Staburags.lv ARHĪVS

Esi uzmanīgs, vadot auto negaisa laikā!

.

2020. gada 24. jūlijs 00:00

151
Esi uzmanīgs, vadot auto negaisa laikā!

Iespējams, ka lielāko daļu cilvēku pērkona negaiss neatstāj vienaldzīgus. Bieži vien ir tā, ka šādi negaisi nodara lielus postījumus. Nepatika pret šādu negaisu, cilvēkus dara arvien uzmanīgākus un piesardzīgākus, tādējādi cilvēki pērkona negaisa laikā meklē patvērumu iekštelpās. Tomēr ne vienmēr var patverties zem jumta.

Piemēram, ja nākas braukt ar automašīnu, ne vienmēr ir iespējams nokļūt galamērķī pirms iekļūšanas negaisā. Braucot ar automašīnu pērkona negaisa laikā, jābūt ļoti uzmanīgam, kā arī jāņem vērā vairāki faktori, lai neiekļūtu kāda negadījumā.

Raksta turpinājumā būs minēti vairāki padomi, kas ļaus mierīgāk pavadīt ceļu, ja tomēr nākas braukt laikā, kad apkārt valda negaiss.


Distances ievērošana

Pērkona negaisa laikā parasti ir arī spēcīgs lietus, kas apgrūtina redzamību. Visprātīgāk lietus laikā ir ievērot drošu distanci ar priekšā braucošo automobili. Vēl jāņem vērā tas, ka ceļa segums ir slapjš, kas nozīmē to, ka bremzēšanas ceļš palielinās. Ir svarīgi būt uzmanīgam un sekot līdzi priekšā braucošās automašīnas darbībām, lai vajadzības gadījumā varētu laikus nobremzēt, neradot bīstamas situācijas.


Zibens

Zibens mēdz spert ne tikai kokos, bet arī automašīnās. Par laimi automašīnas ir uzbūvētas tā, lai tajās būtu droši atrasties. Taču, ja zibens trāpa automašīnai, tad visticamāk tiks nodarīti dažādi elektrobojājumi. Ja gribi izvairīties no šāda scenārija, labāk apturēt automašīnu un pagaidīt, kamēr beidzas negaiss.


Spēcīgs lietus un peļķes

Kā jau iepriekš tika minēts, tad pērkona negaiss parasti atnes spēcīgas lietavas, kā rezultātā uz ceļiem var rasties peļķes. Ja lietavu dēļ ir pārāk apgrūtināta redzamība, labāk, ja apturēsi automašīnu un turpināsi ceļu, kad tās būs beigušās. Tomēr, ja šādas iespējas nav, tad noteikti jāsamazina ātrums.

Akvaplanēšana

Iespējams, ka lielākā daļa autovadītāju zina, kas ir akvaplanēšana. Jābūt uzmanīgam, ja nākas braukt pa ceļu, uz kura izveidojušās peļķes. Visbīstamāk caur peļķēm braukt, ja automašīnai nav sezonai atbilstošas riepas. Tādējādi automašīna planēs pa ūdens virsu un kļūs grūti vadāma. Īsā laikā var iekulties kādā ceļu satiksmes negadījumā. Ja Tu jūti, ka ir sākusies akvaplanēšana, tad nekavējoties ir jāsamazina braukšanas ātrums. Nekādā gadījumā nevajadzētu izdarīt straujus manevrus.

Bīstamas bedres

Tāpat jāatceras, ka, braucot caur peļķēm, pastāv iespēja sabojāt automašīnas elektrosistēmu. Vēl būtisks fakts, ko vērts pieminēt – liela daļa peļķu noslēpj dziļas un bīstamas bedres. Iebraucot šādā peļķē, var saņemt pavisam nepatīkamu pārsteigumu, kā rezultātā var būt nepieciešams dārgs autoservisa apmeklējums. Tāpēc vislabāk ir mēģināt peļķes apbraukt. Tomēr, ja tas nav iespējams, tad pirms iebraukšanas peļķē, jāsamazina ātrums.

Stiprs vējš

Pat, ja Latvijā nav tik spēcīgu vēju kā Amerikas Savienotajās valstīs, piemēram, viesuļvētras, tāpat arī Latvijā valdošie vēji var nodarīt diezgan lielus zaudējumus. Pērkona negaisa laikā pastiprinās vējš, tāpēc, braucot ar automašīnu, ir jābūt uzmanīgam.

Pirmkārt, vējš var nolauzt kādu koku, kas atrodas ceļa malā, tādējādi koks var uzkrist uz mašīnas un sasist to. Šādos gadījumos ir labi, ja ir iegādāta KASKO apdrošināšana, kas segs zaudējumus. Sīkāk par apdrošināšanu var uzzināt polisubanka.lv blogā. Liela vēja laikā vislabāk ir pārvietoties pa automaģistrālēm, kurām nav tuvumā lieli koki.

Otrkārt, liels vējš apgrūtina automašīnas vadāmību. Automašīna liela vēja dēļ var tikt nēsāta, līdz ar to pastāv iespējamība daļēji iebraukt pretējā braukšanas joslā, kas var izraisīt bīstamu situāciju. Tāpēc labāk, ja ir lielas grūtības vadīt automašīnu, prātīgāk būtu apstāties ceļa malā, bet tā, lai netraucētu citus autovadītājus.