Staburags.lv ARHĪVS

Kāpēc nepieciešams zaudētos zobus aizvietot ar protēzēm vai implantiem

.

2020. gada 23. februāris 00:00

227
Kāpēc nepieciešams zaudētos zobus aizvietot ar protēzēm vai implantiem

Zoba vai pat vairāku zobu zaudēšana ir nepatīkams notikums, diemžēl tas mēdz notikt diezgan bieži. Zobi visbiežāk tiek zaudēti nepietiekamas higiēnas dēļ, traumu rezultātā, kā arī mutes dobuma un smaganu saslimšanu dēļ. Tāpat zobu stāvokli nelabvēlīgi ietekmē smēķēšana un citi nevēlami dzīvesveida un uztura aspekti, kas var saīsināt zobu kalpošanas laiku.
Neatkarīgi no tā, kāds ir bijis iemesls zoba vai vairāku zobu zaudēšanai, uzreiz nepieciešams domāt arī par to, kā aizvietot trūkstošos zobus. Kāpēc ir tik būtiski pēc iespējas ātrāk aizvietot zobus? Lūk, daži galvenie iemesli.

  • Lai atgūtu skaistu smaidu

Ja trūkst viena vai vairāku zobu, tas var negatīvi ietekmēt pašapziņu, traucēt profesionālajā un personīgajā dzīvē. It īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad trūkst kāda no priekšējiem zobiem, jo tas ir labi pamanāms. Tādās situācijās cilvēks var vispār izvairīties no smaidīšanas un pat komunicēšanas ar apkārtējiem. Savlaicīga trūkstošo zobu aizvietošana ļauj ātri atgūt skaistu smaidu un pašpārliecinātību par sevi. Mūsdienu zobārstniecība spēj piedāvāt tādus zobu aizvietošanas risinājumus, ko apkārtējie pat nepamanīs un neatšķirs no īstajiem zobiem.

  • Lai neradītu palielinātu slodzi uz citiem zobiem

Katram zobam mutē ir sava funkcija. Ar vieniem mēs ēdienu nokožam, ar citiem sakošļājam. Ja kādā zonā zobu trūkst, tad ēšanas laikā slodze tiek pārvirzīta uz citiem zobiem, kas var radīt to nodilumu un ātrāku bojāšanos. Ilgtermiņā tas pat var ietekmēt sakodienu un deformēt zobu rindas. Lai no tā izvairītos, zobus nepieciešams pēc iespējas ātrāk aizvietot, lai atgūtu pilnvērtīgu funkcionalitāti un vienmērīgi sadalītu slodzi uz visām zonām.Lai nodrošinātu pilnvērtīgu gremošanas funkcijuJa trūkst vairāku zobu un tie netiek aizvietoti, tas negatīvi var atsaukties uz gremošanas sistēmas veselību. Kāpēc? Jo mute ir gremošanas cikla sākums, kurā ir jāveic pienācīga ēdiena sasmalcināšana un sajaukšana ar siekalām. Ja zobu funkcionalitāte ir traucēta, tad arī ēdiens netiek pienācīgi sakošļāts. Kuņģī var nonākt pārāk lieli gabali, tas attiecīgi var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.

  • Ko izvēlēties – protēzes vai implantus?

Zobu aizvietošana iespējama gan ar zobu protēzēm, gan implantiem. Kuru variantu izvēlēties, tas jau ir atkarīgs no individuāliem faktoriem. Kurā vietā zobu trūkst, cik zobus nepieciešams aizvietot, kāds ir pārējo zobu stāvoklis? Protams, nozīmīgas ir arī pacienta finansiālās iespējas, jo, piemēram, zobu protezēšanas cenas ir zemākas nekā  implantu cenas. Ja zobu protezēšanas cenas orientējoši ir līdz 500 eiro, tad implantu gadījumā jārēķinās ar vairāk nekā 1000 eiro izmaksām par viena zoba aizvietošanu.

Uzziniet, kādas ir zobu protezēšanas cenas “Dr. Apines zobārstniecības klīnikā”, kur strādā pieredzējuši protēzisti un implantologi. Piesakieties konsultācijai zobārstniecības mājaslapā: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/kirurgija/. “Dr. Apines zobārstniecības klīnikā piedāvā arī līzinga iespējas, ļaujot apmaksāt pakalpojumu pa daļām.
Lai atrastu sev piemērotāko zobu aizvietošanas risinājumu, vispirms būs nepieciešama konsultācija zobārstniecībā pie attiecīgā speciālista, kurš veiks apskati, rentgenuzņēmumus, pārrunās ar pacientu viņa vēlmes. Tad ārsts ieteiks piemērotākos variantus, kas atbilst pacienta finansiālajām iespējām. 
Runājot par protēžu un implantu estētisko un funkcionālo pusi, tad abiem šiem risinājumiem ir zināmas atšķirības. Protēzes mutē būs vairāk jūtamas kā svešķermenis. Tās var būt nepieciešams izņemt un tīrīt. Implanti ir neizņemami un vizuālā ziņā pilnībā atgādina dabiskos zobus. Implanti tiek likti uz titāna skrūvēm, ko ievieto žokļa kaulā. 

Pareiza zobu kopšana ir labākā aizsardzība pret zobu zaudēšanu
Lai aiztaupītu visas neērtības un izmaksas, kas saistītas ar zobu zaudēšanu un aizvietošanu, nepieciešams ieviest un ievērot pareizus zobu kopšanas paradumus, kas ietver ikdienas aprūpi mājās, regulāru zobu higiēnu zobārstniecībā un ikgadējas profilaktiskās vizītes pie zobārsta. Arī savlaicīga bojājumu novēršana ļaus pagarināt to kalpošanas laiku.