Staburags.lv ARHĪVS

Kā iegādāties lietotu automašīnu, ja no auto neko nesaprotat

.

2020. gada 18. septembris 00:00

281
Kā iegādāties lietotu automašīnu, ja no auto neko nesaprotat


Lietotas automašīnas iegādājas lielākā daļa cilvēku, un pārsvarā tas nesagādā nekādas problēmas, taču var gadīties arī citādāk. Lai nerastos nekāda veida starpgadījumi automašīnas iegādes brīdī, ir jāapsver svarīgas, ar automašīnas iegādi, saistītas lietas.


Viena no svarīgākajām lietām ir automašīnas iegādes veids un kā katrs no tiem atšķiras, un kuru labāk izvēlēties.


Automašīnu iegādes veidi:


  • skaidras naudas darījums;

  • līzings;

  • kredīts;

  • maiņa.


Skaidras naudas darījums


Viens no populārākajiem maksājuma veidiem, ja par automašīnu ir plānots iztērēt tikai dažus tūkstošus. Skaidras naudas darījumu var veikt gan privātpersona, gan uzņēmums. Automašīnu tirdzniecības placī tiek izsniegts automašīnas pirkšanas līgums, bet pērkot auto no privātpersonas, jums abiem būs jādodas kopā uz CSDD.


Pārskaitījums


Tikpat populārs un vienkāršs automašīnas iegādes veids, kā iepriekš minētais. Process, kuru ir vieglāk uzraudzīt, lai nekļūtu par krāpšanas upuri. Ja automašīna tiek iegādāta no uzņēmuma, tad apmaiņā pret pirkšanas/pārdošanas dokumentāciju, pircējs pārskaita naudu un dokuments kļūst par pierādījumu, ka Jūs esat naudu pārskaitījis. Ja Jūs vēlāties iegādāties automašīnu vērtībā no €7200, tad naudas pārskaitījums ir obligāts.


Līzings


Ar auto līzinga palīdzību Jums ir iespēja iegādāties mazlietotu automašīnu ar pazeminātu procentu likmi, bet atcerieties, ka automašīnas vērtība nedrīkst pārsniegt 10 gadus.


Kredīts


Ja vēlaties iegādāties automašīnu ar kredīta palīdzību, tad atcerieties, ka tam būs palielināta procentu likme un, Jums piešķirto naudu nevarēsiet izmantot citām vajadzībām, jo banka uzraudzīs vai ir pienācis automātiskais paziņojums par automašīnas iegādi.


Maiņa


Vienkāršs veids kā iegūt savā īpašumā jaunu automašīnu. Ja abu automašīnu vērtība sakrīt, tad abi īpašnieki dodas uz CSDD un veic automašīnām īpašnieku maiņu. Bet, ja auto vērtība pārsniedz summu, tad starpība tiek piemaksāta.


Kā iegādāties automašīnu droši


Ir vairāki faktori, kuri būtu jāņem vērā, pirms Jūs plānojat nodot naudu automašīnas īpašnieka rokās. Pirms tas ir noticis Jums pašam ir jāveic neliela izpēte.


Informācijas pārbaude CSDD


Pirms vēl esi nolēmis sarunāt ar automašīnas īpašnieku laiku, kad apskatīt auto, apmeklē CSDD mājslapas transportlīdzekļu reģistra sadaļu, kur, ievadot auto numuru, var iegūt visu nepieciešamo informāciju.


  1. Noskaidro visu par auto īpašniekiem un, kad automašīna ir nonākusi Latvijā.

  2. Uzzini visu par automašīnas tehnisko apskašu vēsturi. Jums būs iespēja uzzināt nobraukumu vēsturi pa gadiem.


Pārbaudi automašīnas VIN numuru


Ja automašīnas pārdevējs ir godīgs, tad labprātīgi iedos Jums sava auto unikālo sērijas numuru (VIN), pēc kura Jums būs iespēja noskaidrot padziļinātu automašīnas vēsturi. VIN numuru ir iespējams pārbaudīt dāžādās mājaslapās, kas ir pieejamas internetā.


