Staburags.lv ARHĪVS

Ātri pagatavojami veselīgi un garšīgi našķi

www.staburags.lv

2020. gada 10. janvāris 00:00

239
Ātri pagatavojami  veselīgi un garšīgi našķi

 
Mūsdienās svarīgs ir ātrums. Strādīgiem un aizrautīgiem cilvēkiem nevis negribas, bet nav laika stundām ilgi stāvēt virtuvē pie katliem. Un to nemaz nevajag. Aiga Tiļčika jau iepriekš ar laikraksta lasītājiem ir dalījusies zināšanās un receptēs, kā ātri un ērti pagatavot veselīgu ēdienu, kas vienlaikus ir garšīgs un rada sāta sajūtu. Lai dažādotu maltītes un svētku cienastu, Aiga izmēģinājusi un tagad arī jums rekomendē šo. Eksperimentējiet un izbaudiet! 
Santa Sinka

Pildīti lavaša
rullīši
Sastāvdaļas:
pilngraudu lavašs
bezpiedevu jogurts
salātu lapu mikslis
vistas fileja
Pagatavošana:
Ātrs un ļoti vienkāršs variants, kas varētu būt gan pusdienas, gan cienasts, uzņemot viesus. Vistas fileju pannā bez eļļas apcep garš­vielās. Lavašu pārsmērē ar bezpiedevu jogurtu, liek virsū visas sastāvdaļas un satin. Superātri, veselīgi un gardi.


Upeņu kūka
Sastāvdaļas:
olas baltums
ātri vārāmās auzu pārslas
dateles
stēvija
0,5% biezpiens
upenes
želatīna plāksne
Pagatavošana:
Pamatnei stingrās putās saputo olu baltumu ar stēviju, pievieno auzu pārslas un sablendētas dateles. Cep apmēram 200 grādos 10 minūtes, viss atkarīgs, cik lielu kūku gatavo. Kamēr pamatne dziest, gatavo biezpiena masu. Sablendē visas sastāvdaļas, pēc garšas pievieno stēviju, kad masa gatava, tai pievieno uzbriedinātu želatīnu un lej uz pamatnes. Dekorē ar ogām.


Tortilja
Sastāvdaļas:
pilngraudu lavašs
tomāti
gurķi
salātu mikss
mikrosalāti
vistas fileja
kukurūza
pupiņas
garšvielas

Pagatavošana:
      Uz pannas bez eļļas sutina vistas fileju ar garšvielām (man patīk kas asāks, piemēram, čili), pievieno kukurūzu, pupiņas un pašās beigās — tomātus. Lavašu uz pāris minūtēm ievieto cepeškrāsnī, pēc tam pilda to ar visām pagatavotajām sastāvdaļām, dekorē ar mikrosalātiem. Garšo izcili.

  Mazie našķi
Sastāvdaļas:
dateles
cepumi bez cukura
šokolāde ar stēviju

Pagatavošana:
Šoreiz pirku dateles ar kauliņiem, sanāca lētāk, bet noņemšanās, kamēr izņem kauliņus. Dateles un cepumus sablendē, kad masa viendabīga, to samīca ar rokām un veido vēlamās formas. Ūdens peldē tikmēr izkausē šokolādi. Gatavās bumbiņas mērcē izkausētajā šokolādē, pēc tam tās liek ledusskapī, lai sastingst. Bērni pēc garšas nemaz nepateiks, ka šim gardumam nav pievienots cukurs.

Snikers
Sastāvdaļas:
ātri vārāmās auzu pārslas
medus
dateles
riekstu sviests
Indijas rieksti
šokolāde ar stēviju
Pagatavošana:
Sākam ar apakšējo kārtu — auzu pārslas sajauc ar medu, pievieno kādu karoti sablendētu dateļu. Masu liek sev tīkamā traukā (priekšroku devu plastmasas pusdienu trauciņam,  kurā ieklāj cepamo papīru, lai pēc tam vieglāk izņemt) un izlīdzina.
Virsējā kārtā — apgrauzdētus Indijas riekstus sajauc ar sablendētām datelēm un pāris karotēm zemesriekstu sviesta. Gatavo masu uzklāj pirmajai kārtai, pēc tam liek ledusskapī sastingt. Tad griež gabalos, mērcē ūdens peldē izkausētā šokolādē un atkal liek ledusskapī sastingt.

Riekstu konfektes
Sastāvdaļas:
riekstu maisījums
dateles
cepumi bez cukura
šokolāde ar stēviju
Pagatavošana:
Riekstus, cepumus un dateles sablendē, masu ar rokām samīca, veido vēlamās formas konfektes un mērcē tās ūdens peldē izkausētā šokolāde. Liek ledusskapī sastingt.

Rafaello kūka
Sastāvdaļas:
4 olas
stēvija
100 g kukurūzas miltu
100 g kokosriekstu skaidiņu
2 bundžas kokosriekstu piena
Filadelfijas siers (Light)
svaigi spiesta apelsīnu sula
Pagatavošana:
Olas baltumu un dzeltenumu puto atsevišķi. Baltumam pievieno stēviju. Dzeltenumam — divas ēdamkarotes ūdens, kukurūzas miltus, kokosriekstu skaidiņas, saputo. Gatavai masai pievieno saputoto baltumu. Masu liek cepties 200 grādos apmēram 13 minūtes. Kamēr biskvīts dziest, gatavo krēmu. No kokosriekstu piena būs vajadzīga tikai baltā, cietā daļa, tai pievieno stēviju un saputo. Pievieno pārējās sastāvdaļas un samaisa viendabīgā masā. Biskvītu griež uz pusēm, kārtīgi samitrina ar svaigi spiesto apelsīnu sulu. Krēmu smērē starp biskvītiem un atlikušo — uz kūkas virsas un maliņām. Šoreiz dekorēšanai izvēlējos šokolādi ar stēviju un mežā salasītas brūklenes.

Ķirbīša krēmzupa
Sastāvdaļas:
ķirbis
rieksti
mikrosalāti

Pagatavošana:
Ķirbi vārām, kamēr gatavs, ja ir vēlme, var pievienot garšvielas, ja gribas īpašāku garšu, iesaku pievienot mazliet mandeļu piena. Visu masu sablendējam un pasniedzam ar mikrosalātiem un riekstiem.