Staburags.lv ARHĪVS

Metāla jumta kopnes vai koka jumta kopnes. Kā metāla kopnes salīdzināt ar koka kopnēm?

.

2020. gada 4. oktobris 00:00

322
Metāla jumta kopnes vai koka jumta kopnes. Kā metāla kopnes salīdzināt ar koka kopnēm?

Kāpēc daži celtnieki izmanto metāla kopnes, bet citi – kopnes no koka? Ēkas būvniecībā ir nepieciešams precīzs darbs. Tas nozīmē atbilstošu drošības apsvērumu ievērošanu, būvnormatīvu ievērošanu un citas nepieciešamās procedūras. Koka kopnes bieži izmanto dzīvojamo māju celtniecībā, jo montāžai vai uzstādīšanai nepieciešams mazāks strādnieku skaits, kā arī tās ir ievērojami ekonomiskākas.

Abiem ir priekšrocības un trūkumi atkarībā no tā, kas nepieciešams celtniekam, un kādas ir mājas īpašnieka vēlmes. Pirms izdarīt izvēli par labu metāla vai koka kopnēm, ir jāsaprot, kā darbojas katrs kopņu tips.

Koka jumta kopnes

Koka kopņu priekšrocības

Apsverot metāla kopnes salīdzinājumā ar koka kopnēm, koka kopnes parasti ir lētākas. Koksne ir arī ugunsizturīgāka nekā neaizsargātas metāla sijas, jo koksne neaizdegas, kamēr temperatūra nepārsniedz 250 grādus. Pēc tam, kad tās aizdegas, tās izveido aizsargājošu pārklājumu. Pretstatā tam, metāls sāk deformēties pie 230 grādiem, un pie 750 grādiem tas pilnība zaudē savas īpašības. Lielas koka kopnes mazāk bojājas no uguns, jo kokmateriālu iekšpuse paliek vēsāka, ko nevar pateikt par neaizsargāto metālu.

Metāla jumta kopnes

Kaut arī metāla kopnes ir dārgākas nekā koka kopnes, kopņu uzturēšanai nav nepieciešama ķīmiska apstrāde. Metālu var arī viegli pārstrādāt, padarot to videi draudzīgāku.

Salīdzinot metāla kopnes ar koka kopnēm, metāla kopnēm ir vajadzīgs kvalificētāks darbaspēks. Diemžēl tās nav tik energoefektīvas un ļauj izkļūt siltumam. Metāla kopnēm sliktāk veicas ar skaņas izolāciju. Tās arī vairāk pakļautas temperatūras svārstībām. Turklāt metāls var sarūsēt jo īpaši vietās, kur tas ir ticis sagriezts, urbts, metināts vai vienkārši saskrāpēts. Strādājot ar metāla kopnēm, pastāv arī elektriskās strāvas trieciena risks.