Staburags.lv ARHĪVS

Rudens laiks – veic auto tehnisko pārbaudi!

.

2020. gada 16. oktobris 00:00

101
Rudens laiks – veic auto tehnisko pārbaudi!

Laikapstākļi kļūst arvien vēsāki, un krāsainās koku lapas vēsta par to, ka rudens ir klāt. Mainoties laikapstākļiem, mainās arī ceļa virsmas stāvoklis, tādēļ rudens ir laiks, kad būtu jāveic kārtējā auto tehniskā pārbaude. Lai pārliecinātos, ka Tavs auto darbojas vienmērīgi un uz ceļa esi drošībā, ņem vērā mūsu ieteikumus un veic sava auto pārbaudi pavisam ātri un vienkārši!


Priekšējais stikls un slotiņas


Rudenī bieži ir lietains laiks, kā rezultātā redzamība pār ceļu tiek apgrūtināta. Lai lietus un arī pirmais sniegs neradītu nepatīkamus pārsteigumus, pārbaudi sava auto priekšējo stiklu un slotiņas! Pārliecinies, vai slotiņas strādā precīzi – ja tās uz stikla atstāj manāmas svītras vai atlec no virsmas, nepieciešams tās nomainīt. Šis ir ļoti svarīgs solis, jo, ja vajadzīgajā brīdī slotiņas nestrādās, Tu ne tikai nevarēsi, bet pat nedrīkstēsi turpināt ceļu!


Pārbaudi arī priekšējo stiklu – apskaties, vai uz tā nav plaisas vai svītras, kas aukstā laikā var izraisīt stikla plīšanu. Papildus tam, noteikti iegādājies arī kvalitatīvu loga skrāpi, lai vajadzības gadījumā varētu notīrīt stiklus no ledus.


Ventilācija


Arī slikta ventilācija var izraisīt sliktu redzamību. Aukstos laikapstākļos auto priekšējais stikls var svīst pastiprināti un, iespējams, lai kārtīgi notīrītu stiklu, nāksies novērst uzmanību no ceļa. Novēršot uzmanību no ceļa, pastāv potenciāls avārijas risks, kas var ietekmēt Tavu Bonus Malus klasi (uzzināt vairāk). Ņem vērā - vienmēr vajadzētu koncentrēties tikai un vienīgi uz braukšanu!


Pārbaudi, vai auto ventilācija ir darba kārtībā – vai strādā gan aukstais, gan karstais gaiss, vai gaisa plūsma ir pietiekama. Ja nē, noteikti dodies pie meistara, kas to salabos. Efektīva ventilācija ‘’atkausē’’ stiklus pavisam ātri, tādējādi varēsi koncentrēties tikai un vienīgi braukšanai.


Bremzes un bremžu daļas


Protams, ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai arī auto bremzes ir darba kārtībā, turklāt tās vajadzētu pārbaudīt ne tikai rudenī, bet regulāri. Kad laikapstākļi kļūst vēsāki, ceļa virsmas ir slapjas vai pat ledainas, tādējādi bremzēm ir papildu slodze.


Pārbaudi un nomaini bremžu šķidrumu un nedodies ceļā, ja ar bremzēm ir kaut mazākās problēmas. Laba doma ir arī bremžu disku pārbaude, jo braukšana ar nolietotām bremzēm ir ļoti bīstama un ar bojātiem bremžu diskiem tās var pārstāt strādāt jebkurā mirklī.


Riepas


Rudens ir ne tikai vēss, bet arī drūms gadalaiks. Uz ceļiem lietus ūdens sajaucas ar koku lapām, tādēļ papildu slodze ir arī riepām, kas tiešā mērā atbild par bremžu efektivitāti un apstāšanās ceļa garumu.


Sākumā veic vizuālu auto riepu pārbaudi – apskati, vai tās nav nodilušas, vai tajās nav svešķermeņu, vai tās ir taisnas. Pēc tam veic arī tehnisku pārbaudi, pēc vajadzības veic riepu balansēšanu. Ņem vērā un atceries, ka jau pavisam drīz, 1.decembrī, auto jābūt aprīkotam ar ziemas riepām, kuru protektoram jābūt vismaz 4mm dziļam!


Apgaismes ierīces


Tā kā vakaros satumst arvien agrāk, svarīgi pārbaudīt arī visas auto apgaismes ierīces.


Pārbaudi priekšējos un aizmugurējos lukturus, bremžu gaismas, numura apgaismojumu. Auto spuldzes maksā pavisam maz, taču savlaicīga to nomaiņa var garantēt drošību ne tikai Tev un Taviem pasažieriem, bet arī pārējiem ceļu satiksmes dalībniekiem!


Auto tehniskās pārbaudes būtu jāveic regulāri, īpaši gada aukstajos mēnešos, kad nokrišņi un citi faktori rada apgrūtinātus braukšanas apstākļus. Tāpat neaizmirsti, ka Tavam auto jābūt aprīkotam ar derīgu OCTA polisi – šajā mājas lapā vari uzzināt, kā pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu!