Staburags.lv ARHĪVS

Mārtiņa gailītis dancīti veda

Mārtiņa gailītis dancīti veda

10. novembrī svinējām Mārtiņdienu, kad pavadījām projām rudeni un sākām gaidīt ziemu. Mums, Pērses sākumskolas pirmsskolas grupai, visiem kopā ļoti patīk svinēt svētkus. Gatavojoties svētkiem, darinājām Mārtiņgaiļus, arī latvju rakstu zīmes, lai paveiktais rotātu  mūsu telpas un nestu svētību.


Kad Mārtiņdienā visi ķekatnieki un Mārtiņbērni sanākuši, sākušas skanēt dziesmas un dejas, svētki ir sākušies. Protams, neizpaliek arī rotaļās iešana, mīklu minēšana un ticējumu skandēšana.


Pats ''Mārtiņa gailītis dancīti veda'', izrībinot danču istabiņu un gaidot jautājumu: ''Kur tu teci, gailīti?'' Lai visiem labi klātos, bērni ''noadīja zeķes pat vilkam''.


Plānā bija arī lāci Ķepaini (audz. Daiga Andersone) iemidzināt ziemas guļā, tomēr viņš vēl nesteidzās uz savu migu, jo lustīgā kaziņa Bonija (audz. Mudīte Kļaviņa) kopā ar savu palīgu (aukl. Mudīte Šutka) aicināja baudīt viņas viesmīlību. Svarīga Mārtiņu izdarība ir saimnieces deja, tā nodrošinot sētai svētību un izdošanos. Jādejo, cik vien spēka un izturības! Mūsmāju saimniecei spēka ir gana, jo pēc lustīgiem dančiem viņa visus vēl aicināja uz rotu un laimes amuletu gatavošanu no dabas materiāliem.


Kad visi darbi padarīti, tiek klāts galds un baudīts cienasts, par to paldies vārdi bērnu vecākiem!


Lai jautrība, prieks un pateicība par jauno ražu!