Staburags.lv ARHĪVS

Kādēļ vērts mācīties arī pēc 40 gadu vecuma?

.

2020. gada 27. februāris 00:00

171
Kādēļ vērts mācīties arī pēc 40 gadu vecuma?

Cilvēks nekad nav par vecu, lai mācītos. Apgūt jaunas lietas, sekot savām vēlmēm un sapņiem iespējams jebkurā vecumā. Kad runa ir par to, kas notiek ar smadzenēm, cilvēkam novecojot, neticiet visam, ko dzirdat! Pastāv ļoti daudz mītu par vecāka gadagājuma cilvēku spēju saglabāt atmiņu, koncentrēties un mācīties.

 Lai apgāztu šos mītus, esam apkopojuši iemeslus, kādēļ vērts mācīties arī pēc 40 gadu vecuma:


Prieks, lepnums un gandarījuma sajūta

Šīs ir emocijas, kuras cilvēks var izjust jebkurā vecumā. Piemēram, zināšanu uzlabošana, iegūstot augstāku kvalifikāciju vai pabeidzot speciālus kursus, palīdz vairot pašapziņu. Neatkarīgi no cilvēka vecuma, tas liek justies personiski piepildītam un lepnam par savu sasniegumu.   

40 un vairāk gadi tomēr ir pietiekami garš laika posms, ko cilvēks, iespējams, veltījis smagam darbam, lai gūtu panākumus. Tādējādi, apgūstot jaunas lietas pēc 40 gadu vecuma, tiek vairota kopējā, dzīves laikā uzkrātā laimes sajūta, un būt laimīgam iespējams jebkurā vecumā!


Pozitīvas izmaiņas

Daudzi pasaulē veiksmīgi cilvēki savu karjeras virsotni sasnieguši tieši pēc 40 gadu vecuma. Mācības jebkurā vecumā sniedz iespēju mainīt karjeras ceļu un dzīvi kopumā. 

Neatkarīgi no tā, kur šobrīd atrodaties, ja runa ir par karjeras kāpnēm, vienmēr var apgūt jaunas prasmes. Mācoties un uzlabojot prasmes, ar laiku cilvēkam paveras jaunas iespējas, kas var radikāli mainīt dzīvi uz labāko pusi. Kādēļ tas nevarētu noteikt arī pēc 40 gadu vecuma? Labākais brīdis ir tagad!


Perspektīvas

Mācoties pēc 40 gadu vecuma, cilvēks ne tikai gūst papildu motivāciju un var apgūt prasmes, ko citi nevar apgūt, bet viņam ir arī perspektīvas. Šādā vecumā cilvēks zina, ka dzīve ir ceļojums un jaunu mācību apguve ir tikai viens no labākajiem veidiem, kā iepazīt pasauli un padarīt šo ceļojumu mazliet interesantāku. 

Tas ir logs uz jaunu piedzīvojumu, jauna perspektīva uz dzīvi. Arī mācīšanās pēc 40 gadu vecuma sniedz iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem,  sasniegt jaunus mērķus un piepildīt, iespējams, iepriekš nepiepildītus sapņus. Perspektīvas ir viena no lielākajām pieaugušo priekšrocībām – tās sniedz iespēju uz mācībām paskatīties no pavisam cita skatu punkta un novērtēt iespēju apgūt jaunas lietas!


Iepriekšējā pieredze – milzīga priekšrocība

Cilvēka iepriekšējā pieredze nebeidzas nekad – īpaši pēc 40 gadu vecuma, kad mācību pieredze ir daudz lielāka nekā, piemēram, 20 gadus vecam cilvēkam. Padomājiet par zināšanu kopumu, kas palielinās, atkarībā no cilvēka vecuma – sākumskola, pamatskola, vidusskola, iespējams - profesionālā vidusskola, vairākas augstākās izglītības, interešu kursi, u.c.

 Patiesībā cilvēkam pēc 40 gadiem ir zināšanas ikvienā jomā! Kamēr jaunākam cilvēkam nepieciešams apgūt jaunas mācības pamatus, Jums ir priekšrocības no pagātnes pieredzes, un Jūs varat izvēlēties labāko metodi, kā apgūt jauno. 


Lielāka finansiālā stabilitāte un garants

Jo vecāks cilvēks, jo lielāka ir viņa izvēles brīvība. Tas izriet no fakta, ka pieaudzis cilvēks, visbiežāk, ir finansiāli stabils. Nevienam nav noslēpums, ka jaunībā dzīvi nodrošina vecāki, un tas bieži vien noved pie tā, ka jārīkojas pēc vecāku ieskatiem. Dzīve pēc 40 gadu vecuma ir pašā plaukumā – cilvēks var darīt to, ko vēlas un ir neatkarīgs! 

Tā kā mācības šajā vecumā ir cilvēka personīga izvēle, nevis vecāku mērķis vai ultimāts, pastāv lielāka iespēja, ka mācības rezultēsies ar panākumiem. 

Cilvēks ir laimīgs tikai tad, kad dara to, ko viņš patiesi vēlas un kas viņam patīk, tādēļ nebaidieties mācīties arī pēc 40 gadu vecuma - mācīties nekad nav par vēlu!