Staburags.lv ARHĪVS

Finanšu mērķi, kurus sasniegt pirms 40 gadu vecuma

.

2020. gada 21. septembris 00:00

60
Finanšu mērķi, kurus sasniegt pirms 40 gadu vecuma

Jaunībā reti kurš aizdomājas par saviem finanšu mērķiem, plāniem un finansiālo stabilitāti. Un tas pat ir saprotams, jaunībā jūra līdz ceļiem, varbūt kāds pat vēl dzīvo vecāku paspārnē, līdz ar to rūpes par finansēm var atvirzīties otrajā plānā. Tomēr laiks skrien ātri un nemanāmi, tāpēc finanšu plānošanu nevajadzētu atstāt novārtā, un noteikti ir vērts paturēt prātā tos finanšu mērķus, kuri būtu jāsasniedz vēl pirms 40 gadu vecuma.

Finansiālā neatkarība no vecākiem

Protams, dzīvē var gadīties visādi, un reizēm vecāki var sniegt izpalīdzīgu roku finanšu jautājumos, piemēram, ja paņemts kāds kredīts internetā, bet cilvēks pēkšņi palicis bez darba, tad vecāki varbūt var izpalīdzēt nomaksājot ikmēneša maksājumu.

Ja vecāki ar finansēm izpalīdz ārkārtas gadījumos, tas nav nekas nosodāms, tomēr būtu jāizvairās no situācijas, kad tas sāk pārvērsties par ieradumu. Viens no pieauguša cilvēka dzīves pamatuzdevumiem ir uzsākt patstāvīgu dzīvi, tai skaitā nebūt finansiāli atkarīgiem no saviem vecākiem.

Izvairīties no regulāras naudas aizņemšanās

Kredītlīnija ir banku un nebanku pakalpojumu sarakstā, un patērētāju vidū tā ir diezgan populāra, jo tas ir naudas aizdevums ar noteiktu pieejamās summas limitu, taču ar ilgāku atmaksas grafiku. Tomēr jāņem vērā, ka regulāra kredītlīnijas vai citu aizdevumu, tostarp aizņēmumu no draugiem, izmantošana var atstāt sliktu iespaidu uz personīgo vai ģimenes budžetu ilgtermiņā, jo pat ja liekas, ka situācija un kredītlīnijas summas izmantošana tiek kontrolēta, var pienākt brīdis, kad kādu iemeslu dēļ samazinās ienākumi vai pat pazūd pavisam, un aizdevumu nav iespējams atmaksāt.

Tieši tāpēc rūpīgi jāpārdomā, vai izmantot aizdevumu, un kādas būs iespējas to atmaksāt.

Laba kredītvēsture

Ir pilnīgi iespējams, ka jaunībā pieļauta kāda finanšu kļūda, un tad kaut kas pamainījās, un nebija iespējas to atmaksāt, tieši tāpēc jau apzinīgā vecumā būtu nepieciešams visas kredītsaistības nokārtot.

Laba kredītvēsture palīdzēs tad, ja būs nepieciešams kāds lielāks pirkums, piemēram, ja izveidota ģimene un jāpērk mājoklis vai automašīna. Labs kredītvēstures rādītājs ir arī kredītsaistību savlaicīga nokārtošana un rēķinu laicīga nomaksa.

Mājokļa kredīta saņemšanas iespējas pēc 40 gadu vecuma samazinās

Ja plānots ņemt hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, jāņem vērā ne tikai veiksmīga finanšu plānošana un laba kredītvēsture, bet arī vecums.

Nav noslēpums, ka piesakoties mājokļa kredītam, ir daudzi un dažādi nosacījumi, lai to saņemtu, un viens no šiem nosacījumiem ir arī kredītņēmēja vecums. Kredīta piešķiršanas iespēja samazinās, ja cilvēks jau ir sasniedzis 40 gadu vecumu, attiecīgi līdz pensijas vecumam atlikušajā darba stāžā palicis mazāk par 20 gadiem.

Hipotekārais kredīts parasti tiek formēts uz 20 vai pat vairāk gadiem un kreditors ņem vērā arī pensionēšanās vecumu, tas ir tāpēc, ka naudas aizdevējs grib būt pārliecināts par veiksmīgu kredīta atmaksu.

Uzkrājumu veidošana

Vienam no vissvarīgākajam finanšu plānam vajadzētu būt uzkrājumu veidošana. Tas pasargās nebaltās dienās un būs kā drošības spilvens brīžos, ja būs piemeklējusi slimība, piedzīvots darba zaudējums vai kāda cita krīze, kur steidzami nepieciešama nauda.

Uzkrājums būs ne tikai labs drošības spilvens, kad piemeklējuši neparedzēti izdevumi, bet arī sniegs finansiālo neatkarību. Uzkrājumus var veidot arī kāda liela sapņa īstenošanai.