Staburags.lv ARHĪVS

Gadu skaits nav šķērslis biznesa uzsākšanai!

.

2020. gada 12. novembris 00:00

375
Gadu skaits nav šķērslis biznesa uzsākšanai!

Mūsu sabiedrība mainās un sabiedrībā ir vērojamas: vecuma struktūras izmaiņas, paradumu un pieredzes izmaiņas, attieksmes izmaiņas un biznesa veidošanas un attīstības paradumi. Pirms vairākiem gadiem tika uzskatīts, ka uzņēmēja profilu veido aktīvs sabiedrības loceklis vecuma posmā no 24 līdz 40 gadiem, tad šobrīd uzņēmējdarbībā šāda robeža vairs neeksistē un tiek uzskatīts, ka vecuma posmā 50+ veidojas cita tipa un profila uzņēmējdarbība, kas tiek saukta par “sudraba uzņēmējdarbību”.


20201104-0946-onka.JPG


Eiropas pieredze liecina, ka sudraba (nobriedušai) uzņēmējdarbībai ir ilgāks pastāvēšanas laiks, un tā parasti ir veiksmīgāka par tiem uzņēmumiem, kurus pārvalda viņu jaunākie kolēģi. Šis apgalvojums galvenokārt attiecināms uz dažādiem ar vecumu saistītām priekšrocībām, piemēram, spēja uzkrāt lielāku komerciālu pieredzi, personīgāku pieredzi sadarbības veidošanā un prasme izmantot finanšu resursus.


Ir interesanti izzināt un saprast, kādu faktoru ietekmē cilvēki 50+ vecumā uzsāk savu uzņēmējdarbību. Ir pieņēmums, ka ir trīs sudraba uzņēmēju kategorijas, kuras varam saklasificēt, pamatojoties uz iemesliem, kuri ir pamudinājuši uzsākt savu uzņēmējdarbību: 

1) ierobežotais sudraba uzņēmējs – uzņēmēji, kuri gribētu, vai arī ir uzsākuši savu uzņēmējdarbību, bet viņiem trūkst finanšu resursu tālākai izaugsmei. Parasti tie ir cilvēki, kas savu hobiju vai aizraušanos pārvērš nelielā uzņēmējdarbībā, galvenokārt pašnodarbinātas personas statusā un tādējādi gūst papildu ienākumus algotam pamatdarbam, pensijai vai daļslodzes darbam; 

2) racionālais sudraba uzņēmējs – uzņēmēji, kas biznesu uzskata kā karjeras izaugsmi un veidu, kā palielināt personīgo turību. Šādi uzņēmēji parasti rada konkurenci citiem uzņēmumiem, un ir nozīmīgi spēlētāji savā uzņēmējdarbības jomā; 

3) negribīgais sudraba uzņēmējs – uzņēmējs, kas savu biznesu uzsācis spiestu ārēju vai iekšēju apstākļu dēļ. Bieži vien šie uzņēmēji ir tie, kuri attīsta biznesu balstītu savā iepriekšējā pieredzē un bieži vien tiek apgalvots, ka jebkura darba pieredze var izraisīt vēlmi un tiekšanos izveidot savu uzņēmējdarbību. Turklāt vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka šī tiekšanās, jeb pašefektivitāte, kas ietekmē uzņēmējdarbības nodomu ir stiprāka sievietēm nekā vīriešiem.


20201104-0943-otrsonka.jpg


Projekta ietvaros (BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai) esam veikuši pētījumu, kurā ir secināts, ka trijās valstīs - Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā uzsākot uzņēmējdarbību 50+ gados, kā galveno motivāciju respondenti ir minējuši: darīt to, kas aizrauj un patīk; personīgā laika plānošanas iespējas; vēlme izpausties; veidot biznesu kopā ar ģimeni – iesaistot to; saredzot ideju iepriekšējā darba vietā; vēlme pēc papildu ienākumiem; iepriekšējā darba zaudējums. Savukārt, esam konstatējuši, ka ir vairāki aspekti, kas būtu jāuzlabo, lai “sudraba uzņēmējdarbība” tiktu sabiedrībā popularizēta. Apzinoties sabiedrības novecošanas problēmas un to risināšanas nozīmīgumu kā iespēja vitālai un produktīvai novecošanai, var tikt atbalstītas un organizētas uzņēmējdarbības apmācības programmas potenciālajiem 50+ uzņēmējiem ar nepieciešamajām uzņēmējdarbības prasmēm.


20201104-0942-logo.JPG


Sekojiet līdzi informācijai: https://www.facebook.com/BeLLtoStartBusiness


Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta ENI-LLB-2-334 “Signāls biznesa uzsākšanai” izmaksas ir 208010,74 EUR, t.sk. ES atbalsts ir 187209,67 EUR.


Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.