Staburags.lv ARHĪVS

Donoru diena Aizkrauklē

2010. gada 17. marts 12:54

739
Donoru diena Aizkrauklē

23. martā no plkst. 10 līdz 13 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) organizē asins donoru dienu Aizkraukles pilsētas kultūras namā.

Šis būs VADC pirmais izbraukums uz Aizkraukli šajā gadā. Pagājušajā 2009. gadā uz Aizkraukli ir veikti pieci izbraukumi, kuru laikā asinis ziedotas 657 reizes. 2009. gada laikā Aizkrauklē pirmo reizi asinis ziedojuši 134 cilvēki. Aizkraukles rajonā 2009. gadā kopumā veikti trīspadsmit VADC izbraukumi un asinis ziedotas 1286 reizes, bet pirmo reizi mūžā ziedoja 254 cilvēki.

Martā Latvijas asins dienestam aprit 69 gadi. 1941. gada 18. martā Pilsoņu ielā 13, tagadējās Paula Stradiņa klīniskās slimnīcas teritorijā koka barakās, tika nodibināta Republikas asins pārliešanas stacija. Tās pamatus licis profesors Pauls Stradiņš, kas asins pārliešanu savu slimnieku ārstēšanai bija pielietojis jau 20. gados.

VADC atgādina — ja donors pirms asins nodošanas ir ēdis neveselīgu, treknu pārtiku, asins plazma, kas ir donora asins devas lielākā daļa var būt trekna jeb hiloza. Tādā gadījumā nav iespējams veikt obligāto izmeklēšanu. Savukārt nepārbaudītas asinis nav derīgas pārliešanai. Lai slimnieks saņemtu pilnvērtīgus donora asins sastāvdaļas, aicinām donorus vismaz vienu dienu pirms asins nodošanas ievērot ēšanas ierobežojumus, ēdot veselīgu uzturu un lietojot daudz šķidruma, kā arī atteikties no alkoholiskiem dzērieniem un smēķēšanas.