Vai automašīnai nav pārlikta stūre


Automašīnu bizness turpina augt un attīstīties, idejas, kā nopelnīt naudu, ir dažādas. Viena no šādām idejām, kas jau ir ieguvusi popularitāti ir automāšīnas iegāde Anglijā vai Īrijā, ar stūres maiņu Latvijā atbilstoši Latvijas ceļu satiksmes prasībām. Bieži vien strūres maiņa, no labās un kreiso pusi, ir bijusi nekvalitatīva, tādēļ automašīna var kļūt nedroša. Tādēļ pirms tam pārliecinieties, no kuras valsts automašīna ir atceļojusi uz Latviju.


Kas ir auto pārdevējs


Visdrošāk ir iegādāties auto no īpašnieka, kuram, Jūsu izvēlētā automašīna, ir bijusi jau vairākus gadus. Ja ir sajūta, ka auto īpašnieks ir aizdomīgs, būtu vērts noskaidrot atsauksmes internetā par šo cilvēku, jo par krāpnieciskiem automašīnu pārdevējiem informāciju atrast ir ļoti vienkārši.


Noskaidro automašīnas servisa vēsturi


Ja ir vēlme iegādāties tikai dažus gadus vecu auto, tad obligāti ir jānoskaidro informācija par servisa vēsturi, kas ir reģistrēta servisa grāmatiņā. Bet, ja dažus gadus vecai automašīnai nav pieejama servisa grāmatiņa vai nav pārbaudāma apmeklējumu vēsture dīlera servisa centrā, tad tas norāda, ka šāda veida pirkums nebūs veiksmīgs.


Automašīnām, kuras ir vecākas par pieciem gadiem, var nebūt servisa grāmatiņas, tas nozīmē, ka ir nepieciešams, interesējošo informāciju, noskaidrot no automašīnas pārdevēja.


Rūpīgi novērtē auto vizuālo stāvokli


Svarīgi ir aplūkot automašīnas vizuālo stāvokli, un to salīdzināt ar fotogrāfijām, kas bija pievienotas sludinājumā. Ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību rūsas skartajām zonām, pārliecināties vai automašīna nav krāsota. Pārbaudi spraugas starp virsbūves paneļiem un lukturiem! Kā arī svarīgi ir aplūkot diskus un riepas.


Pievērs uzmanību automašīnas detaļu stāvoklim un nodiluma pakāpei. Pārliecinies par salona tīrību un kārtību. Kā arī jāpievērš uzmanība spidometrā norādītajiem km/h un mp/h, ja šie abi apzīmējumi ir redzami, tad tas var liecināt, ka automašīna ir ievesta no Anglijas vai Amerikas.


Ieskaties zem motora pārsega


  • pārbaudi eļļas līmeni;

  • pārbaudi dzesēšanas šķidruma līmeni;

  • apskati, vai uz dzinēja nav manāmi eļļas pleķi.


Izmēģinājuma brauciens


Izmēģinājuma brauciena laikā vislabāk ir iespējams iepazīt automašīnu, ko vēlaties iegādāties. Pārliecinieties vai viss darbojas, vai brauciena laikā nav dzirdami trokšņi. Svarīgi ir saprast vai ir patīkami ar to braukt, un vai Jūs viss apmierina.


Kopsavilkums


Lietotu automašīnu iegādāties ir sarežģītāk nekā jaunu, jo jāņem vērā dažādi faktori. Vienmēr ir svarīgi apzināties, ko Jūs vēlaties iegādāties un, vai sludinājumā minētā informācija atbilst visām prasībām. Ja kaut mazākā nianse Jums šķiet aizdomīga, tad noteikti labāk ir pagaidīt ar automašīnas iegādi, līdz brīdim, kad parādīsies labāks variants.