Staburags.lv ARHĪVS

Ieteikumi, kā pareizi plānot budžetu Covid-19 laikā

.

2020. gada 16. novembris 00:00

91
Ieteikumi, kā pareizi plānot budžetu Covid-19 laikā

Nepilna gada laikā Covid-19 ir pārņēmis visu pasauli. Visaptverošie ierobežojumi nav palikuši bez sekām - tie ir ietekmējuši visas jomas, tostarp finanses. Šī iemesla dēļ budžeta plānošana daudziem kļuvusi tik aktuāla, kā nekad iepriekš.

Lai gan daļa cilvēku savas finanses ir plānojuši jau iepriekš, kad nepastāvēja nekādi ierobežojumi, šobrīd situācija ir krasi mainījusies. Nedrošība par nākotni ir daudz lielāka, tādēļ nākas izvērtēt savas naudas plānošanas stratēģijas. Turpinājumā daži padomi, kas var palīdzēt plānot savu budžetu Covid-19 laikā.


Kādēļ budžeta plānošana ir tik svarīga?


Budžeta plānošana var šķist garlaicīga, tomēr tā ir ļoti svarīga. Budžeta plānošana palīdz saprast, kam un kur tērēt savu naudu. Tas ir kā ceļvedis Jūsu naudas tērēšanas paradumiem, kas palīdz veiksmīgāk tikt galā ar finansiāliem izaicinājumiem un samazināt stresu.


Kā plānot budžetu?


Ņemot vērā šī brīža politiskos, finansiālos un sociālos apstākļus, turpinājumā vairākas labas darbības, ko varat veikt, lai saglabātu savu finansiālo stabilitāti.


Situācijas izvērtēšana


Jebkura budžeta plānošana (vai pārplānošana) jāsāk ar reālās situācijas izvērtēšanu. Kādi ir Jūsu ienākumi šobrīd? Kādas ir nākotnes prognozes? Kādi ir Jūsu naudas tērēšanas paradumi? Vai tajos nepieciešams ieviest kādas izmaiņas?

Ja nezināt, cik saņemat un tērējat, veltiet laiku ienākumu un izdevumu uzskaitei. To var darīt īpaši iekārtotā burtnīcā, kā arī datorā vai mobilajā telefonā. Kad ir skaidrs priekšstats par reālo situāciju, varat izvirzīt mērķus, veikt nepieciešamās korekcijas un sastādīt efektīvu budžeta plānu.


Mērķu noteikšana


Nākamais svarīgais solis ir mērķu noteikšana. Kas Jums šajā brīdī ir svarīgi? Varbūt izveidot uzkrājumu neparedzētu situāciju risināšanai, ieguldīt veselības uzlabošanā, veikt mājokļa labiekārtošanas darbus, iespējami ātri atmaksāt kredītsaistības?

Izvirziet mērķus atkarībā no savas situācijas, prioritātēm un iespējām. Atcerieties, ka mērķiem jābūt reāliem, lai saglabātu motivāciju tos sasniegt.


Mazi soļi - ievērojams rezultāts


Pārkārtoties uz jaunu naudas tērēšanas režīmu dažkārt nav nemaz tik vienkārši. Tomēr jāpatur prātā, ka arī nelielas izmaiņas var atnest ievērojamu rezultātu. Piemēram, ja vēlaties sakrāt neparedzētu izdevumu segšanai, ik mēnesi šim mērķim atvēlot vien 20 eiro, pēc sešiem mēnešiem šī summa būs sasniegusi jau 120 eiro.


Svarīgi arī izvērtēt savus naudas tērēšanas paradumus. Šobrīd, kad pastāv dažādi ierobežojumi, piemēram, aizliegums brīvi ceļot un apmeklēt dažādus pasākumus, ietaupīt naudas līdzekļus var būt vienkāršāk. Tomēr, domājot par nākotni, ietaupīto der novirzīt svarīgāko mērķu īstenošanai, nevis iztērēt kādām mazsvarīgām lietām.


Pārdomāta aizņemšanās


Atbildīga aizņemšanās ir svarīga visos laikos, tomēr šobrīd, kad situācija ir nestabila, kredīta noformēšanai jābūt īpaši pārdomātai.

Aizdevumi internetā var palīdzēt tad, kad jāīsteno kāda svarīga, neatliekama iecere, bet paša rīcībā nav pietiekamu naudas līdzekļu. Pirms kredīta noformēšanas jāizvērtē tā nepieciešamība, kā arī savas iespējas veikt aizdevuma atmaksu līgumā noteikajā termiņā.

Jāņem vērā arī aizdevēja noteiktās prasības - izskatot aizdevuma pieteikumu, tiek vērtēta gan potenciālā kredītņēmēja kredītvēsture, gan ienākumu līmenis. Kredītvēstures pārbaude notiek, izmantojot datu bāzēs pieejamo informāciju. Savu kredītvēsturi var pārbaudīt arī kredītņēmējs pats - izmantojot datu bāžu sniegtās iespējas.

Kas attiecas uz ienākumiem, jāatceras, ka par oficiāliem ienākumiem tiek uzskatīta ne vien darba alga, bet arī citi pierādāmi ienākumi, piemēram, pensija, pabalsti, stipendijas, ienākumi no saimnieciskās darbības.


Šis laiks ir sarežģīts visiem. Lai mazinātu satraukumu par nākotni, ir vērts rūpīgāk plānot savas finanses un ieviest nepieciešamās korekcijas budžeta plānā.