Staburags.lv ARHĪVS

15 aizraujoši velomaršruti Rīgas iepazīšanai

.

2020. gada 10. jūlijs 00:00

70
15 aizraujoši velomaršruti Rīgas iepazīšanai

Tūristi un atpūtnieki arvien biežāk par galamērķi noskata apskates objektus ārpus pilsētas, taču arī Rīgā ir ko redzēt. Mums ir lielisks ieteikums Tavām brīvdienām – aktīvā atpūta!


Esam apkopojuši 15 aizraujošus velomaršrutus Rīgas iepazīšanai – izvēlies sev piemērotāko no tiem un baudi galvaspilsētas šarmu!


1. Daugavgrīvas sala 


Daugavgrīva ir leģendām apvīta vieta, jo pirms dažām desmitgadēm tā bija slēgta režīma zona, kas kalpoja militāriem mērķiem. Daugavgrīvas jeb Buļļu sala ir lielākā sala Latvijā. Kopējais maršruta garums - 14 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Daugavgrīvas salu, cietoksni, bijušo Padomju armijas daļu, pareizticīgo baznīcu, bāku un molu, kā arī vienkārši baudīt piejūras dabas skaistumu.


2. Imanta un Anniņmuiža 


Šīs apkaimes ievērojamas tieši ar Padomju laika daudzstāvu masīviem, kam ir savs šarms - visapkārt valda miers, klusums, gaisā virmo pagātnes atmiņas. Kopējais maršruta garums – 10,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Zolitūdi, Anniņmuižu, Imantu, Kleistu mežu un Sudrabkalniņu. 


3. Dzirciems, Nordeķi un Iļģuciems 


Pārdaugava ir Rīgas slēptā pērle, un šajos mikrorajonos mijas gan pilsētas straujā vide, gan klusums un estētika. Kopējais maršruta garums – 6,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Dzirciemu, LU Botānisko dārzu, Nordeķu muižu, Buļļu ielu, Iļģuciemu, Dzegužkalnu, Daugavgrīvas ielu, Hāmaņa muižu un Rīgas Mārtiņa evanģēliski luterisko baznīcu.


 4. Ķīpsala 


Ķīpsala sevī apvieno gan senas un industriālas koka celtnes, gan mūsdienīgus biznesa centrus un mājokļus. Turklāt, no tās paveras elpu aizraujošs skats uz Vecrīgu. Kopējais maršruta garums – 3,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Ķīpsalu, Rīgas Tehnisko universitāti, dzelzsbetona tiltu, ģipša fabriku, Balasta dambi, Vanšu tiltu un daudz ko citu. 


5. Zasulauks, Zolitūde, Šampēteris, Pleskodāle


Sākot no industriālisma un beidzot ar mierīgiem dzīvojamo māju masīviem, šī maršruta laikā var gūt emocijām bagātus iespaidus. Kopējais maršruta garums – 10,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Zasulauku un dzelzceļa staciju, Frīdriha Candera ielu, Šampētera mežu un Kalnciema ielu. 


6. Torņakalns un Āgenskalns 


Pilsētas straujajai dabai, mijoties gleznainiem dabas skatiem, Torņakalu un Āgenskalnu var dēvēt par ‘’Citu Rīgu.’’ Kopējais maršruta garums – 10,1 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Torņakalna dzelzceļa staciju, Arkādijas parku, Māras dīķi, Ojāra Vācieša muzeju, Meteora dārzu, Āgenskalna tirgu, Olgas muižu, Kalnciema kvartālu, Uzvaras parku un citas vēsturiskas vietas. 


7. Atgāzene, Ziepniekkalns un Bišumuiža


Arī šīs apkaimes atrodas Pārdaugavā, un, lai arī reti pieminētas dažādos ceļvežos, ir ne mazāk interesantas. Kopējais maršruta garums – 11,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Ēbelmuižu, AS ‘’Dzintars’’, dižozolu un Bloka muižiņu. 


8. Lucavsala un Zaķusala


Katra no Daugavas salām ir īpaša savā ziņā, Lucavsala un Zaķusala ir iecienīti atpūtnieku galamērķi. Lai arī šīs salas ir salīdzinoši mazas, uz tām ir gan cilvēku radīti objekti, gan kultūrvēstures pieminekļi. Kopējais maršruta garums – 12 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Rīgas panorāmu, pieminekli krievu karavīriem, dižliepu, Lucavsalas muižiņu, Kazas sēkli un Salas tiltu. 


9. Mangaļu pussala


Šī pussala ievērojama ar savu bagātīgo vēsturi, jo agrāk kalpojusi militāriem mērķiem. Šobrīd Mangaļu pussala atrodas Piejūras dabas parkā, kas ir īpaši aizsargājamā teritorija, tādēļ pa to jāpārvietojas uzmanīgi. Kopējais maršruta garums – 15 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Vecāķus, Vecdaugavu, veco militāro ceļu, aizsardzības baterijas un cara akmeņus. 


10. Mežaparks un Sarkandaugava


Šīs ir divas pilnīgi pretējas Rīgas apkaimes – Mežaparks ir kluss un mierīgs, patīkamas meža smaržas pārņemts mikrorajons, savukārt Sarkandaugava ir moderns un industriālu celtņu pārņemts mikrorajons. Kopējais maršruta garums – 12 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Mežaparku, Ķīšezeru, Sarkandaugavas parku un kultūras muzeju ‘’Dauderi’’. 


11. Jugla


Jugla ievērojama tieši ar dabas un kultūras bagātību, kas izpaužas parkos un ūdentilpēs, bijušās un esošās muižās. Kopējais maršruta garums – 15 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Strazdumuižu, Grāvenheides muižas vietu, Juglas ezeru, Juglas zvēraudzētavas ciematu un Zēlustes muižas kompleksu. 


12. Šmerlis


Šmerlis ir viens no mierīgākajiem Rīgas mikrorajoniem, kurā var atpūsties no pilsētas burzmas, baudot meža šarmu. Kopējais maršruta garums – 6 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Šmerļa mežu, Dambjapurva ezeru un Rīgas kinostudiju. 


13. Maskavas forštate


Maskavas forštati vienmēr pārņēmusi dzīvība un burzma, tā sevī apvieno gan dievnamu karaliskumu un cēlumu, gan parku vienkāršumu. Kopējais maršruta garums - 7,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Vagonu parku, Rīgas Svētā Jāņa Priekšteča pareizticīgo katedrāli, Kluso dārzu, Miera dārzu, Maskavas ielu, Ebreju kapus un citus kultūrvides objektus. 


14. Ķengarags


Ķengarags ir viens no ainaviskākajiem Rīgas mikrorajoniem, no kura paveras neatkārtojams skats uz Daugavu. Kopējais maršruta garums - 2,5 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt promenādi, enkurklučus, Elles dīķi, Rūpnīcu ‘’Sarkanais kvadrāts’’ un putnu vērošanas torni. 


15. Centrs


Ar velosipēdu ir vērts doties arī uz pašu galvaspilsētas centru, apskatot parkus, arhitektūru un vienkārši izbaudot pilsētas plūsmu. Kopējais maršruta garums - 7 km. Velomaršruta gaitā var apskatīt Kronvalda parku, kanālmalas apstādījumus, Vērmanes dārzu, Esplanādi, Alberta ielu, Viestura dārzu un Vīlandes ielu.



Atceries – pilsētā ar velosipēdu jāpārvietojas uzmanīgi, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Šeit vari atsvaidzināt savas zināšanas, apskatot galveno, kas jāzina velosipēdistiem. 

Vēlam Tev jauku un vērtīgu atpūtu!