Staburags.lv ARHĪVS

Gandrīz 70 peldētāju cīnās ar Daugavas viļņiem

Ginta Grincēviča

2020. gada 7. jūlijs 00:00

2
Gandrīz 70 peldētāju cīnās  ar Daugavas viļņiem

Daugavas posmā Jaunjelgava—Skrīveri notika trešais Daugavas pārpeldēšanas festivāls, kura dalībnieki veica 800 metru distanci, peldot no Jaunjelgavas uz Skrīveriem un atpakaļ. Šogad startēja arī bērni un peldēja no Skrīveriem uz Jaunjelgavu. Piedalījās 68 pel­-
dētāji, no tiem deviņi bērni vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem.

Pirmā atpeld sieviete 
Šogad Daugavas pārpeldēšanas pasākums iepriecināja ar rekordlielu dalībnieku skaitu, pērn tajā piedalījās 15 peldētāji. Pārbaudīt savus spēkus Daugavas ūdeņos ieradās kaimiņu novadu pārstāvji, viesi no Jēkabpils, Rīgas un citām Latvijas pilsētām. Tālākais peldētājs uz Jaunjelgavu bija atbraucis no Kolkas. Pasākuma vadītājs, kuģīša “Balta kaza” kapteinis Jānis Zariņš, iepazīstināja ar peldētājiem, starp viņiem bija visdažādāko jomu pārstāvji — skolēni, uzņēmēji, jūrnieki, manikīre, sociālie darbinieki un daudzi citi. Jaunākajam peldētājam bija deviņi gadi, pieredzējušākajam — 62.
Pieaugušo grupā vajadzēja veikt peldējuma distanci abos virzienos. Hronometrs atskaiti sāka pēdējos 300 metros, kad pirmais peldētājs sasniedza boju. Šogad visātrāko peldējuma laiku uzrādīja Patrīcija Ozola no Stopiņiem. Viņa 300 m distanci Daugavas viļņos veica 4,13 minūtēs. Sieviešu konkurencē trešo labāko rezultātu sasniedza Agnese Pastare — Latvijas rekordiste 20 kilometru soļojumā. “Biju nedaudz izbrīnīts, kad pie pontona, sniedzot uzvarētāja pirmo numuriņu, man pretī sniedzās roka ar lakotiem, ziliem nagiem,” stāsta kuģa kapteinis Jānis Zariņš. Laikapstākļi peldēšanu apgrūtināja, pūta vējš, Daugavā bija viļņi un spēcīga straume. No visiem peldētājiem, kas devās ūdenī, tikai viens bija pārvērtējis spēkus un netika galā ar 800 metru izaicinājumu. Peldētāju no ūdens izcēla jaunieši, kas laivās un citos peldlīdzekļos uzraudzīja peldētāju drošību.
Sacensībās piedalījās arī pagājušā gada peldējuma uzvarētājs Atis Āre no Kokneses. Jaunietis distanci veica 5 minūtēs un 5 sekundēs, vīriešu konkurencē tas bija trešais labākais rezultāts, vecuma grupā — otrais.
Pasākumu organizēja biedrība “Daugavas abi krasti” sadarbībā ar kuģīti “Balta kaza” un kapteini Jāni Zariņu. Balvu sacensību pēdējam finišējušajam dalībniekam dāvināja zemnieku saimniecība “Kumelītes”. Peldētājs motivācijai saņēma žāvējumus, lai uzņemtu spēkus un nākamajā gadā varētu pakāpties vietu augstāk. Kā ierasts, peldētājus ar gardumiem cienāja atpūtas centrs “Klidziņa”. Jānis Zariņš saka lielu paldies meitenēm, kas rakstīja protokolus, un abu krastu jauniešiem, kas gādāja par peldētāju drošību ūdenī.
Jūt piecu grādu starpību
Bērni, kas piedalījās Daugavas pārpeldēšanā, ir Kokneses baseina peldēšanas treneres Jolantas Grugules audzēkņi. Bērnus ar kuģīti “Balta kaza” nogādāja Skrīveros, viņiem vajadzēja veikt vienvirziena peldējumu atpakaļ uz Jaunjelgavu, kas ir 400 metri. Neraugoties uz to, ka Daugavas ūdenstilpe atšķiras no ierastā baseina, kur parasti notiek peldēšanas treniņi, bērni lieliski tika galā ar uzdevumu. Visi sasniedza finišu otrā krastā un jutās gandarīti par paveikto. “Papildinājumā līdzšinējai treniņu slodzei izlēmām izmēģināt pārpeldēt pāri Daugavai. No visas mūsu kompānijas tikai divi cilvēki šajā avantūrā jau bija piedalījušies iepriekšējos gados. Bērni jutās labi, protams, šī pieredze atšķīrās no ierastās. Daugavā ūdens ir vēsāks nekā baseinā, viļņi un vējš radīja papildu apgrūtinājumu. Esam priecīgi un gandarīti par paveikto. Domāju, šis nav pēdējais pasākums atklātajos ūdeņos, kurā piedalāmies. Peldēšana Daugavā atšķiras no peldēšanas baseinā. Peldot baseinā, peldētājs pierod pie pagrieziena, kas ir neliels mirklis atpūtai. Atklātā ūdenī nav nevienas sekundes, kad var atvilkt elpu. Visu laiku nākas noturēties uz ūdens, vējš un viļņi ietekmē peldēšanas tehniku. Ieelpa jātaisa augstāk, ja to taisīs tik zemu kā baseinā, pagriežot galvu, tad mute būs pilna ar ūdeni un var aizrīties. Baseinā ūdens temperatūra ir 28 grādi, Daugavā bija 23 grādi. Pieci grādi ir jūtama atšķirība, aizsitās elpa, elpošana ir apgrūtināta, ķermenis nav pieradis. Kad man bija 16 gadu, peldēju, trenējos Liel­upē. Pieredzes ir ļoti atšķirīgas. Daugavas pārpeldēšanā man bija liela atbildība par audzēkņiem. Uztraukums bija krietni lielāks. Vēroju, sekoju līdzi bērniem, kā viņiem veicas un kā viņi jūtas Daugavas ūdenī. Peldēju pieaugušo konkurencē. Tā bija neierasta un laba pieredze,” stāsta peldēšanas trenere Jolanta Grugule. ◆