Staburags.lv ARHĪVS

Ko noteikti vajadzētu zināt par aizņemšanos?

.

2020. gada 25. augusts 00:00

72
Ko noteikti vajadzētu zināt par aizņemšanos?

Dažāda veida kredīti ir viens no šobrīd plaši izmantotiem finanšu instrumentiem. Tomēr pirmā pieredze ar kredīta noformēšanu var būt nedaudz mulsinoša. Un pat tad, ja esat jau izmantojis aizdevumu, nenāk par sliktu laiku pa laikam sev atgādināt ar aizņemšanos saistītās pamatnostādnes.

Pārdomāta kredīta izvēle un noformēšana ir svarīgs faktors veiksmīgā Jūsu finanšu pārvaldībā, tādēļ ir būtiski izprast visus ar aizņemšanos saistītos aspektus. Izpratne par to, kā darbojas kredīts, var palīdzēt turpmāk pieņemt pareizus lēmumus attiecībā uz aizņēmuma noformēšanu un tā atmaksu.


Kredīts nav vienkārši papildu naudas līdzekļi


Šobrīd, kad aizdevumi ir salīdzinoši vienkārši noformējami, ir grūti tos neuztvert kā papildu naudas līdzekļus, kas vienmēr pieejami. Diemžēl nepārdomāta attieksme pret aizdevuma izmantošanu var radīt virkni nepatikšanu - īpaši, ja aizņemies vairāk, nekā spēj uzreiz atmaksāt.


Aizdevums ir paredzēts steidzamu un pamatotu izdevumu segšanai. Tā, piemēram, īstermiņa aizdevums var noderēt, ja radušies neparedzēti tēriņi un mazliet pietrūkst līdz algai, savukārt lielāku ieceru īstenošanai (mājokļa remontam, sadzīves tehnikas iegādei) var noderēt kāds no pieejamiem ilgtermiņa kredītiem.


Piemērotākā aizdevuma izvēle


Kredītu piedāvājums ir gana daudzveidīgs - tos piedāvā gan bankas, gan nebanku aizdevēji. Izpratne par dažādiem kredītu veidiem ļaus izvēlēties konkrētajai situācijai piemērotāko risinājumu.


Tik pat svarīgi arī izvērtēt dažādu aizdevēju piedāvājumus - īpašu uzmanību pievēršot pieejamām aizdevuma summām, atmaksas termiņiem un procentu likmēm. Šie būtiskie aspekti pie dažādiem kredītdevējiem mēdz būtiski atšķirties, tādēļ vērts veltīt laiku vairāku variantu izpētei, lai atrastu prasībām atbilstošāko.


Laba kredītvēsture ir ļoti svarīga


Nekad nenovērtējiet par zemu labu kredītvēsturi. Kredītvēsture nav būtiska tikai aizņemoties - to var pārbaudīt arī citi uzņēmumi, kuru pakalpojumus vēlaties izmantot. Slikta kredītvēsture var būt iemesls pakalpojuma atteikumam vai papildu prasību izvirzīšanai, kas var radīt sarežģījumus. Tas var attiekties, piemēram, uz telefona vai citas tehnikas ņemšanu uz nomaksu. Vairāk par kredītvēsturi un to, kā tā ietekmē dzīvi, varat lasīt šajā rakstā.


Būtisks aspekts - Jūsu ienākumu līmenis


Pirms aizdevuma noformēšanas svarīgi izvērtēt gan savu ienākumu līmeni, gan citus obligātos maksājumus, lai saprastu, kādu summu ik mēnesi varēsiet atvēlēt kredīta atmaksai.


Oficiālo ienākumu līmenis ir viens no būtiskākajiem faktoriem, ko ņem vērā kredītdevējs, izvērtējot aizdevuma pieteikumu. Tāpat tiek vērtēts arī citu kredītsaistību apjoms, lai novērtētu personas reālo maksātspēju.


Ja aizdevējs uzskata, ka kredītņēmēja ienākumi ir pārāk mazi prasītajai kredīta summai vai jau esošās kredītsaistības - pārāk lielas, var tikt piedāvāts mazāks aizdevuma apmērs.


Ņemot vērā, ka vairums kredītu šobrīd pieejami bez ķīlas un galvojuma, pietiekami ienākumi un laba kredītvēsture būtībā ir vienīgā garantija, ka persona piešķirto aizdevumu varēs atmaksāt laikā.


Jāpiebilst - par oficiāliem ienākumiem tiek uzskatīta ne tikai darba alga, bet arī citi pierādāmi ienākumi, piemēram, pabalsti un stipendijas.


Visa pamatā - atbildīga aizņemšanās


Parāds var izveidoties ikvienam. Tomēr lielāks risks ir tiem, kuri pirms aizņemšanās nav izvērtējuši kredīta nepieciešamību un savas iespējas to atmaksāt līgumā noteiktajā termiņā. Aizņemoties tikai tik, cik vajadzīgs un saskaņojot savas vajadzības ar iespējām, varat izvairīties no grūti atmaksājamiem parādiem.


Aizdevums ir mūsdienās plaši izmantots finanšu instruments, kas var noderēt gan neparedzētās situācijās, gan tad, ja jāīsteno lielākas ieceres. Tomēr, lai nerastos sarežģījumi, svarīgi izveidot pareizu izpratni par aizņemšanos un kredītu noformēt tikai tad, ja tas patiešām nepieciešams. Izvērtējiet savu maksātspēju un aizņemieties atbildīgi!