Staburags.lv ARHĪVS

Noteikumi drošai braukšanai lietus laikā

.

2020. gada 22. septembris 00:00

34
Noteikumi drošai braukšanai lietus laikā


Stiprs lietus ir viens no bīstamākajiem apstākļiem, ar ko autovadītāji regulāri saskaras. Bīstamība ir paaugstināta ik reizi, kad sāk līt, vai pat tad, kad ceļa virsma vēl ir slapja no nesenajām lietavām. Viens no drošas braukšanas nosacījumiem lietus laikā ir ātruma samazināšana. Tomēr ir vēl arī citi noteikumi, kas jāievēro, lai braukšana lietus laikā būtu maksimāli droša.


Labs auto tehniskais stāvoklis


Lietus būtiski ietekmē redzamību, tādēļ svarīgi, lai automašīna pati par sevi būtu tīra un labā tehniskā stāvoklī. Regulāri no ārpuses un iekšpuses notīri priekšējo auto stiklu, kā arī pārliecinies, ka vējstikla slotiņas ir labā stāvoklī! Svarīgi arī regulāri pārbaudīt lukturus, pagrieziena rādītājus, riepu stāvokli.

Jo labāks auto tehniskais stāvoklis, jo lielāka iespēja, ka stipra lietus laikā tas necietīs un veiksmīgi nogādās galapunktā.

Noteikti jāpievērš uzmanība arī signāllampiņām, kas iedegas automašīnas priekšējā panelī - tās visas paredzētas autovadītāja, pasažieru, kā arī citu satiksmes dalībnieku drošībai (uzzināt vairāk par to, ko nozīmē dažādas signāllampiņas auto panelī).


Ceļu pārzināšana


Velti mazliet laika tam, lai izvērtētu maršrutu, pa kuru plānots doties. Kāds ir ceļu stāvoklis, kāds ir ceļa seguma tips konkrētajā ceļa posmā - tas viss ir svarīgi, lai galamērķi sasniegtu bez sarežģījumiem.


Ātruma samazināšana un distances ievērošana


Svarīgi arī ievērot drošu braukšanas ātrumu un atbilstošu distanci starp priekšā esošo transporta līdzekli. Jārēķinās, ka braukšanas ātrums, kas tiek uzskatīts par drošu ideālos laika apstākļos, lietus laikā var būt ļoti bīstams.

Stipra lietus laikā nevajadzētu arī izmantot automašīnas kruīza kontroli, jo tā var izraisīt kontroles zaudēšanu pār auto.


Braukšana tālāk no apmalēm


Lietus laikā nevajadzētu braukt pārāk tuvu ceļa labajai malai - parasti tieši tā ir vieta, kur veidojas peļķes un var slēpties bedres. Iebraucot bedrē, automašīnas ritošā daļa tiek pakļauta bojājumu riskam, savukārt braukšana pa peļķēm rada akvaplanēšanas risku. Un, protams, braukšana pārāk tuvu ietvei, var arī apšļakstīt gājējus.


Kondicioniera ieslēgšana


Lietus laikā automašīnas logi aizsvīst ļoti ātri. Tādā gadījumā palīdzēt var gaisa kondicioniera ieslēgšana - novadot gaisa plūsmu uz logiem, tie ātri vien kļūst caurredzami.

Vēl viens variants ir nedaudz atvērt sāna logu, tomēr jārēķinās, ka lietus var iekļūt automašīnas salonā, tādēļ jāizvērtē, vai šis risinājums konkrētajā situācijā būs atbilstošs. Ir arī auto modeļi, kuri ir aprīkoti ar priekšējā loga ventilācijas sistēmu, kas arī labi noder teicamas caurredzamības nodrošināšanai.


Izvairīšanās no braukšanas sliktas redzamības laikā


Ja lietus ir stiprs un redzamība ir slikta, visdrošāk ir nesēsties pie stūres vispār vai apstāties ceļa malā un nogaidīt, kamēr nokrišņi ir mitējušies. Ja apstājies, transporta līdzekli novieto tā, lai tas netraucētu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tāpat šādā situācijā noteikti arī vajadzētu ieslēgt avārijas gaismas, lai citi autovadītāji savlaicīgi Tavu spēkratu pamanītu.

Ceļu nevajadzētu turpināt arī tad, ja brauktuve zem ūdens vispār nav saskatāma - zem ūdens var būt lielas bedres, un šāds brauciens var beigties ar pārsistu auto riepu vai cita veida bojājumiem.


Piedaloties ceļu satiksmē stipra lietus laikā, ir svarīgi ievērot piesardzību, lai neapdraudētu sevi un citus. Tāpat jāparūpējas arī par atbilstošas auto apdrošināšanas noformēšanu. Atgādinām, ka OCTA polise ir obligāta ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē.