Staburags.lv ARHĪVS

4 ērti soļi, kā veikt attālinātu automašīnas pārrakstīšanu

.

2020. gada 15. maijs 00:21

3209
4 ērti soļi, kā veikt attālinātu automašīnas pārrakstīšanu

Mūsdienās arvien vairāk un vairāk uzņēmumi savus pakalpojumus piedāvā online sistēmā. Cilvēks var iegādāties internetā gan pārtiku, gan drēbes, apdrošināšanu, veikt rēķinu apmaksas, kā arī jau vairākus gadus ir iespējams attālināti - online tiešsaistē pārrakstīt automašīnu jaunam īpašniekam.


Tas, kā šis process notiek, un cik ērti tas ir, lasi šajā rakstā.


Laikmetā, kurā laiks ir svarīgs resurss, ikviens var izmantot ērtas un ātras procesu darbības interneta vidē. Arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina fiziskas un juridiskas personas izmantot e-pakalpojumu iespējas internetā, tādejādi ietaupot savu un citu laiku. Automašīnas pārrakstīšana internetā neprasa daudz laika - tas ir ātri un ērti.


Kas būtu jāzina pirms automašīnas pārrakstīšanas?
Pirms automašīnas transprotlīdzekļa maiņas jeb brīža, kad auto īpašnieks noņem automašīnu no uzskaites, jābūt pilnībā apmaksātam transportlīdzekļa ekspluatācijas nodolim par periodu līdz pārrakstīšanas mēnesim, to ieskaitot.

Arī nenomaksāti pārkāpumu naudas sodi neļaus pārrakstīt automašīnu, līdz nebūsi tos apmaksājis.

Par automašīnas īpašnieka maiņu eCSDD nav pakalpojuma samaksas. Samaksa ir jāveic tikai par auto noņemšanu no uzskaites un par maksājuma veikšanu eCSDD platformā.

Pārējie finansiālie maksājumi ir uz pircēja pleciem.

1.Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites

Auto pārdevējam ir jābūt arī auto īpašniekam, kurš pādodot savu automašīnu vispirms dodas uz e.csdd.lv noņemt savu auto no uzskaites atsavināšanai Latvijā. Tas ir jāizdara sadaļā “Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites atsavinšānai Latvijas Republikā”. 


2. Atzīmes izdarīšana

Atzīmi par auto pārrakstīšanu pirmais izdara pircējs. Tas ir pieteikums par to, ka viņš vēlas iegādāties konkrēto automašīnu. Auto īpašnieks saņems šo informāciju savā eCSDD platformā. Pircējam, lai izdarītu atzīmi par vēlamo automašīnu, ir jābūt pilnai tās datu informācijai. 


3.
 Īpašnieka maiņas apstiprinājums

Saņemot paziņojumu ar auto pārrakstīšanas pieprasījuma atzīmi, auto īpašniekam piecu dienu laikā ir jāveic apstiprinājums, citādāk pieprasījums no pircēja tiek anulēts. Atzīmes apstiprinājumu iesaka veikt uzreiz pie pirkuma, ja pircējs ir svešinieks.

Īpašuma tiesību maiņa un juridiskās saistības pāriet jaunā īpašnieka atbildībā tajā brīdī, kad pārdevējs veic atzīmes apstiprinājumu.


Jāņem arī vērā, ka veicot apstiprinājuma atzīmi, automašīna automātiski zaudē aktīvo OCTA apdrošināšanu, kura jaunajam īpašniekam ir jāiegādājas no jauna.

4.
 Reģistrācijas apliecības saņemšana

Reģistrācijas pilnīga procedūra tiek pabeigta CSDD nodaļā, kurā jaunais automašīnas īpašnieks saņem reģistrācijas apliecību. CSDD nodaļā darbinieks pārbaudīs, vai ir veikta atzīme par īpašnieku maiņu un personu apliecinošos dokumentus. 


5. Attālināta automašīnas pārrakstīšana 

Attālināta automašīnas pārrakstīšana ir pieejama jebkurā diennakts laikā!

Ar šāda pakalpojuma iespējamību jebkurš automašīnu var iegādāties vēlā vakarā vai brīvdienās, kad nav pieejama CSDD klientu apkalpošana klātienē. Arī strādājošiem cilvēkiem, auto pirkšana un pārdošana atvieglo iespējas to izdarīt ātri un nekavējot darbu, tikšanos vai kādu citu plānotu darbību.


Agrāk šo procedūru varēja veikt tikai klātienē CSDD klientu apkalpošanas vietās, turklāt tas maksāja daudz vairāk nekā šodien, to darot e-vidē.


Ja vēlies iegādāties vai pārdot automašīnu, to pārrakstot attālināti eCSDD vietnē, neaizmirsti arī par drošības pasākumiem - nepārzinot četras attālinātās, bet vienkāršās darbības, cilvēks var iekrist arī garnadžu rokās. Vienmēr arī maksājumu veic vienlaikus ar atzīmes veikšanu, vai vislabāk ar liecinieku klātbūtni.


Lai droša auto pirkšana vai pārdošana un veiksmīga eCSDD vietnes izmantošana ātrai automašīnas pārrakstīšanai!