Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņieši — labākie klimata vēstnieki

Sandra Pumpure

2020. gada 15. aprīlis 06:04

178
Pļaviņieši — labākie klimata vēstnieki

Jau ceturto reizi Pasaules Dabas fonds un uzņēmums “Tetra Pak Latvija” rīkoja konkursu “Klimata vēstnieks”. Par šī gada uzvarētājiem nominācijā “Dabai draudzīga dzīvesveida vēstnieks un kolektīvs” atzīta Pļaviņu novada ģimnāzijas ekopadome.

Saistībā ar gaidāmajiem XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku konkursa mērķis bija izcelt un godināt jauniešus, kuri savā ikdienā veic ieguldījumu dabas saglabāšanā, iedvesmojot līdzcilvēkus skolā, apkaimē un pašvaldībā. Tāda ir arī Pļaviņu novada ģimnāzijas ekopadome, kas ne tikai aktīvi darbojas, organizējot un vadot izglītojošus pasākumus, nodarbības un zibakcijas, bet iesaista pašvaldību, kā arī aicina novada iedzīvotājus samazināt savu ietekmi uz klimatu. Šo darbību rezultātā skolā būtiski samazinājies pārtikas atkritumu daudzums, ieviestas dzeramā ūdens uzpildes stacijas, samazināts siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņš, ierosināts pašvaldībai sabiedriskos pasākumos atteikties no plastmasas trauku lietošanas, vides jautājumi integrēti visos mācību priekšmetos.
Kā norādījusi Pļaviņu novada ģimnāzijas ekopadomes vadītāja Viviāna Nikaļuka, skolā izskausta plastmasas izmantošana, atkritumi tiek šķiroti, un paveikts vēl daudz kas būtisks, kas ietekmē vidi mums apkārt. Tāpēc ir patiess prieks, gandarījums un lepnums par ekopadomes darbu un iegūto titulu “Klimata vēstnieks 2020”. Tas būs stimuls turpināt iesākto, kā arī plānot un īstenot citas aktivitātes.
Ekoskolas koordinatore Pļaviņu novada ģimnāzijā Ingrīda Bērziņa atzīst, ka, uzzinot par uzvaru, jauniešiem bija ļoti, ļoti liels prieks!
Pļaviņu skolas ekopadome turpina darboties arī šajos apstākļos. Nesen aizvadītajā Ūdens dienā un Zemes stundā jaunieši katrs savā mājā un tās apkārtnē, protams, ievērojot drošības pasākumus, filmēja nelielus videosižetus par veselīga dzīvesveida norisēm un pareizu roku mazgāšanu. No visiem materiāliem izveidoti video par katru aktivitāti, kas jau guvuši ievērību sociālajos tīklos.
Nomināciju uzvarētāji iegūst dāvanu karti 500 eiro vērtībā no aktīvās atpūtas inventāra veikala “Ceļotājs”. To pļaviņieši izmantos, lai iegādātos lietas, kas skolai noderētu.