Staburags.lv ARHĪVS

Par slepkavību Kokneses un Ludzas novadā piespriež vairāk nekā 20 gadu cietumā

Guna Mikasenoka

2020. gada 1. marts 06:41

647
Par slepkavību Kokneses un Ludzas novadā piespriež vairāk nekā 20 gadu cietumā

Zemgales rajona tiesa Aizkrauklē Edgaram Judinam un Mārtiņam Stūrem par triju cilvēku slepkavību piesprieda vairāk nekā 20 gadu ilgu cietumsodu. Viņu noziedzīgo nodarījumu kontā ir arī 2018. gadā veiktā dubultslepkavība Iršos.


Cietušo labā prasa ap 120 tūkstošiem eiro

Edgaram Judinam galīgais sods noteikts brīvības atņemšana uz 25 gadiem ar probācijas uzraudzību uz četriem gadiem. Savukārt Mārtiņam Stūrem piespriesta brīvības atņemšana uz 22 gadiem ar probācijas uzraudzību uz četriem gadiem.

Tiesa nolēma par labu vairākiem cietušajiem piedzīt pavisam teju 40 tūkstošu eiro lielu mantiskā kaitējuma un 80 tūkstošus eiro lielu morālā kaitējuma kompensāciju. Tā noteica, ka abiem apsūdzētajiem solidāri vienai cietušajai jāsamaksā 50 eiro mantiskā kompensācija un 20 tūkstoši eiro morālā kompensācija, citai cietušajai — 83 eiro mantiskā kompensācija, vienam cietušajam jāsamaksā 39,419 tūkstoši eiro mantiskā kompensācija un 20 tūkstoši eiro morālā kompensācija, vēl divām cietušajām — 20 tūkstoši eiro liela morālā kompensācija katrai. Tiesa nolēma arī piedzīt no Edgara Judina 2150 eiro, ko Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija kompensācijā izmaksājusi vienai cietušajai, un no abiem solidāri piedzīt 4300 eiro, ko šī pati administrācija kompensācijās izmaksājusi pieciem cietušajiem. Par zvērinātu advokātu pakalpojumiem katram jāsamaksā vairāk nekā tūkstoš eiro.

Līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai abiem apsūdzētajiem atstāts negrozīts noteiktais drošības līdzeklis — apcietinājums. Lietas dalībnieki desmit dienu laikā tiesā var lūgt pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šādi lūgumi netiks izteikti, saīsinātais spriedums stāsies spēkā.

Kompensāciju nav cerību saņemt

Iepriekš tiesu debatēs prokuratūra Mārtiņam Stūrem lūdza piemērot mūža ieslodzījumu, bet Edgaram Judinam — 25 gadus cietumā.

“Edgars Judins savu vainu tiesai atzina un izdarīto nožēloja, taču Mārtiņš Stūre, kuram prokurors prasīja mūža ieslodzījumu, savu vainu noliedza,” “Staburagam” stāsta Aigars Čakša, kurš Iršos dubultslepkavībā zaudēja tēvu un audžumāti. “Domāju, ka Mārtiņš Stūre būtu pelnījis bargāku sodu, tomēr spriedumu nepārsūdzēšu, jo tad pārsūdzība var vilkties ļoti ilgi un Riekstiņu ģimene no Ludzas Pļaviņu kapos nevarēs pārapbedīt savu Jāni... Arī es viņu pazinu... Vai citi spriedumu pārsūdzēs, man nav zināms. Tiesas piespriesto ap 60 tūkstošiem eiro lielo mantisko un morālo kompensāciju man nav nekādu cerību saņemt, jo abiem notiesātajiem nav tādas naudas un pēc 22 vai 25 gadiem arī nebūs. Janvāra beigās Iršos bija ieradusies Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa, lai veidotu sižetu par notikušo un aicinātu cilvēkus ziedot izdegušās mājas atjaunošanai ar ziedot.lv atbalstu, esmu pieteicies šai labdarības akcijai ziedot.lv. Situācija ir smaga — mājā dzīvot nevaru, tās atjaunošanai nav līdzekļu, kā arī vēl jāmaksā vairāki tēva parādi. Pašlaik dzīvoju īrētā dzīvoklī,” stāsta Aigars Čakša.

Pēdas slēpj dedzinot

Pēc notikušā “Staburags” jau rak­stīja, ka lietā tika celtas apsūdzības kopumā par sešiem noziedzīgiem nodarījumiem, tajā skaitā par triju cilvēku slepkavību. Abi vīrieši dubultslepkavību veica 2018. gada augustā Iršos. Toreiz viņi viesojās pie paziņām Iršu pagasta lauku mājās, kopīgi lietoja alkoholu, un izcēlās konflikts ar mājas saimniekiem. Abi vīrieši mājas saimniekus — 1960. gadā dzimušu sievieti un 1953. gadā dzimušu vīrieti — turpat mājā noslepkavoja un māju aizdedzināja, kā arī no cietušo mājas paņēma divus velosipēdus, lai ātrāk atstātu noziegumu izdarīšanas vietu. Par šo noziedzīgo nodarījumu tajā pašā dienā tika aizturēti divi 1986. gadā dzimuši vīrieši, kuriem tiesa piemēroja drošības līdzekli — apcietinājumu. Veicot virkni operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonām radās aizdomas, ka abas personas ir izdarījušas vēl vienu slepkavību 2018. gada jūnijā Ludzas novadā. Sākotnēji gan tika uzskatīts, ka tur persona gājusi bojā nevērīgas rīcības ar uguni dēļ. Toreiz apsūdzētie kopā ar vienu personu gatavojās veikt darbus kādā lauku īpašumā Rēzeknes apkārtnē. Kopīgi lietojot alkoholu, starp viņiem izcēlās strīds, un apsūdzētie šo personu aizveda uz kādu neapdzīvotu māju Ludzas novadā, kur cilvēku noslep­kavoja. Pēc tam māju ar līķi nodedzināja, lai slēptu slepkavības pēdas.

Lai atklātu noziedzīgos nodarījumus un iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, tika nopratināts vairāk nekā 20 personu, nozīmēts vairāk nekā 20 ekspertīžu, veiktas kratīšanas, apskates un citas izmeklēšanas darbības.