Staburags.lv ARHĪVS

Varoņa profesija

Ginta Grincēviča

2020. gada 18. novembris 06:32

817
Varoņa profesija

Daudzi bērnībā sapņoja kļūt par ugunsdzēsējiem un filmu cienīgās situācijās mesties liesmās. Lai kļūtu par ugunsdzēsēju glābēju, ar drosmi vien nepietiek. Šī profesija prasa teicamu reputāciju, stiprus nervus un labu fizisko sagatavotību. Neraugoties uz daudzajām prasībām, strādāt gribētāju šajā profesijā netrūkst.

Atlētisks un ar nevainojamu pagātni
Par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonu var kļūt Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 40 gadiem, kas ieguvis vidējo izglītību un viņa valsts valodas prasmes atbilst vismaz B2 līmenim. Persona nevar būt sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, vai notiesāta par tīšu noziegumu, atbrīvojot no soda. Topošajiem ugunsdzēsējiem glābējiem ir arī jāmāk peldēt. Autovadītājiem papildus tiek prasīta C kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība.
Lai pretendentu pieņemtu VUGD, vispirms viņam jānokārto fiziskās sagatavotības pārbaude un turpmāk tā jākārto katru gadu, apliecinot, ka viņa fiziskā sagatavotība un forma atbilst dienesta darba specifikai un prasībām. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem fiziskās sagatavotības pārbaude norisinās četrās disciplīnās. Vīriešiem līdz 35 gadu vecumam — 100 metru skrējiens vai 10x10 metru atspoles skrējiens, pievilkšanās pie stieņa vai roku saliekšana balstā guļus, ķermeņa augšdaļas pacelšana un nolaišana, kā arī 3000 metru kross. Pieaugot vecumam, disciplīnu skaits un krosa garums samazinās. Pirms dažiem gadiem fizisko kritēriju normas tika nedaudz samazinātas, tas tika veikts citas Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošās nozares dēļ.

Fakts

◆ Ugunsdzēsēja glābēja aizsargtērps sver 12 kilogramus, bet ekipējums piedūmotā vidē ar masku un saspiestā gaisa balonu sver 22 kilogramus.
◆ Saņemot izsaukumu, ugunsdzēsējiem glābējiem 90 sekunžu laikā jāapģērbjas, jāiesēžas ugunsdzēsības automobilī un jāizbrauc no depo garāžas.
◆ VUGD devīze ir: “Viens par visiem, visi par vienu!”.

Visu materiālu lasiet šeit