Staburags.lv ARHĪVS

Lēcas acu krāsas maiņai pieejamas ikvienam

.

2020. gada 24. februāris 00:00

165
Lēcas acu krāsas maiņai pieejamas ikvienam

Vai zinājāt, ka kontaktlēcas var izmantot ne tikai redzes korekcijai, bet arī acu krāsas maiņai vai izcelšanai? Krāsainās kontaktlēcas kļūst arvien populārākas, tās izvēlas ne tikai atsevišķiem gadījumiem un īpaša tēla radīšanai, bet arī lietošanai ikdienā. Kas īsti ir krāsainās lēcas un kā tās atšķiras no parastajām? Kas jāzina par to lietošanu, lai tā būtu droša?

Krāsainās lēcas – parastās lēcas ar “bonusiņu”

Lēcas acu krāsas maiņai ir būtībā tādas pašas kā parastās lēcas, ko izmanto redzes korekcijai. Būtiskākā atšķirība ir tā, ka krāsainajās lēcās ražošanas procesā ir iestrādāts krāsas slānis, kas arī panāk šo acu krāsas maiņu vai izcelšanu. Lēcu materiāli un veidi abos gadījumos īpaši neatšķiras, tie ir kvalitatīvi, droši, elpojoši un atbilst visiem medicīnas preču kvalitātes standartiem. Arī krāsainās lēcas pieejamas gan vienas dienas, gan mēneša lietošanai. 

Krāsainās lēcas gan redzes korekcijai, gan kā stila elements

Krāsaino lēcu sniegtās priekšrocības var izmantot ne tikai tie, kuriem ikdienā nepieciešama redzes korekcija, bet ikviens, jo iespējams iegādāties arī tādas lēcas, kurām ir “nulles” stiprums jeb tās ir bez dioptrijām. 
Šādu kontaktlēcu lietotāju, kuri vēlas krāsainās lēcas tikai stila dēļ, kļūst arvien vairāk. Tas saistīts gan ar arvien pieaugošo krāsaino lēcu tirgu un izvēles iespējām, kā arī ar to, ka cilvēki uzdrīkstas veidot savu tēlu tādu, kādu vēlas. Lēcas acu krāsas maiņai ir viens no elementiem, ar kura palīdzību var panākt būtiskas izmaiņas savā koptēlā, jo acis taču mēs cilvēkos vienmēr pamanām vienas no pirmajām. 

Jebkuru lēcu lietošana jāsaskaņo ar redzes speciālistu

Ja pieņemts lēmums izmēģināt lēcas acu krāsas maiņai, tad jāatceras, ka būtiskākais ir šo soli saskaņot ar savu redzes speciālistu. Tas jādara gan tiem, kuriem ir nepieciešama redzes korekcija, gan tad, ja kontaktlēcas līdz šim nav izmantotas nekad. Optometrists vai oftalmologs veiks acu pārbaudi un ieteiks piemērotākās kontaktlēcas, izvērtējot individuālos faktorus. Tiem, kuriem vajadzīga redzes korekcija, speciālists izrakstīs atbilstošu recepti, lai varētu veikt šo pirkumu. Nav ieteicams iegādāties lēcas, izmantojot briļļu recepti, jo tomēr var būt zināmas atšķirības tajā, kāda stipruma un veida redzes korekcija nepieciešama ar brillēm un ar kontaktlēcām. 
Lietojot kontaktlēcas “uz savu galvu”, var tikt nodarīts kaitējums redzei un acu veselībai, tāpēc šim jautājumam jāpievēršas atbildīgi. Pat tad, ja tikai vēlaties izmantot “nulles” stipruma lēcas kā aksesuāru. Galu galā jebkuras kontaktlēcas ir medicīnas prece.

Krāsaino lēcu lietošana neatšķiras no parastajām lēcām

Praktiskā ziņā krāsaino lēcu lietošana neatšķiras to parastajām lēcām. Jāievēro tie paši higiēnas nosacījumi, lēcu ielikšana un izņemšana ir tāda pati. Kā arī jāseko līdzi tam, lai kontaktlēcas tiktu savlaicīgi nomainītas pret jaunām, nepārsniedzot ražotāja norādīto lietošanas termiņu konkrētajam lēcu veidam. 
Nianse, kas būtu jāņem vērā, ja krāsainās lēcas tiek nēsātas ikdienā, ka to lietošanas ilgumam nevajadzētu pārsniegt 8-12 stundas, jo šīs lēcas tomēr rada nedaudz lielāku slodzi acīm nekā parastās. Tāpat jācenšas regulāri dot acīm atpūtas dienas, kad var izmantot brilles vai vispār neko, ja redzes korekcija nav vajadzīga. 

Krāsaino lēcu daudzveidība kļūst arvien lielāka

Kādas krāsas lēcas izvēlēties, tas jau ir gaumes jautājums, tomēr jāatceras, ka vislabāko rezultātu varēs iegūt, ja tiks piemeklētas lēcas, kas piestāv tieši jums. Lai to izdarītu, ieteicams pirms iegādes izmēģināt dažādas krāsas lēcas. Jāatgādina, ka krāsa, kas tiek iegūta, kad lēcas ieliek, nav identiski tāda, kāda ir uz iepakojuma, jo lēcas krāsa reaģē arī uz acu dabisko krāsu. 
Vadošie kontaktlēcu ražotāji piedāvā lēcas gan pavisam dabiskos toņos, ko no malas nemaz nevarēs atpazīt kā krāsainās lēcas, gan jau košākus un intensīvākus toņus, piemēram, koši zilu, violetu, jūras zilganzaļu un citus. Protams, var iegādāties arī lēcas nedabiskākās krāsās un formās – sarkanā, dzeltenīgā, mandeļveida formā, atgādinot dzīvnieku acu zīlītes. Tās vairāk izvēlas karnevāliem, ballītēm un īpašu tēlu radīšanai.
Lēcas acu krāsas maiņai ērti varat iegādāties Dr. Lensor interneta veikalā, kur pieejamas tikai vadošo ražotāju lēcas par izdevīgām cenām: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/.