Staburags.lv ARHĪVS

Kā ikvienam bērnam mācīties ar prieku un spēlēšanos

.

2020. gada 16. februāris 00:00

55
Kā ikvienam bērnam mācīties ar prieku un spēlēšanos

Jau kopš pirmās dzīves dienas bērns kaut ko mācās un sāk iepazīt pasauli sev apkārt. Jo lielāks viņš aug, jo palielinās viņa spējas apgūt jaunas prasmes un zināšanas. Mazi bērni ir kā sūkļi, kas ļoti labi uzņem jaunu informāciju, ja to pasniedz bērnam saprotamā un aizraujošās veidā. Kā padarīt bērnam mācīšanās procesu priekpilnu, radošu un jautru? Lūk, dažas idejas, ko vecāki var īstenot, lai palīdzētu bērniem apgūt jaunas prasmes un zināšanas. 

Jāpiedāvā vecumam atbilstošas attīstošās rotaļlietas
Attīstošās rotaļlietas ir ļoti labs veids, kā palīdzēt bērnam apgūt savam vecumam atbilstošās prasmes un attīstīt dažādas iemaņas. Attīstošo rotaļlietu klāsts veikalos ir tiešām plašs, kā arī šādas rotaļlietas vecāki var izgatavot pašu spēkiem. Piemēram, pašiem mazākajiem var izgatavot grabulīšus, čaukstošas un skanošas rotaļlietas, izmantot dažādus mājsaimniecībā atrodamus priekšmetus. Spēlējoties ar dažādām attīstošajām rotaļlietām, bērns attīsta ne tikai sīko motoriku, bet apgūst, piemēram, figūras, krāsas, trenē atmiņu, mācās skaitīt, atrast vienādus priekšmetus un tā tālāk.

Jāspēlē dažādas galda spēles
Galda spēles ir jautrs un aizraujošs veids, kā attīstīt bērna intelektu vispārīgi un arī apgūt kāda specifiskākas zināšanas. Galda spēļu klāsts ir ļoti plašs, pieejamas spēles dažāda vecuma bērniem, kā arī spēles ar daudzveidīgu tematiku. Vislabāk, ja vecāki spēlē galda spēles kopā ar saviem bērniem, jo tādā veidā notiek gan tik svarīgā laika pavadīšana kopā, gan vecāki var palīdzēt bērnam apgūt dažādas prasme. Piemēram, ja ir jāvirzās ar spēles kauliņu pa laukumu, tad ļaut bērnam skaitīt lauciņus, tādejādi nostiprinot šīs prasmes. Pieejot spēles procesam radoši, vecāki var arī iesaistīt tēmas, kuras varbūt pat nav tiešā saistībā ar pašu spēli. 
Lai galda spēles mazākajiem bērniem būtu saistošas, var izvēlēties tādas, kur izmantoti viņu iemīļotākie multfilmu varoņi. Piemēram, kārtis, kur virsū ir cūciņa Peppa un viņas draugi. Cūciņa Peppa atrodama arī uz puzlēm, mūzikas instrumentiem, citām rotaļlietām un spēlēm. Vairāk rotaļlietu ar cūciņu Peppu un citiem iemīļotiem varoņiem meklējiet: https://www.xsrotallietas.lv/preces/meitenem/komplekti-un-varoni/peppa-pig.html.

Jāiesaista mācīšanās ikdienas nodarbēs
Reizēm vecāki pa neapjauš, cik plašas iespējas bērna izglītošanā var pavērt jebkura ikdienas situācija. Esot kopā ar savu atvasi virtuvē, uz ielas, veikalā vai jebkur citur, vecāki var iekļaut dažādus izglītojošus elementus. Piemēram, var palūgt izlasīt cenu zīmes, izrēķināt, cik būs jāmaksā par vairākiem produktiem, palūgt atnest konkrētas krāsas priekšmetu. Ideju un iespēju ir neskaitāmi daudz, kā bērns ikdienas procesos var apgūt lasīšanu, reizrēķinu, krāsas, formas, pat svešvalodas, ja ir vēlme, jo var, piemēram, mājās uz lietām uzlikt mazas zīmītes ar nosaukumiem angļu valodā. Protams, šāda veida mācīšanās no vecākiem prasa piepūlēšanos un izdomu, bet bērns būs priecīgs, jo viņš to uztvers kā priekpilnu komunikāciju ar vecākiem, ko bērni arī tik ļoti vēlas. 

Jāizvieto mājā vizuālie materiāli
Ļoti labi palīgi jebkuru prasmju un zināšanu apguvē var būt dažādi vizuālie materiāli – plakāti, kartītes, attēli. Tos var izgatavot vecāki paši vai pat kopā ar bērnu par jebkuru aktuālu tēmu, kas jāpagūst. Vajadzīga tikai izdoma un vēlme padarboties ar dažādiem kancelejas materiāliem. Izvietojot šādus materiālus bērna istabā un citviet mājās, tie vienmēr būs acu priekšā kā labs atgādinājums un palīgs mācīšanās procesā.