Staburags.lv ARHĪVS

Kam pievērst uzmanību, pērkot pastaigu ratus bērnam

.

2020. gada 15. februāris 00:00

303
Kam pievērst uzmanību, pērkot pastaigu ratus bērnam

Kad mazulis ir paaudzies un guļamie ratiņi vairs neder ne pēc izmēra, ne pēc funkcionalitātes, vecāki meklē bērna vajadzībām piemērotāku transporta līdzekli – pastaigu ratus. Pastaigu rati vecākiem, kuru bērni sasnieguši apmēram gada vecumu un jau sākuši stabili sēdēt, varbūt arī staigāt, ikdienā būs noderīgi krietnu laiku – garākās un īsākās pastaigās, dodoties uz bērnudārzu, ceļojumos, iepērkoties utt.
Lai pastaigu rati būtu ērti gan mazulim, gan vecākiem, tos iegādājoties, ieteicams pievērst uzmanību dažām būtiskām niansēm. 

Regulējams muguras slīpums
Pastaigu rati mazulim būs noderīgi un ērti diezgan lielā vecuma amplitūdā – jau no brīža, kad bērns stabili sēž, līdz pat bērnudārza vecumam, kad rati palīdzēs ātrāk pieveikt garākus ceļa posmus. Tāpēc ir būtiski, ka pastaigu rati ir aprīkoti ar iespēju regulēt muguras daļas slīpumu vēlamajā leņķī. Piemēram, ja bērns ir noguris un vēlas atpūsties, muguras daļu var nolaist guļus stāvoklī, lai bērnam būtu ērti un droši. 

Piecu punktu drošības josta
Pats galvenais drošības elements jebkuros sēžamajos ratiņos ir drošības josta, ar kuru bērns tiek piefiksēts pareizā pozīcijā. Pērkot pastaigu ratus, pārliecinieties, ka tiem ir kvalitatīva un ērti lietojama piecu punktu drošības josta, no kuras mazulis nevarēs “izšļūkt”, tādejādi apdraudot sevi.

Apstākļiem piemēroti ratu riteņi
Vēl viens ļoti būtisks aspekts, kas ir nozīmīgs jebkuriem bērnu ratiem, ir riteņi – to izmērs, veids un manevrētspēja. Lai izvēlētos sev piemērotākos pastaigu ratus, ir jāizvērtē vide, kurā visbiežāk ratiņi tiks izmantoti. Ratu izmēram un veidam ir būtiska loma, cik viegli būs ratus stumt, vai tie tiks galā ar segumu, pa kuru pārvietosieties. 
Ja ikdienas pastaigām biežāk izvēlaties mežus, takas, pludmali, zemes ceļus, ja bieži vien ceļi un ietves nav iztīrītas, tad labāka izvēle būs lielāka izmēra riteņi. Ja ikdiena paiet pilsētvidē, kur lielākoties jābrauc pa cieto segumu, tad pietiekami labi savu funkciju pildīs mazāka izmēra riteņi. Tāpat var būt variācijas riteņu materiālam – gumijas pumpējamie vai pildītie, arī cietie plastikāta. Riteņu materiāls un izmērs ietekmēs amortizāciju un arī manevrētspēju.

Roku un kāju balsti
Bērna komfortu un drošību ietekmē arī tas, vai pastaigu rati ir aprīkoti ar roku un kāju balstiem. Kāju balsti ļauj ieņem ērtu pozu, kājas nekarājas, bet gan ir atbalstītas. Vislabāk, ja kāju balsts ir regulējams, lai pielāgotos dažāda vecuma un auguma bērniem. Savukārt, roku balsts ir papildu drošības barjera bērnam. Kā arī uz roku balsta iespējams piestiprināt rotaļlietas, ar ko mazulis sevi var nodarbināt. 

Aksesuāri – lietus plēve, saules sargs u.c.
Izdevīgāk un ērtāk būs iegādāties pastaigu ratus, kam jau komplektā ir vajadzīgais papildaprīkojums – lietus plēve, saules sargs, moskītu tīkls, varbūt par ratu soma. Šīs lietas sniegs komfortu jebkuros laika apstākļos, ļaujot baudīt pastaigas visos gadalaikos. Bieži vien vecāki uzreiz nepadomā par šīm lietām, nopērk ratus, kuriem nav nekādu aksesuāru, bet pēc tam ir grūtības atrast piemērotus, kā arī sanāk pārmaksāt.

Ratu svars un izmērs saliktā veidā
Pastaigu ratu priekšrocība ir iespēja tos ērti paņemt līdzi jebkur – braucot ciemos, ceļojumā, piknikā, uz brīvdabas koncertu utt. Tāpēc ieteicams pirms pirkuma pārliecināties, cik ātri ratus var salikt, cik daudz vietas tie aizņem saliktā veidā, kāds ir to svars, vai tie ietilpst auto bagāžas nodalījumā. Tas aiztaupīs nepatīkamus pārsteigumus vēlāk un neliks nožēlot savu pirkumu. 
Viegli un kompakti saliekami pastaigu rati iegādājami Chicco interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/rati/pastaigu-rati.html

Ratu kopšanas iespējas
Vecākiem nevajadzētu lolot ilūzijas, ka rati visu laiku būs tik tīri un skaisti kā veikalā. Bērni spēj ātri nosmērēt jebko, ratiņi nebūs izņēmums. Tāpēc labāk uzreiz pārliecināties, kādā veidā iespējams tīrīt ratu pārklājumu, varbūt tas ir noņemams. Tāpat jāapdomā, kādu krāsu izvēlēties, lai nebūtu jāsatraucas par katru mazāko traipu.