīts, evakuators nogādā mašīnu speciālā stāvvietā, un visi izdevumi par pārvietošanu un stāvvietas izmantošanu jāsedz spēkrata īpašniekam. Ja 90 dienu laikā pēc nonākšanas šajā stāvvietā, īpašnieks nepiesakās, auto tiek nodots pārstrādei.

Kā redzi, atbrīvošanās no nolietota transportlīdzekļa nemaz nav tik sarežģīta, atliek tikai atrast tuvāko automobiļu pārstrādes punktu!